Heb jij een uitnodiging gekregen van een vermoedelijke nep LinkedIn profiel? Pas dan op. Cybercriminelen en scammers maken fake LinkedIn profielen aan op LinkedIn om informatie te verzamelen. De verzamelde informatie kan weer worden misbruikt om cyberaanvallen uit te voeren, en ook kan de data verkocht worden aan data-mining bedrijven en cybercriminelen.
Bescherm jouw netwerk en je profiel door nep LinkedIn profielen niet te accepteren. Een nep LinkedIn profiel kan misbruikt worden om data van jouw netwerk en jouw profiel te stelen.

Fake LinkedIn profiel herkennen
Ok, jij hebt zojuist een uitnodiging gekregen van een persoon die je niet kent, of waarvan je het profiel niet vertrouwt. Je hebt de keuze gemaakt om wat meer informatie op te zoeken over het profiel, maar je weet niet precies waar je moet beginnen. Wij gaan je stap voor stap uitleggen, hoe je een Fake LinkedIn profiel kan herkennen, en waar je jouw vermoedens kan verifiëren.
Hoe herken je een nep LinkedIn profiel
Benodigde tijd: 15 minuten.
De handleiding legt je stap voor stap uit wat je moet doen. Indien je al eerder tot de conclusie komt dat je te maken hebt met een nep LinkedIn profiel, dan hoef je de stappen niet verder te volgen en kan je direct door tot de laatste stap.
Het identificeren van nepaccounts op LinkedIn kan een tijdrovende taak zijn, maar het is de moeite waard om je netwerk te beschermen tegen mogelijk kwaadwillende personen. Als je de onderstaande stappen volgt, kun je je netwerk beschermen tegen nepaccounts.
Volg de tips en tricks om een nep LinkedIn profiel binnen een aantal minuten te herkennen.
- Foto’s
De snelste check die je kan uitvoeren is een gratis reverse Image lookup, dit is een techniek waarbij je diverse zoekmachines een foto geeft, waarop de zoekmachines weer een resultaten lijst terug geven met sites waar dezelfde foto wordt gebruikt. Wij zijn hier op zoek naar betrouwbare websites, waarop vermeldingen zijn van de foto die je hebt gebruikt, of enige vermelding gevonden kan worden van de naam dat is gebruikt bij het vermoedelijke nep LinkedIn profiel. Een lijst met websites waar je dit kan doen kan je hier vinden.
- Beroemdheden
Beroemdheden zitten meestal niet zelf op LinkedIn. Mocht het zo zijn, dat je toch denkt dat je met een beroemdheid zit te praten, bel dan de vertegenwoordig (bedrijf) op, en vraag om bevestiging van het bedrijf dat het daadwerkelijk het profiel is van de beroemde persoon.
- Teksten gebruikt in LinkedIn profiel
Cybercriminelen en scammers maken vaak gebruik van dezelfde teksten, het is dan ook een poging waard om stukken tekst van het LinkedIn profiel in zoekmachines te plaatsen en te zoeken naar resultaten. Indien je diverse LinkedIn profielen vindt waarbij dezelfde stukken tekst wordt gebruikt, dan kan je er vrij zeker van zijn dat je te maken hebt met een nep LinkedIn profiel.
- Hoe groot is zijn/haar netwerk?
LinkedIn wordt ingezet om netwerken te bouwen en te behouden, het is dan ook een normale verwachting dat een echte LinkedIn profiel daadwerkelijk mensen in haar netwerk heeft. Bekijk het netwerk, en beslis voor jezelf of het aantal mensen in het netwerk genoeg is voor een “echte” profiel. Als iemand geen connecties heeft of als ze alleen connecties hebben met andere nepaccounts, kan dat een teken zijn dat het profiel nep is. Ook als iemand heel veel connecties heeft, maar geen echte interactie met anderen heeft, kan dat een teken zijn dat het profiel nep is. Indien je twijfelt, ga je door naar de volgende stap.
- LinkedIn activiteit
Als iemand al meer dan een paar maanden lid is van LinkedIn, maar geen recente activiteiten heeft, is dat een indicatie dat het profiel nep is. Als het profiel geen recente updates of posts heeft, kan het een goed idee zijn om wat verder te onderzoeken.
- Consistentie
Als iemands profiel onrealistisch of ongeloofwaardig lijkt, kan het een teken zijn van een nepaccount. Bekijk of de informatie die wordt vermeld consistent is. Als er bijvoorbeeld verschillende functies of bedrijven worden vermeld, of als de informatie onrealistisch lijkt, kan het een teken zijn van een nepaccount.
- Spelling en grammatica
LinkedIn wordt gebruikt door professionals, en het is dan ook te verwachten dat een persoon correcte spelling en grammatica gebruikt om te communiceren. Indien het opvalt, dat er veel spelling fouten zijn, dan kan het een extra teken zijn dat je te maken hebt met een nep LinkedIn profiel.
- LinkedIn profiel rapporteren
Rapporteer een nep LinkedIn profiel altijd. Zo kan het LinkedIn security team stappen nemen, en zo houdt je ook jouw (toekomstige) netwerk veilig.
Voorbeeld – 1 persoon in netwerk

Voorbeeld 2 – Soortgelijke profielen en fouten

De LinkedIn profielen hebben allemaal een willekeurige voornaam in tweeën gesplitst, waardoor ze het eerste stukje gebruiken als voornaam en het tweede stuk gebruiken als achternaam.
Volle naam | Voornaam | Achternaam |
---|---|---|
Samantha | Sam | Antha |
Emma | Em | Ma |
Hannah | Han | Nah |
Emily | Em | Ily |
Ze zijn toevallig allemaal market research managers, en hebben allemaal gestudeert aan een universiteit in Houston. Yeah right.
Wees voorzichtig
Omdat de meeste mensen die valse accounts gebruiken met kwade bedoelingen bezig zijn, is het belangrijk om te beseffen dat ook jij een doelwit kan worden. Het is daarom belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat hun accounts niet altijd anoniem zijn en dat ze voorzichtig moeten zijn met wat ze op het internet plaatsen. Zorg ervoor dat je neppe accounts herkent, en informeer je naasten, zodat zij ook de juiste stappen nemen.