Meteen naar de inhoud

Ethisch hacker worden

Jij wilt een hacker worden, en wij gaan je alle middelen geven zodat jij zo snel mogelijk als een ethical hacker aan de slag kan gaan bij jouw favoriete pentest bedrijf, misschien start jij wel jouw eigen bedrijf op.

Een ethisch hacker worden

In het kort zijn ethische hackers altijd op zoek naar de beste manier om kwetsbaarheden in systemen te identificeren en te verhelpen zodat cybercriminelen er geen misbruik van kunnen maken.

Eigenschappen van een ethisch hacker:

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Leergierig

Ethische hackers weten hoe ze systemen kunnen testen en beveiligen, ook zijn ze in staat om kwetsbaarheden te detecteren en weten ze je advies te geven over welke mogelijkheden je als klant hebt om IT-problemen op te lossen.

Wat gaan we je allemaal uitleggen

 1. Eerst het waarom
 2. Begrippen en frameworks
 3. Kennis opdoen
  • Nieuws
  • Rapporten
 4. Netwerken
 5. Stage lopen
 6. Banenmarkt
 7. Opleidingen en cursussen
 8. Online leren hacken
 9. Veilig leren hacken met Virtuele machines
 10. Programmeren

Waarom?

Internet gebruikers denken dat ze veilig zijn online, maar jij en ik weten dat ze op elk moment gehackt kunnen worden. Als een Ethisch Hacker ga je computers binnendringen, kwetsbaarheden vinden en ga je systemen infecteren met malware, en dit doe je allemaal met één doel; het beveiligen en optimaliseren van software, systemen en processen.

Begrippen en frameworks

Cybersecurity professionals en ethische hackers zijn in staat om de meeste begrippen in cybersecurity uit te leggen. Ook zijn ze op de hoogte van cybersecurity frameworks zoals “the MITRE Attack framework”. Het wordt niet verwacht van een beginnende hacker om alles te weten, maar besef je wel dat de meeste professionals in vakjargon zullen praten, en dan is het fijn om te weten wat ze bespreken.

Kennis opdoen

Er zijn veel verschillende Nederlandse bronnen voor het leren van informatiebeveiliging. Er zijn artikelen en rapporten die geschreven zijn door bedrijven, universiteiten en individuen. Deze kunnen helpen bij het begrijpen van technische details over beveiliging, zoals hoe hackers proberen om toegang te krijgen tot netwerken, hoe je kunt voorkomen dat je systeem wordt gehackt, en hoe je kunt voorkomen dat je gegevens gestolen worden.

Studeren om een ethische hacker te worden
Studeren om een ethisch hacker te worden

Nieuws

Naast het lezen van Nederlandstalige bronnen, kun je ook kijken naar buitenlandse bronnen. Er zijn veel buitenlandse websites die informatie bieden over informatiebeveiliging. Deze websites bieden een schat aan informatie, waaronder technische handleidingen, tutorials, toolings en meer.

Al deze bronnen kunnen je helpen bij het begrijpen van de technieken die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot netwerken, en hoe je deze kunt voorkomen. Het leren van hacking uit buitenlandse bronnen kan een geweldige manier zijn om kennis te vergaren over informatiebeveiliging. Er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar in het Engels, en door deze te lezen kun je veel leren over hoe hackers werken en hoe je kunt voorkomen dat je systeem gehackt wordt.

Rapporten

Het wordt van je verwacht dat je als hacker rapporten kan maken en begrijpend kan lezen. Cybersecurity bedrijven publiceren rapporten over kwetsbaarheden en cyberaanvallen. Cybersecurity rapporten zijn een gouden ei, doe je best om om elke dag/week minstens één cybersecurity rapport te lezen. Zo kan je jouw vakjargon oefenen en leer je tegelijkertijd de laatste hacking tricks en tips.

Werk aan je netwerk voor werk

Een ethisch hacker kan natuurlijk alleen werken, maar het werkt vaak beter als je een netwerk om je heen hebt waar je vragen aan kan stellen. Ik adviseer je om gebruik te maken van LinkedIn, maak een account aan, en zoek vervolgens op diverse IT-security groepen. Het mooie aan LinkedIn, is dat je gelijk aan je zakelijke netwerk werkt, mensen zullen je interesses zien, en op het moment dat je daadwerkelijk werk gaat zoeken, heb je al minstens 10 recruiters en meerdere bedrijven in je lijst zitten die interessant voor je kunnen zijn.

Stage lopen als ethisch hacker

ethische hacker
ethische hacker

In Nederland zijn er diverse pentest bedrijven, en ze bieden allemaal stageplaatsen aan. Door een stage te volgen kunnen hackers van alle leeftijden hun kennis vergroten over de wereld van IT-beveiliging. Stages zijn een geweldige manier om snel de fijne weetjes van het vakgebied te leren. Via een stage kan je werken met een team van experts, waardoor je nog meer kennis en ervaring op kunt doen. Stages bieden je ook de mogelijkheid om klanten te helpen bij het oplossen van hun IT-problemen, wat je een goed gevoel kan geven.

De banenmarkt voor Ethische Hackers

De banenmarkt voor Ethische Hackers is uitstekend! Ethische Hackers worden steeds meer gewaardeerd en er wordt steeds meer naar uitgekeken. De vraag naar Ethische Hackers is enorm, want ze worden ingezet om systemen te testen op technische beveiliging, waarmee bedrijven kunnen voorkomen dat hun systemen worden gekaapt door cybercriminelen.

Ethische Hackers zijn ook steeds meer in trek bij bedrijven die hun systemen veilig en beveiligd willen houden. Ze helpen bedrijven om te zorgen dat hun systemen up-to-date zijn en dat de gegevens van hun klanten veilig zijn.

De kans is groot dat je een goed betaalde baan kunt krijgen als Ethische Hacker, omdat je vaardigheden gewaardeerd worden. Als je geïnteresseerd bent in Ethische Hacking, is dit het perfecte moment om je vaardigheden te verbeteren en je kansen te vergroten.

Opleidingen en cursussen

Studeren in cybersecurity is een uitdagende en boeiende ervaring die je kansen op de arbeidsmarkt enorm zal vergroten. Als je deze interessante technologie leert begrijpen, kun je je inzetten voor het beschermen van computergebruikers tegen schadelijke cyberaanvallen.

Door cybersecurity te studeren, leer je hoe je systemen kunt beveiligen, hoe je kwetsbaarheden in computersystemen kunt vermijden en hoe je data kunt verzamelen om cyberaanvallen te bestrijden. Als je klaar bent met je studie, zul je in staat zijn om zowel op strategisch als op technisch niveau cyberaanvallen te bestrijden.

Lees verder

Online leren hacken

Online hacking platforms zijn een must-have voor jou, je krijgt de mogelijkheid om je vaardigheden te verbeteren en je kennis over cybersecurity te vergroten. Ze bieden de mogelijkheid om te oefenen met verschillende soorten hacks in een veilige omgeving. Als je een hacker wilt worden, wordt het aangeraden om gebruik te maken van online hacking platforms.

Zo is er bijvoorbeeld:

 • Certified Secure (NL)
 • HackTheBox (EN)
 • Pentesterlab (EN)
 • CTFLearn (EN)
 • AIVD (NL)

Hacken met Certified Secure

Certified Secure
Certified Secure

Het team van certified-secure heeft een geweldige omgeving opgezet voor iedereen die wilt beginnen in de IT-security. Je leert namelijk bij certified-secure de basis van systemen en hacken. Je hebt een aantal opdrachten die je moet uitvoeren, en als je ze goed uitvoert krijg je een certificaat. Het certificaat kan je toevoegen aan je C.V., het toont namelijk aan dat je bezig bent geweest met het opbouwen van kennis.

Hacken met HacktheBox

HackTheBox
HackTheBox

Hier kun je oefenen met hacken op verschillende virtuele machines. HackTheBox is een van de meest populaire websites voor ethisch hacken. Het biedt een breed scala aan uitdagingen die zijn ontworpen om u te helpen meer te weten te komen over verschillende beveiligingsconcepten en -technieken. De uitdagingen variëren van eenvoudig tot zeer moeilijk, dus het is van essentieel belang om te beginnen met de gemakkelijkere uitdagingen en vervolgens door te gaan naar meer geavanceerde naarmate je meer ervaring opdoet.

Hacken met Pentesterlab

Dit is een van de beste pentesting hacking platforms. Het platform biedt cursussen over het hacken van webapplicaties, penetratietesten, netwerkbeveiliging, reverse engineering en meer. Hun cursussen zijn een beetje prijzig, maar ze zijn het zeker waard. De cursussen zijn zo ontworpen dat ze alle aspecten van ethisch hacken behandelen, van basis tot gevorderd niveau. Het platform biedt ook certificeringsprogramma’s voor verschillende expertiseniveaus op het gebied van ethisch hacken.

Hacken met CTFlearn

CTFLearn
CTFLearn

CTFlearn is een online platform dat gebruikers verschillende hackuitdagingen biedt om hen te helpen de vaardigheden te leren die nodig zijn om een ethisch hacker te worden. De site heeft veel verschillende categorieën, waaronder cryptografie, malware-analyse, netwerkbeveiliging, webapplicatiebeveiliging, enz. Bovendien verdienen gebruikers punten als ze een praktijktest afleggen, die kunnen worden ingewisseld voor certificaten of badges van veel verschillende hogescholen en universiteiten.

Hacken met de AIVD

AIVD Kerstpuzzel
AIVD Kerstpuzzel

Wist je dat de AIVD elk jaar een kerstpuzzel publiceert? vol met cryptische opgaven die je hacker mag gaan kraken. Ga de uitdaging aan de AIVD kerstpuzzel op te lossen. Je krijgt van de AIVD(!) eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Meer sites om legaal te leren hacken

Veilig leren hacken met Virtuele machines

Het hacken van computers is een interessant en uitdagend proces. Het is echter niet gemakkelijk om te doen zonder de juiste tools en kennis. Daarom bieden virtuele machines een geweldige manier om te leren hoe je computers kunt hacken en om de technieken te ontwikkelen die nodig zijn om effectief te zijn.

Virtuele machines zijn computersoftware die naast een bestaand besturingssysteem kan worden uitgevoerd. Ze kunnen net zo veel of zo weinig rekenkracht hebben als je wilt, en bieden een veilige omgeving om te oefenen met het hacken van systemen.

De eerste stap bij het gebruiken van virtuele machines om te oefenen met het hacken is het installeren van het besturingssysteem.

Er zijn verschillende opties, afhankelijk van je doel. Als je bijvoorbeeld een Linux-systeem wilt hacken, kun je een versie van Ubuntu of Fedora installeren. Windows-systemen kunnen worden geïnstalleerd met behulp van een ISO-bestand of met behulp van een virtueel machine-image.

Eenmaal geïnstalleerd, kun je de virtuele machine gebruiken om een aantal verschillende soorten hacks uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld proberen in te breken op jouw beveiligde virtuele server of je kunt proberen jouw virtuele netwerk te infiltreren. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Het gebruik van virtuele machines om te oefenen met het hacken van computers kan een geweldige manier zijn om je hacking technieken te ontwikkelen. Het is niet alleen veilig, en legaal, maar het biedt ook de mogelijkheid om je vaardigheden in een controleerbaar en gecontroleerd milieu te verfijnen. Als je serieus bent over hacken, dan is het zeker de moeite waard om virtuele machines te gebruiken.

Programmeren

Een ethisch hacker moet in staat kunnen zijn om code te begrijpen, en vervolgens in menselijke taal uit kunnen leggen wat het doet. Dit kan een uitdaging zijn, maar je zal merken, dat je veel code gaat zien, en op een gegeven moment is het een taal die je kan toevoegen aan je talen-lijstje.

Veel gebruikte programmeer talen zijn;

 • Python
 • HTML
 • C
 • Javascript
 • C#

Kijk eens op Github, en zoek daar op hacking programma’s en projecten. Het zal je verbazen hoe groot het aanbod is van diverse gratis hacking programma’s. Speel met de tools in je virtuele omgeving, en probeer de code te begrijpen. Wijzig de code naar jouw voorkeur, en laat je fantasie op de vrije loop.

The end… for now..

Wij hopen dat je nu voldoende middelen hebt om een ethisch hacker te worden. Ethische hackers helpen de wereld vooruit. We vinden fouten, en we verbeteren ze. In sommige gevallen, hebben Ethische hackers directe invloed op maatschappijen en individuelen. Het is een prachtig beroep.