Meteen naar de inhoud

Heb jij één van deze SMS berichten gekregen? Pas dan op

Pas op, cybercriminelen maken gebruik van actuele nieuws om “slimme” berichten te sturen waarmee ze onbewuste gebruikers proberen te verleiden om op een link te drukken.

Cybercriminelen gaan steeds slimmer te werk, maar vaak maken ze gebruik van dezelfde methodes, en dat zien we hier weer terug. In de afgelopen weken worden er berichten verstuurd door cybercriminelen, waarin ze proberen om gebruikers over te halen om op een link te drukken.

Als je een mobiele telefoon hebt, gebruik je die waarschijnlijk tientallen keren per dag om mensen die je kent te sms’en. Maar heb je ooit een sms ontvangen van een onbekende afzender? Het kan een oplichter zijn die probeert uw persoonlijke gegevens te stelen. Ontdek wat je kunt doen aan ongewenste sms-berichten en hoe je deze kunt herkennen.

Oplichters sturen sms-berichten om u te misleiden zodat je jouw persoonlijke gegevens aan hun geeft, zoals je wachtwoord, rekeningnummer, Burgerservicenummer of bijvoorbeeld toegang tot je telefoon. Als ze die informatie krijgen, kunnen ze toegang krijgen tot uw e-mail, bank of andere accounts.

SMS berichtjes

Oplichters sturen ook nepberichten waarin staat dat ze informatie hebben over uw account of een transactie. Ze sturen bijvoorbeeld berichten waarin wordt verteld dat je een pakket hebt gemist.

Zodra er op het linkje wordt gedrukt, wordt de gebruiker doorverwezen naar een landingspagina dat is opgezet door cybercriminelen. Omdat de cybercriminelen de landingspagina hebben opgezet, zijn ze in alle staat om van alles te proberen wat uiteindelijk geld voor ze oplevert.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat ze een neppe formulier tonen, of dat ze bijvoorbeeld met een verhaaltje jou proberen te overhalen dat je een bepaalde applicatie moet downloaden en installeren (malware).

We hebben hieronder een lijstje gemaakt van de berichten die we tot nu toe zijn tegengekomen:

  • Een pakket speciaal voor jou plan nu de bezorging [LINK]
  • Uw pakket staat klaar om afgehaald te worden [LINK]
  • Vanwege barre weersomstandigheden kunnen wij uw pakket niet afleveren [LINK]
  • Uw pakket is onderweg [LINK]
  • Wie heeft deze video geüpload vanaf mijn telefoon? [LINK]
  • Let op, uw pakket is onderweg [LINK]

Een pakket speciaal voor jou

Cybercriminelen spelen in op het feit dat veel mensen pakketjes verwachten en ontvangen. Iedereen wilt zijn pakket zo snel mogelijk hebben. Je ziet hieronder dan ook een SMS bericht dat gebruik maakt van het feit en zo proberen ze vervolgens onbewuste gebruikers te verleiden.

Malware via SMS – Een pakket speciaal voor jou, plan nu de bezorging.

Uw pakket staat klaar om afgehaald te worden

Nog een mooi voorbeeld, hier claimen de cybercriminelen dat jouw pakket klaar staat om afgehaald te worden, en natuurlijk zit er weer een mooi linkje tussen. Ze proberen hier misbruik te maken van jouw “snelheid”, want iedereen wilt zo snel mogelijk weten waar zijn pakket is en waarom die bijvoorbeeld ineens opgehaald moet worden.

Uw pakket staat klaar om afgehaald te worden

Vanwege barre weersomstandigheden kunnen wij uw pakket niet afleveren

Op het moment van schrijven raast de storm ”Corrie‘ door het land, en je ziet het al, de cybercriminelen spelen hier direct op in, en claimen dat jouw pakket niet bezorgd kan worden. Je kan dan vervolgens wel op het linkje drukken, maar je komt niet op de officiële website van bijvoorbeeld PostNL.

Vanwage barre weersomstandigheden kunnen wij uw pakket niet afleveren malware SMS

Uw pakket is onderweg

Let op! Uw pakket is onderweg SMS bericht met malware
Uw pakket is onderweg SMS bericht met malware

Wie heeft deze video geupload vanaf mijn telefoon?

Advies

  • Klik niet op de linkjes
  • Log altijd in via de officiele applicatie of website van bijvoorbeeld PostNL
  • Blokkeer de nummer zodra je het binnen hebt, om toekomstige verleiding te voorkomen van hetzelfde nummer (let op, ze gebruiken diverse nummers)
  • Meld het bij de Fraudehelpdesk

Heb jij er ook 1 gekregen? laat het dan weten in een comment!