Meteen naar de inhoud

Mobiele applicatie pentesten

Mobiele applicatie pentesten, ook wel bekend als mobiele penetratietesten, zijn gericht op het identificeren van beveiligingslekken en -zwaktes in mobiele apps. Ze worden uitgevoerd door professionele ethical hackers, ook wel bekend als pentesters, die gebruikmaken van specifieke tools en technieken om de beveiliging van een mobiele app te testen.

Er zijn vele redenen waarom bedrijven mobiele applicatie pentesten uitvoeren. Het belangrijkste doel is om de beveiliging van de app te verbeteren en ervoor te zorgen dat gebruikersgegevens veilig zijn. Mobiele apps komen vaak in contact met gevoelige informatie, zoals financiële gegevens, persoonlijke identificatie en wachtwoorden, en het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze informatie beschermd is tegen kwaadwillende hackers.

Mobiele applicatie pentesten

Er zijn talloze beveiligingslekken en -zwaktes waarop een pentester kan testen bij mobiele applicatie pentesten. Dit kan variëren van het testen van de autorisatie en authenticatie van de app, tot het testen van de communicatie tussen de app en de servers. Bovendien zijn er ook verschillende tools en technieken die door pentesters kunnen worden gebruikt om de beveiliging van een mobiele app te testen.

Het uitvoeren van regelmatige mobiele applicatie pentesten is een effectief middel om de beveiliging van een app te verbeteren. Door regelmatig pentesten uit te voeren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun apps zo veilig mogelijk zijn en dat ze klaar zijn om te reageren op eventuele beveiligingsbedreigingen. Bovendien kan het uitvoeren van mobiele applicatie pentesten ook helpen om de reputatie van een bedrijf te versterken en het vertrouwen van gebruikers te winnen. Als gebruikers weten dat een app regelmatig wordt getest op beveiliging, zullen ze meer geneigd zijn om de app te gebruiken en te vertrouwen op de veiligheid van hun gevoelige informatie.

Pentesten

Het inhuren van een professionele ethical hacker of pentester is cruciaal bij het uitvoeren van mobiele applicatie pentesten. Deze professionals hebben de kennis en ervaring om de beveiliging van een app grondig te testen en eventuele beveiligingslekken en -zwaktes te identificeren. Zorg ervoor dat je een bedrijf of individu kiest dat ervaren is en een goede reputatie heeft op het gebied van mobiele applicatie pentesten.

Mobiele applicatie pentesten zijn een belangrijk middel om de beveiliging van een mobiele app te verbeteren en het vertrouwen van gebruikers te winnen. Door regelmatig pentesten uit te voeren en professionele ethical hackers of pentesters in te huren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun apps veilig zijn en klaar om te reageren op eventuele beveiligingsbedreigingen.

Volgens een rapport van de Open Web Application Security Project (OWASP) waren dit enkele van de meest voorkomende kwetsbaarheden in mobiele apps in 2022:

 • Onbeveiligde gegevensoverdracht: Dit gebeurt wanneer mobiele apps onbeveiligde verbindingen gebruiken om gegevens te verzenden en te ontvangen, wat kan leiden tot het onderscheppen of wijzigen van gegevens door kwaadwillende actoren.
 • Onvoldoende autorisatie en authenticatie: Dit gebeurt wanneer mobiele apps onvoldoende beveiliging hebben om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot bepaalde functies of gegevens.
 • Onveilige gegevensopslag: Dit gebeurt wanneer mobiele apps onvoldoende beveiliging hebben om te voorkomen dat gevoelige gegevens worden onderschept of gewijzigd wanneer ze worden opgeslagen op het apparaat van de gebruiker of op een server.
 • Onvoldoende beveiliging van API’s: Dit gebeurt wanneer mobiele apps onvoldoende beveiliging hebben voor hun API’s (Application Programming Interfaces), wat kan leiden tot het onderscheppen of wijzigen van gegevens tijdens de communicatie tussen de app en de server.
 • Onvoldoende beveiliging van externe invoer: Dit gebeurt wanneer mobiele apps onvoldoende beveiliging hebben voor externe invoer, zoals het openen van onveilige links of het uitvoeren van onveilige code.

Applicaties pentesten

Er zijn verschillende soorten mobiele apps die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten of diensten te bieden aan hun gebruikers. Naast native, hybrid en web-based apps, zijn hier enkele andere soorten mobiele apps die bedrijven kunnen overwegen:

 • Augmented Reality (AR) apps: Deze apps gebruiken de camera van een mobiel apparaat en geavanceerde software om digitale objecten te plaatsen in de werkelijke wereld. AR apps worden vaak gebruikt voor gaming, educatie en marketing.
 • Virtual Reality (VR) apps: Deze apps creëren een virtuele omgeving waarbinnen gebruikers kunnen rondlopen en interacteren. VR apps worden vaak gebruikt voor gaming, opleiding en training.
 • Internet of Things (IoT) apps: Deze apps verbinden mobiele apparaten met het internet en andere IoT-apparaten om gegevens te verzamelen, te monitoren en te controleren. IoT apps worden vaak gebruikt voor het beheren van smart home-apparaten, het volgen van fitness en gezondheid en het bewaken van beveiliging.
 • Wearable apps: Deze apps zijn speciaal ontworpen voor gebruik op draagbare apparaten, zoals smartwatches, fitnessbands en augmented reality-brillen. Wearable apps bieden vaak real-time gegevens, notificaties en interactie met andere mobiele of IoT-apparaten.

Bedrijven kunnen verschillende soorten mobiele apps gebruiken om te voldoen aan hun specifieke behoeften en doelen. Het is belangrijk om te onthouden dat het uitvoeren van regelmatige beveiligingstests op alle soorten mobiele apps een effectief middel is om de beveiliging te verbeteren

Progressive Web Apps (PWA’s) pentesten

PWA’s zijn web-based toepassingen die op een smartphone of tablet kunnen worden geïnstalleerd en die meer functionaliteiten bieden dan traditionele mobiele websites. Net als andere mobiele apps, zijn PWA’s gevoelig voor beveiligingslekken en -zwaktes en daarom is het belangrijk om ze te pentesten.

Er zijn verschillende manieren om PWA’s te pentesten, afhankelijk van de specifieke beveiligingsbehoeften van een bedrijf. Sommige van de meest voorkomende manieren om PWA’s te pentesten zijn:

 • Beveiligingstests op de PWA-server: Dit omvat het testen van de beveiliging van de server waarop de PWA wordt gehost, zoals het testen van de autorisatie en authenticatie van de server, het testen van de communicatie tussen de server en de PWA, en het testen van de beveiliging van de gegevensopslag op de server.
 • Beveiligingstests op de PWA-client: Dit omvat het testen van de beveiliging van de PWA op de client, zoals het testen van de autorisatie en authenticatie van de client, het testen van de communicatie tussen de client en de server, en het testen van de beveiliging van de gegevensopslag op de client.
 • Gebruikersbeveiligingstests: Dit omvat het testen van de beveiliging van gebruikersgegevens, zoals wachtwoorden en financiële informatie, en het testen van de beveiliging van de PWA tijdens het gebruik door eindgebruikers.

Native Apps pentesten

Native apps zijn mobiele apps die zijn ontwikkeld voor specifieke mobiele besturingssystemen, zoals iOS of Android. Ze worden gedownload en geïnstalleerd op het apparaat van de gebruiker en bieden vaak meer functionaliteit en betere prestaties dan web-based apps. Net als andere mobiele apps, zijn native apps gevoelig voor beveiligingslekken en -zwaktes en daarom is het belangrijk om ze te pentesten.

Hybrid Apps pentesten

Hybrid apps zijn mobiele apps die zijn opgebouwd uit een combinatie van web-based en native elementen. Ze worden gedownload en geïnstalleerd op het apparaat van de gebruiker, net als native apps, maar gebruiken ook web technologieën om bepaalde functionaliteiten te bieden. Hybrid apps bieden vaak de voordelen van beide soorten apps, zoals de prestaties van native apps en de compatibiliteit met meerdere besturingssystemen van web-based apps. Net als andere mobiele apps, zijn hybrid apps gevoelig voor beveiligingslekken en -zwaktes en daarom is het belangrijk om ze te pentesten.