Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met O

Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met O

Welkom bij onze lijst van cybersecurity woorden die beginnen met de letter O! Hoewel de letter O niet vaak voorkomt in technische termen, zijn er toch veel belangrijke concepten en technologieën in cybersecurity die beginnen met deze letter.

3 Termen die beginnen met O
3 Termen die beginnen met O

OSINT

Open Source Intelligence (OSINT) is een inlichtingen discipline die gebruik maakt van informatie die publiekelijk beschikbaar is. OSINT verwijst naar het verzamelen, analyseren en interpreteren van informatie uit openbare bronnen, zoals nieuws artikelen, sociale media, overheidsdocumenten, openbare registers en andere openbare bronnen.

OSINT wordt vaak gebruikt door inlichtingen diensten, handhaving instanties en bedrijven om inzicht te krijgen in trends, bedreigingen, kansen en andere relevante informatie.

In het NederlandsVoorbeeld
Open Source Intelligence (OSINT)Open Source Intelligence (OSINT) is een inlichtingen discipline die gebruikmaakt van informatie die publiekelijk beschikbaar is.

OAuth (Open Authorization)

OAuth (Open Authorization) is een open standaard voor authenticatie en autorisatie die wordt gebruikt om applicaties toegang te geven tot gegevens van gebruikers op externe websites of diensten.

Met OAuth kunnen gebruikers toestemming geven aan applicaties om namens hen toegang te krijgen tot hun gegevens zonder hun wachtwoorden of inloggegevens te delen. OAuth wordt vaak gebruikt door sociale-mediaplatforms, zoals Facebook en Twitter, om applicaties van derden toegang te geven tot gebruikersgegevens.

In het NederlandsVoorbeeld
Open Authorization (OAuth)Open Authorization (OAuth) is een open standaard voor authenticatie en autorisatie die wordt gebruikt om applicaties toegang te geven tot gegevens van gebruikers op externe websites of diensten.

One-time password (OTP)

Een One-time password (OTP) is een wachtwoord dat slechts één keer geldig is. Het wordt vaak gebruikt als een extra beveiligingslaag voor authenticatie in combinatie met een statisch wachtwoord of als vervanging van een statisch wachtwoord.

Een OTP kan worden gegenereerd door een applicatie op een mobiel apparaat, een hardware-token of een Sms-bericht, en kan worden gebruikt voor het inloggen op websites, het autoriseren van transacties of het openen van beveiligde documenten.

In het NederlandsVoorbeeld
One-time password (OTP)Een One-time password (OTP) is een wachtwoord dat slechts één keer geldig is. Het wordt vaak gebruikt als extra beveiliging laag voor authenticatie in combinatie met een statisch wachtwoord of als vervanging van een statisch wachtwoord.

Onion routing

Onion routing is een technologie die wordt gebruikt om internetverkeer te anonimiseren en te beveiligen. Het werkt door het versleutelen van het internetverkeer in verschillende lagen, zoals de lagen van een ui, vandaar de naam “onion”.

Elke laag van de versleuteling bevat informatie over de volgende hop van het netwerk, waardoor het verkeer niet te traceren is. Het systeem werkt door het routeren van internetverkeer door een netwerk van willekeurig gekozen knooppunten, waardoor het moeilijk is om de oorsprong of de bestemming van het verkeer te achterhalen.

Onion routing wordt vaak gebruikt om internetcensuur te omzeilen, om de privacy te beschermen en om toegang te krijgen tot websites of diensten die anders geblokkeerd zouden zijn.

In het NederlandsVoorbeeld
Onion routingOnion routing is een technologie die wordt gebruikt om internetverkeer te anonimiseren en te beveiligen.

OpenVPN

OpenVPN is een open-source virtual private network (VPN) oplossing. Het biedt een veilige manier om verbinding te maken met netwerken via het internet. OpenVPN gebruikt encryptie om het verkeer tussen de gebruiker en de VPN-server te beschermen.

Het maakt gebruik van SSL/TLS-protocollen om de communicatie tussen de client en de server te beveiligen en het biedt een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid.

OpenVPN kan worden geconfigureerd op verschillende platformen, waaronder Windows, Linux, macOS, Android en iOS.

Het wordt vaak gebruikt door bedrijven en organisaties om externe toegang tot hun netwerken te bieden en om te zorgen voor veilige communicatie tussen verschillende kantoren en locaties.

In het NederlandsVoorbeeld
OpenVPNEen werknemer die vanuit huis werkt, kan een OpenVPN-verbinding gebruiken om veilig toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk en gevoelige gegevens te verzenden en ontvangen.

Obfuscation

Obfuscation (ook wel obfuscatie genoemd) is het proces van het verbergen van de betekenis van code of gegevens om te voorkomen dat deze begrepen of gelezen kunnen worden door onbevoegde gebruikers. Het doel van obfuscation is om de code of gegevens moeilijker te begrijpen voor kwaadwillende gebruikers, zoals hackers, die de code of gegevens kunnen gebruiken voor kwaadwillende doeleinden.

Obfuscation kan worden bereikt door verschillende technieken toe te passen, zoals het verwijderen van comments en whitespace, het veranderen van variabele- en functienamen, het toevoegen van overbodige code of het veranderen van de volgorde van de instructies in de code.

Obfuscation wordt vaak gebruikt in de ontwikkeling van software en webapplicaties, maar kan ook worden toegepast op andere vormen van digitale gegevens.

In het NederlandsVoorbeeld
ObfuscatieEen ontwikkelaar kan obfuscation toepassen op de code van een applicatie om te voorkomen dat kwaadwillende gebruikers de code kunnen begrijpen en misbruiken voor hun eigen doeleinden.

Online tracking

Online tracking is het proces van het verzamelen van informatie over de activiteiten van gebruikers op het internet. Het wordt vaak gebruikt door adverteerders, marketeers en andere bedrijven om gedragsgegevens van gebruikers te verzamelen en te analyseren.

Online tracking kan worden uitgevoerd door verschillende technieken, zoals cookies, web beacons, fingerprinting en tracking pixels. Deze technieken worden gebruikt om informatie te verzamelen over de bezochte websites, zoekopdrachten, advertenties die worden bekeken en andere interacties op het internet.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het personaliseren van advertenties en het verbeteren van de gebruikerservaring. Hoewel online tracking voordelen kan bieden, kan het ook leiden tot zorgen over privacy en beveiliging.

In het NederlandsVoorbeeld
Online trackingEen adverteerder kan online tracking gebruiken om informatie te verzamelen over de zoekopdrachten en websites die een gebruiker heeft bezocht, om advertenties te tonen die relevant zijn voor hun interesses en gedrag op het internet.