Instagram account terug krijgen na hack

Instagram account terug krijgen na hack

Heb je het gevoel dat je Instagram account gehackt is? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Het is een veelvoorkomend probleem en in dit artikel leggen we je uit hoe dit meestal gebeurt en welke stappen je moet ondernemen om je account terug te krijgen.

Stappen om je gehackte Instagram account terug te krijgen
Stappen om je gehackte Instagram account terug te krijgen

Stappen om je gehackte Instagram account terug te krijgen

Stap 1: Wachtwoord resetten

 • Ga naar de inlogpagina van Instagram.
 • Klik op ‘Wachtwoord vergeten?’.
 • Voer je e-mailadres, telefoonnummer of gebruikersnaam in.
 • Volg de instructies om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Stap 2: Meld het probleem bij Instagram

 • Ga naar het Helpcentrum van Instagram: https://help.instagram.com/
 • Klik op ‘Privacy en veiligheid’.
 • Kies ‘Mijn account is gehackt’.
 • Volg de aangegeven stappen om het probleem te melden.

Stap 3: Beveilig je account

 • Stel tweestapsverificatie in om te voorkomen dat hackers opnieuw toegang krijgen tot je account.
 • Gebruik een sterk wachtwoord en verander dit regelmatig.
 • Wees voorzichtig met het openen van links en het downloaden van bestanden van onbekende bronnen.

Reageer snel

Wanneer je ontdekt dat je Instagram account gehackt is, is het van groot belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe sneller je reageert, des te groter de kans dat je eventueel nog controle kunt krijgen over je account voordat de hacker verdere schade aanricht.

Door direct je wachtwoord te resetten en Instagram op de hoogte te stellen van het probleem, vergroot je de kans dat je account hersteld kan worden. Bovendien voorkom je hiermee dat de hacker toegang krijgt tot andere gekoppelde accounts en je persoonlijke informatie.

Contact met Instagram

Contact opnemen met Instagram kan soms lastig zijn, omdat ze geen directe e-mail- of telefoonondersteuning bieden. Echter, er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen bij problemen met je account, waaronder:

 1. Instagram Helpcentrum: Het Instagram Helpcentrum (https://help.instagram.com/) is de beste plek om te beginnen. Hier vind je uitgebreide informatie over uiteenlopende onderwerpen, zoals accountbeheer, privacy, veiligheid en het oplossen van problemen.
 2. Melden van een probleem via de app: Je kunt een probleem rechtstreeks melden bij Instagram via de app. Volg deze stappen om dit te doen:
 • Open de Instagram-app op je smartphone.
 • Ga naar je profiel en tik op de drie horizontale lijntjes (menu) in de rechterbovenhoek.
 • Tik op ‘Instellingen’ (tandwiel-icoon) onderaan het menu.
 • Kies ‘Help’ en vervolgens ‘Een probleem melden’.
 • Selecteer de relevante optie voor je probleem en volg de instructies om je probleem te melden.
 1. Contact opnemen via sociale media: Instagram is eigendom van Facebook, dus je kunt proberen contact op te nemen met Facebook via hun officiële Twitter-account of Facebook Helpcentrum (https://www.facebook.com/help/). Hoewel dit geen gegarandeerde manier is om direct hulp te krijgen, kan het soms nuttig zijn om je vraag op deze manier te stellen.

Houd er rekening mee dat het ondersteuningsteam van Instagram te maken heeft met een groot aantal verzoeken, dus het kan even duren voordat je reactie krijgt. Wees geduldig en probeer de beschikbare informatie in het Instagram Helpcentrum te raadplegen terwijl je wacht op een reactie.

Gebruik unieke wachtwoorden

Het is essentieel om voor elk van je online accounts unieke wachtwoorden te gebruiken. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je het risico dat al deze accounts gecompromitteerd raken wanneer één van deze accounts wordt gehackt.

Als je weet dat je gehackte Instagram wachtwoord ook op andere plekken is gebruikt, is het belangrijk om ook op die profielen en websites de wachtwoorden te wijzigen.

Gebruik unieke wachtwoorden
Gebruik unieke wachtwoorden

Maak gebruik van een wachtwoordmanager om sterke, unieke wachtwoorden te genereren en op te slaan. Wachtwoordmanagers helpen je om al je wachtwoorden op één veilige plek te bewaren, zodat je niet hoeft te proberen ze allemaal te onthouden.

Naast het gebruik van unieke wachtwoorden, is het ook aanbevolen om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen voor al je online accounts waar dit mogelijk is. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor hackers meer moeite moeten doen om toegang te krijgen tot je account.

Met 2FA wordt er, naast het invoeren van je wachtwoord, ook een code vereist die meestal via een sms-bericht of authenticator app naar je telefoon wordt gestuurd. Hierdoor wordt het veel lastiger voor hackers om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot je accounts.

Hoe wordt een Instagram account gehackt?

Er zijn verschillende methoden die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot je Instagram account. Hier zijn de meest voorkomende.

Phishing

Phishing is een veelgebruikte techniek waarbij hackers een nepmail sturen die lijkt op een officiële e-mail van Instagram. Deze e-mails bevatten meestal een link naar een valse inlogpagina die er identiek uitziet als die van Instagram.

Wanneer je je inloggegevens invoert op deze valse pagina, komen je gegevens in handen van de hacker, die vervolgens toegang krijgt tot je account. Om jezelf tegen phishing te beschermen, is het belangrijk om aandachtig te kijken naar de afzender van de e-mail en de URL van de link voordat je je inloggegevens invoert.

Zwakke wachtwoorden

Het gebruik van zwakke wachtwoorden maakt het voor hackers eenvoudiger om je account over te nemen. Als je een eenvoudig wachtwoord zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’ gebruikt, kan dit gemakkelijk worden geraden of gekraakt met behulp van brute force-aanvallen.

Het is cruciaal om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken, bestaande uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Daarnaast is het aanbevolen om verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts te gebruiken om het risico op hacks te minimaliseren.

Malware

Malware, oftewel schadelijke software, kan ongemerkt op je apparaat geïnstalleerd worden via bijvoorbeeld geïnfecteerde e-mailbijlagen, onbetrouwbare downloads of kwaadaardige advertenties. Eenmaal geïnstalleerd, kan malware je inloggegevens stelen, waaronder je Instagram gebruikersnaam en wachtwoord.

Om jezelf tegen malware te beschermen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het openen van bijlagen en het downloaden van bestanden van onbekende bronnen. Zorg er daarnaast voor dat je antivirussoftware up-to-date is en regelmatig systeemscans uitvoert.

Blijf hoopvol en geduldig

Het herstellen van een gehackt Instagram account kan een uitdaging zijn en het kan enige tijd kosten om het probleem op te lossen. Belangrijk is om geduldig te blijven en de stappen te volgen die in dit artikel zijn beschreven. Hoewel er geen garantie is dat je account altijd volledig hersteld kan worden, zijn er veel gevallen waarin gebruikers met succes hun account hebben teruggekregen.

Het is cruciaal om te leren van deze ervaring en in de toekomst extra voorzorgsmaatregelen te nemen om je online accounts te beveiligen. Wees alert op verdachte e-mails, gebruik sterke en unieke wachtwoorden en schakel tweefactorauthenticatie in waar mogelijk.

Blijf hoopvol en verlies de moed niet. Zelfs als het herstelproces langzaam verloopt, is het belangrijk om vol te houden en te blijven proberen om je account terug te krijgen.