Meteen naar de inhoud

Oplichters op Facebook – dit moet je weten

Nintendo Switch, PS5, super computers, fietsen en noem het maar op, de Marketplace van Facebook heeft van alles. Je kan op diverse categorieën zoeken, en als je geluk hebt, vindt je een mooie deal, maar hoe maak je daar werk van, zonder dat je belazerd wordt? In dit artikel gaan we daar verder op in. We hebben een aantal voorbeelden van hoe mensen op Facebook zijn belazerd, en wij willen je ook op die manier informeren, zodat jij zelf niet belazerd wordt op Facebook.

Iemand heeft geld overgemaakt voor een Nintento Switch aanbieding, maar heeft het product nooit gekregen

Nintendo Switch op Facebook

Het begint natuurlijk allemaal met een mooie advertentie, en ja hoor, persoon in kwestie heeft een mooie Nintendo Switch in de aanbieding. Je kan de console krijgen, met een aantal games voor een mooie “eerlijke” prijs.

De koper stuurt een bericht, en krijgt al snel reactie.

Kan je het product opsturen?

De verkoper laat snel weten dat het product nog beschikbaar is, en dat het voor 215 euro wordt geleverd. De koper vraagt waar het product is, en dat is in Sneek, best een stuk rijden, daarom vraagt de koper of de verkoper het kan opsturen.

Waar kan ik het geld overmaken?

Al snel wordt er gevraagd om informatie om de betaling te doen, en dan begint het ineens vreemd te worden.

Een andere naam voor de rekening?!

De koper krijgt de betaal gegevens, en merkt al snel op dat de naam van de rekening niet overeenkomt met de naam van de verkoper. In zijn moment van goed vertrouwen, maakt hij toch het geld over. Zodra het geld was gestort, werd het stil. Het product is tot de dag van vandaag niet aangekomen, en de “koper” is 215 euro lichter.

Crimineel

Het is natuurlijk belachelijk simpel voor een crimineel om zo aan zijn geld te komen. Stel je het maar eens voor dat een enkele crimineel minstens 1 keer per dag 200 euro weet te stelen. Dat is al snel 1400 euro per week. Het is een simpele rekensom, hoe meer personen opgelicht worden op Facebook des te meer geld er aan het einde van de week op de rekening van de crimineel staat.