Meteen naar de inhoud

Ethische hacker worden in 2023

Een ethische hacker worden in 2023. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je dat kunt doen en wat je nodig hebt om een succesvolle hacker te worden. We gaan je vertellen over de verschillende stappen die je kunt nemen om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een echte hacker te worden. We zullen ook ingaan op de verschillende softwareprogramma’s en tools die je nodig hebt om een succesvolle hacker te worden. Aan het eind van dit artikel zal je precies weten wat je nodig hebt om een succesvolle hacker te worden in 2023.

Ethische hacker worden in 2023
Ethische hacker worden in 2023

Een ethische hacker worden in 2023

Om een “white hat” hacker of “ethische hacker” te worden, is het belangrijk dat je een sterk begrip hebt van computer systemen, netwerken en cybersecurity. Volg deze stappen om een ethische hacker te worden in 2023:

 1. Begin met het leren van de basisbeginselen van de informatica, zoals programmeertalen en besturingssystemen.
 2. Vergaar expertise in verschillende cybersecurity-tools en -technologieën, zoals firewalls, intrusion detection systemen en antivirussoftware.
 3. Verkrijg certificeringen, zoals de Certified Ethical Hacker (CEH) of de Offensive Security Certified Professional (OSCP), om je kennis en vaardigheden aan te tonen aan potentiële werkgevers.
 4. Neem deel aan online gemeenschappen of forums die gerelateerd zijn aan cybersecurity om op de hoogte te blijven van de laatste trends en technieken.
 5. Overweeg om een degree te behalen in een gerelateerd vakgebied, zoals informatica of informatietechnologie.
 6. Oefen je vaardigheden door deel te nemen aan “capture the flag” (CTF)-evenementen, waarbij je je hacking vaardigheden kunt testen tegen andere deelnemers.
 7. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat ethisch hacken niet alleen om technische vaardigheden gaat – het gaat ook om een sterk gevoel van ethiek en verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat je altijd de wet volgt en het privacy van anderen respecteert bij het hacken.

Het is leuk om een Ethische hacker te worden in 2023

Er zijn veel redenen waarom het leuk kan zijn om ethische hacker te worden in 2023. Hieronder volgen enkele van die redenen:

 • Uitdaging: het werk van een ethische hacker kan uitdagend zijn, omdat je altijd op zoek bent naar manieren om beveiligingslekken op te sporen en op te lossen. Dit kan ervoor zorgen dat je continu gefocust blijft en dat je blijft leren en groeien in je vakgebied.
 • Voldoening: door het werk van een ethische hacker kun je bijdragen aan het beschermen van systemen en individuen tegen cyberbedreigingen. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening als je weet dat je een positieve impact hebt op de wereld.
 • Creativiteit: het werk van een ethische hacker vereist vaak creativiteit, omdat je altijd op zoek bent naar manieren om problemen op te lossen en om te denken buiten de gebaande paden. Dit kan ervoor zorgen dat je je mentaal actief blijft en dat je blijft leren en groeien.
 • Carrièrekansen: de vraag naar ethische hackers is de laatste jaren sterk toegenomen, en dit zal naar verwachting in de toekomst blijven groeien. Dit betekent dat er goede carrièrekansen zijn voor mensen die in dit vakgebied werken.

Het kan leuk zijn om een ethische hacker te worden in 2023 vanwege de uitdagingen, de voldoening, de creativiteit en de carrièrekansen die dit beroep biedt. Als je van uitdagingen houdt en graag een positieve impact wilt hebben op de wereld, kan dit een leuke carrière keuze zijn.

Carrière als Ethische hacker

Als ethische hacker kun je werken voor een breed scala aan organisaties, van kleine bedrijven tot grote multinationals. Je kunt ook werken als zelfstandige of als consultant. Volgens de International Council of Electronic Commerce Consultants (EC-Council) is de vraag naar ethische hackers de laatste jaren sterk toegenomen, met een groei van 28% in de afgelopen vijf jaar.

Cyber security vacatures per opleidingsniveau
Cyber security vacatures per opleidingsniveau (via VPNgids)

Er zijn verschillende banen die specifiek gericht zijn op ethisch hacken, zoals “penetration tester” of “security analyst”. Andere banen die gerelateerd zijn aan cybersecurity, zoals “systems administrator” of “network engineer”, kunnen ook relevant zijn voor ethische hackers.

Het salaris van een ethische hacker kan variëren afhankelijk van je opleidingsniveau, werkervaring en locatie. Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) lag het gemiddelde salaris voor “information security analysts” in 2021 op $98,350 per jaar. Het BLS voorspelt een groei van 31% in de banenmarkt voor “information security analysts” tussen 2019 en 2029.

Rol van een ethische hacker

Ethische hackers, ook wel bekend als “white hat” hackers, hebben een belangrijke rol in het beschermen van organisaties en individuen tegen cyberbedreigingen. Zij zijn het tegenovergestelde van kwaadwillende hackers, ook wel “black hat” hackers genoemd, die systemen en netwerken misbruiken met slechte bedoelingen. Ethische hackers gebruiken hun kennis en vaardigheden om beveiligingslekken op te sporen en op te lossen voordat ze door kwaadwillende hackers kunnen worden misbruikt.

Ze werken vaak voor bedrijven of organisaties om hun systemen en netwerken te testen op zwaktes, en bieden advies over hoe deze te versterken. Ze kunnen ook worden ingehuurd door individuele gebruikers om hun persoonlijke computers en apparaten te beveiligen. Door ervoor te zorgen dat systemen en netwerken veilig zijn, helpen ethische hackers bij het voorkomen van datalekken, identiteitsdiefstal en andere vormen van cybercrime.

Organisaties beschermen

Het is belangrijk voor organisaties om voorbereid te zijn op cyberbedreigingen en om maatregelen te treffen om zichzelf te beschermen. Volgens een rapport van Cybersecurity Ventures zullen cyberaanvallen de belangrijkste bedreiging vormen voor bijna alle industrieën. Bovendien zullen de kosten van cyberaanvallen in 2023 naar verwachting $6 triljoen bedragen, wat een stijging is van meer dan 4 keer ten opzichte van 2015.

Om zichzelf te beschermen tegen cyberbedreigingen, kunnen organisaties verschillende maatregelen treffen, zoals het opstellen van beleid voor cybersecurity, het opleiden van medewerkers over cybersecurity-best practices en het implementeren van technologieën om systemen te beschermen.

Volgens een rapport van Accenture hadden organisaties in 2021 slechts 32% een beleid voor cybersecurity dat is geïmplementeerd. Bovendien had slechts 41% van de organisaties hun medewerkers getraind in cybersecurity-best practices.

Lees ook:

Dit betekent dat er nog steeds veel ruimte is voor verbetering als het gaat om de voorbereidheid van organisaties op cyberbedreigingen. Door beleid voor cybersecurity op te stellen en medewerkers te trainen in cybersecurity-best practices, kunnen organisaties hun kwetsbaarheid voor cyberaanvallen verminderen en hun kansen op financiële verliezen door cyberaanvallen verkleinen.

Praktische ervaring opdoen

Praktische ervaring opdoen
Praktische ervaring opdoen

Om praktische ervaring op te doen als ethische hacker, zijn hier enkele suggesties:

 • Deelname aan “capture the flag” (CTF)-evenementen: CTF-evenementen zijn online wedstrijden waarbij deelnemers beveiligingslekken opzoeken en oplossen. Ze zijn een leuke manier om je vaardigheden te oefenen en te meten met andere hackers.
 • Deelname aan online gemeenschappen of forums: er zijn tal van online gemeenschappen en forums waar je kunt leren van andere hackers en vragen kunt stellen. Zoek naar forums die gerelateerd zijn aan cybersecurity of ethisch hacken om op de hoogte te blijven van de laatste trends en technieken.
 • Werk aan persoonlijke projecten: probeer zelf problemen op te lossen of creëer je eigen tools en scripts. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verbeteren en nieuwe ideeën op te doen.
 • Werk in een stage of parttimebaan: als je de kans krijgt, zoek dan naar stage- of parttimebanen waarbij je ervaring op kunt doen als ethische hacker. Dit kan je helpen om je vaardigheden te verfijnen en om te leren van ervaren professionals.

Lees ook:

Tools

Ethische hackers gebruiken vaak tools om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Deze tools kunnen ze helpen om beveiligingslekken op te sporen en op te lossen, en om systemen en netwerken te testen op zwaktes.

Hieronder volgen 4 redenen waarom ethische hackers tools gebruiken:

 1. Time-saving: met behulp van tools kunnen ethische hackers tijd besparen door automatische scans uit te voeren in plaats van dit handmatig te doen.
 2. Accuracy: door tools te gebruiken, kunnen ethische hackers de nauwkeurigheid van hun werk verhogen door fouten te minimaliseren die bij handmatig werk vaak voorkomen.
 3. Range: met behulp van tools kunnen ethische hackers een groter bereik hebben en meer systemen en netwerken tegelijk testen.
 4. Specialized knowledge: sommige tools vereisen specialistische kennis om te gebruiken, waardoor ethische hackers deze kennis kunnen gebruiken om hun vaardigheden te verbeteren en te specialiseren.

Enkele populaire tools die ethische hackers vaak gebruiken, zijn:

 • Burp Suite: een populaire tool voor webapplicatie-beveiliging die wordt gebruikt om beveiligingslekken in webapplicaties op te sporen en op te lossen.
 • Metasploit: een framework voor het testen van beveiliging van systemen en netwerken, waarmee ethische hackers kwetsbaarheden kunnen opsporen en exploiteren.
 • Certainly! Here is the rest of the article text:
 • Nmap: een tool voor netwerkonderzoek die wordt gebruikt om systemen en netwerken te scannen en te mappen, en om open poorten en services op te sporen.
 • Wireshark: een tool voor het analyseren van netwerkverkeer die wordt gebruikt om pakketten op te vangen en te analyseren en om problemen in netwerken op te sporen.
 • Aircrack-ng: een tool voor het testen van beveiliging van draadloze netwerken die wordt gebruikt om beveiligingslekken in draadloze netwerken op te sporen en op te lossen.

Certificeringen voor ethische hackers

Er zijn verschillende professionele certificeringen beschikbaar voor ethische hackers die hun kennis en vaardigheden willen aantonen aan potentiële werkgevers. Enkele voorbeelden van populaire certificeringen zijn:

 • Certified Ethical Hacker (CEH): de CEH is een wereldwijd erkende certificering voor ethische hackers die door de EC-Council (International Council of Electronic Commerce Consultants) wordt uitgegeven. Om deze certificering te behalen, moet je een examen afleggen dat je kennis en vaardigheden in het opsporen en oplossen van beveiligingslekken test.
 • Offensive Security Certified Professional (OSCP): de OSCP is een praktijkgerichte certificering die wordt uitgegeven door Offensive Security. Om deze certificering te behalen, moet je een intensief, hands-on praktijktraject volgen en een praktisch examen afleggen.
 • Certified Information Systems Security Professional (CISSP): de CISSP is een algemene certificering voor professionals in de cybersecurity die wordt uitgegeven door (ISC)². Om deze certificering te behalen, moet je een examen afleggen en aantonen dat je voldoende werkervaring hebt in de cybersecurity.

Professional certificeringen kunnen je helpen om je kennis en vaardigheden aan te tonen aan potentiële werkgevers en om je carrièrekansen te vergroten. Houd er wel rekening mee dat sommige certificeringen specifieke eisen stellen wat betreft werkervaring en opleidingsniveau.

Ethiek is belangrijk voor ethische hackers

Het is van cruciaal belang om sterk ethische principes te hebben als ethische hacker. Hoewel het hacken van systemen en netwerken vaak legaal kan zijn als het met toestemming gebeurt, is het belangrijk om altijd de wet te respecteren en de privacy van anderen te beschermen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Volg altijd de wet: zorg ervoor dat je je aan de wet houdt en dat je niet deelneemt aan activiteiten die verboden zijn.
 • Respecteer de privacy van anderen: wees je bewust van het feit dat je tijdens het hacken toegang hebt tot privé-informatie van anderen. Zorg ervoor dat je deze informatie niet openbaar maakt of gebruikt voor eigen gewin.
 • Werk samen met anderen: als je problemen of beveiligingslekken opspoort, deel deze dan met de eigenaar van het systeem of de organisatie zodat ze deze kunnen oplossen.
 • Wees professioneel: het is belangrijk om professioneel te blijven en te respecteren hoe anderen met je omgaan, zelfs als je het niet eens bent met hun aanpak van beveiliging.

Het is belangrijk om sterke ethische principes te hebben als ethische hacker. Je respecteert de wet en de privacy van anderen. Door je aan deze principes te houden, help je bij het beschermen van systemen en individuen tegen cyberbedreigingen.

Blijven leren

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en technieken in de cybersecurity, zodat je kunt blijven excelleren als ethische hacker. Hier zijn enkele manieren om je kennis bij te houden:

 • Volg professionele opleidingen of cursussen: er zijn veel professionele opleidingen en cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om je vaardigheden bij te spijkeren of om nieuwe technieken te leren. Zoek naar opleidingen die gerelateerd zijn aan ethisch hacken of cybersecurity.
 • Lees branche publicaties: houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche door branchepublicaties te lezen of door lid te worden van online gemeenschappen of forums.
 • Oefen je vaardigheden: blijf je vaardigheden oefenen door deel te nemen aan CTF-evenementen of door zelf problemen op te lossen of tools te maken.
 • Werk samen met anderen: overleg met andere professionals in de branche of deel je kennis en ideeën met hen om te leren van hun ervaringen.

Lees ook:

Tot slot

In dit artikel hebben we gekeken naar verschillende onderwerpen die relevant zijn voor personen die willen worden opgeleid tot ethische hacker. We hebben gekeken naar de vaardigheden die nodig zijn om in dit vakgebied te werken, de opleidingsmogelijkheden die beschikbaar zijn, de carrièreperspectieven, het belang van voortdurende opleiding en de tools die ethische hackers gebruiken.

Als je van plan bent om ethische hacker te worden, is het belangrijk om te leren over de verschillende onderwerpen die we in dit artikel hebben behandeld. Door je op deze onderwerpen te concentreren, kun je je voorbereiden op een carrière in dit vakgebied en je kans op succes vergroten.

Wij wensen je veel succes in je reis om ethische hacker te worden. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over dit interessante en uitdagende vakgebied.