Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met W

Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met W

Deze lijst biedt een overzicht van belangrijke cybersecurity woorden die beginnen met de letter W.

3 Termen die beginnen met W
3 Termen die beginnen met W

Worm

Een worm is een type malware dat zichzelf kan kopiëren en verspreiden van het ene systeem naar het andere, zonder tussenkomst van gebruikers of hostprogramma’s. Wormen kunnen zichzelf verspreiden via netwerken en internetverbindingen en kunnen zich snel verspreiden naar grote aantallen systemen.

Voorbeeld: Een worm kan zichzelf verspreiden door een kwetsbaarheid in een softwaretoepassing te misbruiken en zichzelf te kopiëren naar andere systemen die met dat systeem zijn verbonden.

Wi-Fi Protected Access (WPA)

Wi-Fi Protected Access (WPA) is een beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken. WPA biedt een hoger niveau van beveiliging dan het oudere Wired Equivalent Privacy (WEP) protocol en maakt gebruik van sterke versleuteling om ongeautoriseerde toegang tot draadloze netwerken te voorkomen.

Voorbeeld: Een bedrijf kan WPA gebruiken om hun draadloze netwerken te beveiligen en ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun netwerk.

WPA3

WPA3 is de nieuwste versie van het Wi-Fi Protected Access (WPA) beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken. WPA3 biedt een verbeterde beveiliging ten opzichte van WPA2 en maakt gebruik van de nieuwste versleutelingsstandaarden om de beveiliging van draadloze netwerken te verbeteren.

Voorbeeld: Een organisatie kan upgraden naar WPA3 om de beveiliging van hun draadloze netwerk te verbeteren en om de nieuwste beveiligingsstandaarden te gebruiken. Dit kan hen helpen om te beschermen tegen cyberaanvallen en om gevoelige informatie te beschermen.

WAF (Web Application Firewall)

Een Web Application Firewall (WAF) is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om webtoepassingen te beschermen tegen aanvallen. WAF’s zijn ontworpen om verkeer te monitoren en te filteren naar webtoepassingen, en kunnen aanvallen zoals cross-site scripting (XSS), SQL-injectie en meer detecteren en blokkeren.

Voorbeeld: Een bedrijf kan een WAF implementeren om hun webtoepassingen te beschermen tegen aanvallen en om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun systemen.

White hat hacker

Een white hat hacker is een ethische hacker die wordt ingehuurd om te proberen de beveiliging van een systeem of netwerk te kraken. White hat hackers gebruiken hun vaardigheden om kwetsbaarheden in systemen te vinden en deze te melden aan de eigenaren van de systemen, zodat deze kwetsbaarheden kunnen worden verholpen.

Voorbeeld: Een organisatie kan een white hat hacker inhuren om hun systemen te testen op kwetsbaarheden en om aanbevelingen te doen om de beveiliging van hun systemen te verbeteren.

Watering hole attack

Een watering hole attack is een type aanval waarbij aanvallers een website infecteren die bekend is bij de doelgroep en waarvan ze weten dat deze regelmatig wordt bezocht door de doelgroep. De aanvaller probeert de bezoeker van de website te infecteren met malware door de website te manipuleren of door kwaadaardige inhoud te injecteren.

Voorbeeld: Een aanvaller kan een website voor een industrie-evenement infecteren en malware op de website plaatsen. De aanvaller hoopt dat bezoekers van het evenement de website zullen bezoeken en zichzelf zullen infecteren met de malware.

Web scraping

Web scraping is het automatisch ophalen van informatie van websites met behulp van software of scripts. Web scraping kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verzamelen van gegevens voor marktonderzoek, prijsvergelijkingen, contentcuratie en meer.

Voorbeeld: Een e-commercebedrijf kan web scraping gebruiken om de prijzen van concurrenten te controleren en hun eigen prijzen aan te passen om concurrerend te blijven.

Wireless intrusion prevention system (WIPS)

Een Wireless Intrusion Prevention System (WIPS) is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om draadloze netwerken te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en aanvallen. WIPS maakt gebruik van sensoren om het draadloze netwerkverkeer te monitoren en te detecteren en om kwaadaardige activiteiten te blokkeren.

Voorbeeld: Een bedrijf kan een WIPS implementeren om hun draadloze netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en om de beveiliging van hun netwerk te verbeteren.

Wireless access point (WAP)

Een Wireless Access Point (WAP) is een apparaat dat wordt gebruikt om draadloze apparaten te verbinden met een bedraad netwerk. WAP’s worden gebruikt om Wi-Fi-netwerken te creëren en om draadloze connectiviteit te bieden aan apparaten zoals laptops, smartphones en tablets.

Voorbeeld: Een organisatie kan WAP’s installeren in hun kantoor om werknemers te voorzien van draadloze connectiviteit en om hun productiviteit te verbeteren.

Weakness

Een weakness, of zwakheid, is een fout of kwetsbaarheid in software, hardware of systemen die kan worden misbruikt door kwaadwillende actoren. Zwaktes kunnen verschillende vormen aannemen, zoals bugs, ontwerpfouten, configuratiefouten en meer.

Voorbeeld: Een organisatie kan een kwetsbaarheid in hun softwaretoepassing ontdekken die kan worden misbruikt door kwaadwillende actoren om gevoelige informatie te stelen. De organisatie kan de kwetsbaarheid melden aan de leverancier van de software en/of een patch implementeren om de kwetsbaarheid te verhelpen.

Web shell

Een web shell is een script dat wordt gebruikt om op afstand toegang te krijgen tot een webserver en om kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Web shells worden vaak gebruikt door hackers om toegang te krijgen tot webgebaseerde applicaties en databases en om gevoelige informatie te stelen.

Voorbeeld: Een hacker kan een web shell installeren op een webserver via een kwetsbaarheid in de software. De hacker kan de web shell vervolgens gebruiken om toegang te krijgen tot de webserver en om gevoelige informatie te stelen.

Web application penetration testing

Web Application Penetration Testing (WAPT) is een methode voor het testen van webtoepassingen om kwetsbaarheden te identificeren die kunnen worden misbruikt door kwaadwillende actoren. WAPT omvat het simuleren van een aanval op een webtoepassing om kwetsbaarheden te vinden en aanbevelingen te doen voor het verhelpen van de kwetsbaarheden.

Voorbeeld: Een organisatie kan WAPT uitvoeren op hun webtoepassingen om kwetsbaarheden te identificeren en te verhelpen voordat kwaadwillende actoren deze kunnen misbruiken. Dit kan helpen om de beveiliging van de webtoepassingen te verbeteren en om de organisatie te beschermen tegen cyberaanvallen.

Whaling

Whaling is een vorm van phishing waarbij cybercriminelen zich richten op hooggeplaatste personen in een organisatie, zoals CEO’s, CFO’s en andere executives. Whaling is gericht op het verkrijgen van gevoelige informatie, zoals bedrijfsgeheimen of financiële informatie.

Voorbeeld: Een cybercrimineel kan zich voordoen als een hooggeplaatste persoon in een organisatie en een e-mail sturen naar een werknemer met het verzoek om gevoelige informatie te verstrekken, zoals wachtwoorden of financiële gegevens.

Wardriving

Wardriving is het proces van het rijden of lopen door een gebied om draadloze netwerken te detecteren. Wardriving wordt vaak gebruikt om onbeveiligde draadloze netwerken te vinden en om verbinding te maken met deze netwerken.

Voorbeeld: Een persoon kan wardriving uitvoeren in een woonwijk om onbeveiligde draadloze netwerken te vinden en om verbinding te maken met deze netwerken om toegang te krijgen tot het internet.

WPA Enterprise

WPA Enterprise is een beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken dat gebruikmaakt van 802.1X-authenticatie en Extensible Authentication Protocol (EAP) om geautoriseerde toegang tot het netwerk te bieden. WPA Enterprise biedt een hoger niveau van beveiliging dan WPA en is ontworpen voor gebruik in bedrijfsomgevingen.

Voorbeeld: Een bedrijf kan WPA Enterprise implementeren op hun draadloze netwerken om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot het netwerk en om de beveiliging van het netwerk te verbeteren.

Wireless network security

Wireless network security is de praktijk van het beveiligen van draadloze netwerken tegen ongeautoriseerde toegang en aanvallen. Draadloze netwerken zijn vatbaar voor verschillende soorten aanvallen, zoals man-in-the-middle-aanvallen, denial-of-service-aanvallen en meer. Draadloze netwerkbeveiliging omvat het gebruik van beveiligingsoplossingen zoals WPA, WIPS en meer om draadloze netwerken te beschermen.

Voorbeeld: Een organisatie kan draadloze netwerkbeveiliging implementeren om hun draadloze netwerken te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en om de beveiliging van hun netwerk te verbeteren.

Web filtering

Web filtering is het proces van het blokkeren of beperken van toegang tot bepaalde websites op basis van bepaalde criteria, zoals de inhoud van de website of de URL. Web filtering kan worden gebruikt om de toegang tot ongepaste of ongepaste inhoud te beperken en om de productiviteit van werknemers te verbeteren.

Voorbeeld: Een organisatie kan web filtering implementeren om werknemers te beperken in hun toegang tot websites die niet relevant zijn voor hun werk, zoals sociale media of online winkels.

Web application firewall (WAF)

Een Web Application Firewall (WAF) is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om webtoepassingen te beschermen tegen aanvallen. WAF’s zijn ontworpen om verkeer te monitoren en te filteren naar webtoepassingen, en kunnen aanvallen zoals cross-site scripting (XSS), SQL-injectie en meer detecteren en blokkeren.

Voorbeeld: Een bedrijf kan een WAF implementeren om hun webtoepassingen te beschermen tegen aanvallen en om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun systemen.

Wireless intrusion detection system (WIDS)

Een Wireless Intrusion Detection System (WIDS) is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om draadloze netwerken te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en aanvallen. WIDS maakt gebruik van sensoren om het draadloze netwerkverkeer te monitoren en te detecteren en om kwaadaardige activiteiten te blokkeren.

Voorbeeld: Een bedrijf kan een WIDS implementeren om hun draadloze netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en om de beveiliging van hun netwerk te verbeteren.

Wi-Fi analyzer

Een Wi-Fi analyzer is een tool die wordt gebruikt om draadloze netwerken te analyseren en te diagnostiseren. Wi-Fi analyzers kunnen worden gebruikt om de signaalsterkte, interferentie, netwerkprestaties en meer te meten en te optimaliseren.

Voorbeeld: Een IT-professional kan een Wi-Fi analyzer gebruiken om de signaalsterkte en prestaties van het draadloze netwerk van hun organisatie te meten en te verbeteren. Dit kan helpen om de connectiviteit en betrouwbaarheid van het netwerk te verbeteren.

Wildcard certificate

Een wildcard-certificaat is een SSL/TLS-certificaat dat wordt gebruikt om meerdere subdomeinen te beveiligen met één certificaat. Met een wildcard-certificaat kan een organisatie een enkel certificaat gebruiken om meerdere subdomeinen te beveiligen in plaats van afzonderlijke certificaten voor elk subdomein te gebruiken.

Voorbeeld: Een organisatie kan een wildcard-certificaat gebruiken om meerdere subdomeinen van hun website te beveiligen, zoals shop.example.com, blog.example.com en support.example.com.

Web defacement

Web defacement is het proces van het veranderen van de inhoud van een webpagina door onbevoegde personen. Web defacement wordt vaak gebruikt als een vorm van digitale vandalisme of hacktivisme en kan leiden tot het verlies van vertrouwen van klanten en het verlies van gegevens.

Voorbeeld: Een hacker kan een website defacen door de inhoud van de pagina te veranderen en een boodschap achter te laten om hun acties te rechtvaardigen.

Workload protection

Workload protection is het proces van het beveiligen van workloads, zoals applicaties, virtuele machines en containers, tegen aanvallen en bedreigingen. Workload protection omvat het gebruik van beveiligingsoplossingen zoals firewalls, intrusion prevention systemen, en antivirussoftware om workloads te beschermen.

Voorbeeld: Een organisatie kan workload protection implementeren om hun applicaties en systemen te beschermen tegen cyberaanvallen en om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun gegevens en systemen.

Web vulnerability scanner

Een web vulnerability scanner is een geautomatiseerde tool die wordt gebruikt om webapplicaties te scannen op kwetsbaarheden en beveiligingsproblemen. Web vulnerability scanners kunnen worden gebruikt om kwetsbaarheden zoals SQL-injectie, cross-site scripting (XSS) en meer te detecteren en te rapporteren.

Voorbeeld: Een beveiligingsonderzoeker kan een web vulnerability scanner gebruiken om kwetsbaarheden in een webapplicatie te identificeren en aan te bevelen voor het verhelpen van deze kwetsbaarheden.

Web server

Een webserver is een server die wordt gebruikt om webpagina’s en andere inhoud via het internet te leveren. Web servers zijn verantwoordelijk voor het ontvangen en verwerken van HTTP-verzoeken en voor het leveren van webinhoud aan de client.

Voorbeeld: Een organisatie kan een webserver gebruiken om hun website en andere webgebaseerde toepassingen te leveren via het internet.

Wireless network adapter

Een draadloze netwerkadapter is een apparaat dat wordt gebruikt om verbinding te maken met draadloze netwerken. Draadloze netwerkadapters worden vaak gebruikt in laptops, smartphones en andere mobiele apparaten om verbinding te maken met draadloze netwerken.

Voorbeeld: Een persoon kan een draadloze netwerkadapter gebruiken om verbinding te maken met een draadloos netwerk in een openbare ruimte of op een andere locatie.

Web session hijacking

Web session hijacking is het proces waarbij een aanvaller toegang krijgt tot de sessiegegevens van een gebruiker en deze gebruikt om toegang te krijgen tot een beveiligde webtoepassing of -pagina. Web session hijacking kan worden bereikt door het onderscheppen van sessiecookies of door middel van cross-site scripting (XSS).

Voorbeeld: Een aanvaller kan web session hijacking gebruiken om toegang te krijgen tot de bankgegevens van een gebruiker door de sessiegegevens van de gebruiker te onderscheppen en te gebruiken om toegang te krijgen tot de beveiligde bankwebsite van de gebruiker.

Wireless encryption protocol (WEP)

Wireless Encryption Protocol (WEP) is een beveiligingsprotocol dat wordt gebruikt om draadloze netwerken te beveiligen. WEP is een van de eerste beveiligingsprotocollen voor draadloze netwerken, maar is kwetsbaar voor aanvallen en wordt niet langer aanbevolen voor gebruik.

Voorbeeld: Een organisatie kan WEP hebben gebruikt om hun draadloze netwerk te beveiligen, maar kan overstappen op een meer beveiligd protocol zoals WPA of WPA2.

Web security gateway

Een web security gateway is een beveiligingsoplossing die wordt gebruikt om webtoepassingen en -services te beschermen tegen aanvallen. Web security gateways bieden bescherming tegen bedreigingen zoals malware, phishing-aanvallen, cross-site scripting (XSS) en meer.

Voorbeeld: Een bedrijf kan een web security gateway implementeren om hun webtoepassingen en -services te beschermen tegen aanvallen en om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun systemen.

Web-based attacks

Webgebaseerde aanvallen zijn aanvallen die gericht zijn op webtoepassingen en -services. Webgebaseerde aanvallen omvatten aanvallen zoals SQL-injectie, cross-site scripting (XSS), phishing en meer. Webgebaseerde aanvallen zijn een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen en vormen een bedreiging voor organisaties van elke omvang.

Voorbeeld: Een hacker kan een SQL-injectieaanval uitvoeren op een webapplicatie om toegang te krijgen tot de gegevens van de applicatie of om malware te installeren op het systeem van de gebruiker.