Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met Y

Cybersecurity woordenlijst – Termen die beginnen met Y

Hoewel de letter Y niet de meest voorkomende letter is in cybersecurity woorden, zijn er nog steeds een aantal belangrijke begrippen die beginnen met deze letter.

3 Termen die beginnen met Y
3 Termen die beginnen met Y

YAML (YAML Ain’t Markup Language)

YAML is een op tekst gebaseerde opmaaktaal die wordt gebruikt voor het definiëren van gegevensstructuren en het configureren van toepassingen. YAML staat voor “YAML Ain’t Markup Language” omdat het is ontworpen om minder complex te zijn dan andere opmaaktalen zoals XML.

Voorbeeld: Een ontwikkelaar kan YAML gebruiken om de configuratie van een webtoepassing te definiëren, zoals de databaseverbindingen, URL’s en andere instellingen.

YubiKey

YubiKey is een hardwarematige authenticatieoplossing die wordt gebruikt om toegang te verifiëren tot computersystemen en online accounts. YubiKey genereert eenmalige wachtwoorden en kan worden gebruikt als een tweede factor voor authenticatie.

Voorbeeld: Een gebruiker kan YubiKey gebruiken om toegang te verifiëren tot hun online accounts, zoals e-mail, sociale media en meer, door een eenmalig wachtwoord te genereren met de YubiKey-hardware.

YARA (Yet Another Recursive Acronym)

YARA is een gratis en open-source tool voor het identificeren en classificeren van malware. YARA staat voor “Yet Another Recursive Acronym” omdat het woord “YARA” recursief is gedefinieerd.

Voorbeeld: Een beveiligingsonderzoeker kan YARA gebruiken om malware te identificeren en te classificeren op een computersysteem door het schrijven van aangepaste regels en patronen.

YARA rules

YARA-regels zijn patronen of definities die worden gebruikt door de YARA-tool om malware te identificeren en te classificeren. YARA-regels bestaan uit een naam, een reeks condities en een reeks acties.

Voorbeeld: Een beveiligingsonderzoeker kan aangepaste YARA-regels schrijven om malware te identificeren en te classificeren op basis van specifieke patronen of gedragingen. Deze regels kunnen worden gebruikt om malware te detecteren en te voorkomen dat deze zich verspreidt naar andere systemen.