Meteen naar de inhoud

Excel documenten met malware

Excel-bestanden en macro’s worden door veel bedrijven gebruikt om hun bedrijfsgegevens bij te houden. Maar deze bestanden kunnen ook een bron van schadelijke software zijn. Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers proberen toegang te krijgen tot gegevens is door middel van macro’s.

Wat zijn macro’s precies en hoe kunnen ze gevaarlijk zijn?

Macro’s zijn kleine stukjes programmacode die kunnen worden gebruikt om taken te automatiseren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een bepaalde taak te herhalen, en zo tijd te besparen. Macro’s maken deel uit van veel verschillende soorten bestanden, waaronder Excel-bestanden. Malware-auteurs kunnen macro’s gebruiken om schadelijke code in Excel-bestanden te injecteren. Wanneer deze bestanden worden geopend, wordt de code uitgevoerd en kan de malware worden uitgevoerd.

Dit kan leiden tot het lekken van vertrouwelijke informatie, het installeren van extra malware of het blokkeren van het systeem. Om te voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van een aanval via macro’s, is het belangrijk om de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen. U kunt ervoor kiezen om macro’s uit te schakelen, maar dit kan betekenen dat sommige taken niet meer kunnen worden uitgevoerd.

Een andere optie is om alleen macro’s van betrouwbare bronnen te accepteren. Het is ook belangrijk om het systeem up-to-date te houden met de laatste beveiligingspatches. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle beveiligingslekken die hackers kunnen misbruiken, worden gedicht. Bovendien kunt u anti-malware-software installeren om toekomstige aanvallen te blokkeren.

Hoewel macro’s een krachtig hulpmiddel zijn, kunnen ze ook gevaarlijk zijn als ze niet goed worden beheerd. Door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen, kunt u uw bedrijf beschermen tegen aanvallen via macro’s in Excel-bestanden.