Meteen naar de inhoud

Netwerkmonitoring


Netwerkmonitoring is een belangrijk onderdeel van cyber security. Met behulp van netwerkmonitoring kunnen bedrijven hun netwerken controleren op bedreigingen. Bedrijven die hun netwerk monitoren, kunnen ervoor zorgen dat hun bedrijfsgegevens veilig blijven en dat hun netwerk zo efficiënt mogelijk functioneert.

Netwerkmonitoring omvat veel verschillende activiteiten. Deze activiteiten omvatten het analyseren van netwerkverkeer, het monitoren van netwerkactiviteiten, het detecteren van bedreigingen, het detecteren van gegevenslekken en het verzamelen van netwerkstatistieken. Netwerkmonitoring is een proactieve benadering van cyber security.

Het helpt bedrijven om potentiële bedreigingen te identificeren voordat ze schade aanrichten. Hierdoor kunnen bedrijven proactief stappen ondernemen om hun netwerken te beschermen tegen aanvallen. Een ander belangrijk onderdeel van netwerkmonitoring is het detecteren van anomalieën. Anomalieën zijn afwijkingen van het normale netwerkverkeer.

Als een bedrijf anomalieën detecteert, kan het bedrijf de oorzaak van de anomalie onderzoeken en de nodige stappen ondernemen om de anomalie te verhelpen. Netwerkmonitoring kan ook worden gebruikt om systemen te controleren op mogelijk misbruik.

Door systemen te monitoren, kunnen bedrijven ongeautoriseerde toegang tot hun netwerken detecteren. Bedrijven kunnen ook de activiteiten van gebruikers monitoren om te zien of er iets verdachts plaatsvindt. Netwerkmonitoring is een krachtig hulpmiddel voor cyber security. Door netwerkmonitoring te gebruiken, kunnen bedrijven hun netwerken beveiligen tegen cyberaanvallen en hun systemen en gebruikersactiviteiten monitoren om te zien of er iets verdachts aan de hand is.

Sensoren voor Netwerkmonitoring

Netwerkmonitoring is een belangrijk onderdeel van een netwerkbeheer- en beveiligingsstrategie. Om een goed netwerk te monitoren, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt in het netwerk, en dit kan worden gedaan met behulp van sensoren. Sensoren zijn elektronische apparaten of agents die gegevens verzamelen over de activiteiten in een netwerk. Ze kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen over meerdere netwerken, of om details te verzamelen over één specifiek netwerk. Er zijn veel verschillende soorten sensoren die worden gebruikt in netwerkmonitoring. Een van de meest gebruikte is de netwerktrafficsensor.

Deze sensor verzamelt gegevens over het netwerkverkeer, zoals het aantal pakketten dat wordt verzonden en ontvangen, het aantal gebruikers dat verbinding maakt met het netwerk, en de tijd die nodig is om het netwerkverkeer te verwerken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om de prestaties van een netwerk te beoordelen en om problemen op te sporen.

Een sensor kan veel informatie verzamelen en verwerken
Een sensor kan veel informatie verzamelen en verwerken

Een andere veelgebruikte sensor is een netwerkprotocol sensor. Deze sensor controleert het netwerkverkeer en bewaakt de naleving van de netwerkprotocollen. Deze sensoren kunnen worden gebruikt om problemen te detecteren met het netwerk, zoals het verkeer dat niet wordt verzonden of ontvangen, of het niet naleven van de netwerkprotocollen. Naast deze twee sensoren zijn er nog veel andere sensoren die worden gebruikt in netwerkmonitoring.

Ze variëren van het monitoren van de fysieke connectiviteit van het netwerk, zoals het controleren van de kabels en het detecteren van storingen, tot het controleren van de netwerkconfiguratie, zoals het beheren van IP-adressen en het aanpassen van de firewall-instellingen.

Het gebruik van sensoren bij netwerkmonitoring is een krachtig hulpmiddel om de prestaties en de veiligheid van een netwerk te verbeteren. Door sensoren te gebruiken, kunnen netwerkbeheerders problemen detecteren en oplossen voordat ze een grote impact hebben op het netwerk. Als u meer wilt weten over het gebruik van sensoren in netwerkmonitoring, raadpleeg dan een professioneel netwerkbeheersysteem.

Deep packet inspectie

Deep Packet Inspection (DPI) is een techniek waarmee netwerkverkeer geanalyseerd kan worden. DPI maakt gebruik van zogenaamde ‘packet sniffing’, waarbij dataverkeer in kleinere stukken (pakketten) wordt verdeeld. Deze techniek geeft netwerkbeheerders de mogelijkheid om informatie te verzamelen over het type verkeer dat wordt verzonden, waar het naartoe gaat en welke soorten data worden verzonden.

Met behulp van DPI kunnen netwerkbeheerders ook het verkeer beheren dat door het netwerk gaat. Dit betekent dat ze bepaalde soorten verkeer kunnen blokkeren die niet zijn toegestaan. Bijvoorbeeld, als een bedrijf besluit dat er geen peer-to-peer-verkeer wordt toegestaan, kan de netwerkbeheerder deze soort verkeer blokkeren met behulp van DPI.

Onderzoeken
Onderzoeken

DPI kan ook worden gebruikt om informatie te verzamelen over welke websites en toepassingen door het netwerk worden gebruikt. Bijvoorbeeld, als een bedrijf geïnteresseerd is in het bijhouden van de websites die door hun werknemers worden bezocht, kan DPI deze informatie verzamelen.

DPI is een krachtige techniek die netwerkbeheerders in staat stelt om informatie te verzamelen over het netwerkverkeer en de toepassingen die worden gebruikt. Met behulp van deze informatie kunnen bedrijven hun netwerkbeheer beter beheren en problemen zoals malware en cyberaanvallen beter voorkomen.

Netwerk protocollen

De wereld van computernetwerken staat vol met verschillende netwerkprotocollen, waarvan veel populair zijn. Hier volgen drie van de meest bekende netwerkprotocollen die veel worden gebruikt.

  • 1. TCP / IP TCP / IP, of Transmission Control Protocol / Internet Protocol, is een set van regels en standaarden die worden gebruikt om communicatie over het internet mogelijk te maken. TCP / IP bepaalt hoe computers communiceren met elkaar, waaronder het verzenden en ontvangen van gegevens en het opzetten van verbindingen. Het is het meest gebruikte netwerkprotocol en is de basis voor de meeste andere netwerkprotocollen.
  • 2. IPX / SPX IPX / SPX, of Internet work Packet Exchange / Sequenced Packet Exchange, is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt in oude netwerken met Windows-computers. Het is het meest gebruikte protocol voor lokale netwerken en wordt gebruikt om computers in staat te stellen informatie uit te wisselen en verbindingen op te zetten.
  • 3. DHCP DHCP, of Dynamic Host Configuration Protocol, is een netwerkprotocol dat wordt gebruikt om netwerkapparaten te configureren met IP-adressen. Het gebruikt een server die IP-adressen dynamisch toewijst aan netwerkapparaten, waarmee gebruikers toegang krijgen tot het netwerk. Deze drie netwerkprotocollen spelen een belangrijke rol bij het maken van computers en netwerken. Ze helpen bij het opzetten en onderhouden van verbindingen tussen computers, waardoor het mogelijk is om informatie uit te wisselen en samen te werken.

De voordelen van netwerkmonitoring

De voordelen van netwerkmonitoring
De voordelen van netwerkmonitoring

Netwerkmonitoring is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven om de prestaties, beschikbaarheid en veiligheid van hun netwerken te bewaken. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om de activiteiten in hun netwerk te bewaken, waardoor ze problemen kunnen detecteren voordat ze tot ernstiger problemen leiden. Hieronder worden enkele van de voordelen van netwerkmonitoring beschreven.

  • Ten eerste kan netwerkmonitoring helpen bij het verbeteren van de prestaties van een netwerk. Netwerkmonitoring helpt bij het identificeren van de mogelijke oorzaken van problemen met het netwerk, waardoor bedrijven problemen sneller kunnen oplossen. Bovendien kunnen bedrijven met behulp van netwerkmonitoring verouderde apparatuur identificeren die mogelijk de prestaties van het netwerk beïnvloeden.
  • Ten tweede kan netwerkmonitoring helpen bij het verbeteren van de beschikbaarheid van het netwerk. Netwerkmonitoring kan worden gebruikt om de status van apparatuur en services te bewaken, waardoor bedrijven snel kunnen reageren op mogelijke problemen. Bovendien kunnen bedrijven met behulp van netwerkmonitoring ook de interoperabiliteit tussen verschillende netwerkapparaten controleren, waardoor ze kunnen verifiëren dat al hun netwerkapparaten correct werken.
  • Ten slotte kan netwerkmonitoring helpen bij het verbeteren van de beveiliging van het netwerk. Netwerkmonitoring kan worden gebruikt om de activiteiten in het netwerk te bewaken en te detecteren of er ongeautoriseerde toegang tot het netwerk plaatsvindt. Bovendien kunnen bedrijven met behulp van netwerkmonitoring ook gevoelige informatie opsporen die mogelijk is gelekt.

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan netwerkmonitoring, is het belangrijk om te onthouden dat netwerkmonitoring alleen effectief is als het wordt gebruikt door een goed opgeleide en ervaren IT-professional. Zonder de juiste kennis en ervaring is het moeilijk om de voordelen van netwerkmonitoring te benutten.