Meteen naar de inhoud

Pinautomaat hacken

Het hacken van een pinautomaat is een vorm van crimineel gedrag waarbij iemand een pinautomaat manipuleert om frauduleuze transacties uit te voeren. Hackers kunnen bijvoorbeeld de autorisatiecode van een kaart veranderen om geld te stelen, of kunnen malware gebruiken om geld van een pinautomaat te halen.

Het hacken van pinautomaten is een serieus probleem in Nederland, waar hackers vaak gebruik maken van geavanceerde technieken om geld uit pinautomaten te stelen.

De meeste mensen gebruiken pinautomaten om geld op te nemen of te storten, maar het risico bestaat dat ze worden gehackt. Het hacken van een pinautomaat is een groeiend probleem.

Volgens het Centrum voor Cyber Security Nederland (NCSC) is de dreiging van hackers sterk toegenomen. De NCSC waarschuwt gebruikers om hun bankgegevens en pinpasgegevens te beveiligen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen beveiliging.

Om de risico’s te verkleinen, raden experts aan om nooit geld op te nemen uit een pinautomaat die lijkt te zijn gehackt. Gebruikers moeten ook hun bankgegevens en pinpasgegevens beveiligen door middel van sterke wachtwoorden, twee-factorauthenticatie en andere beveiligingsmaatregelen.

Hackers hacken pinautomaat in aantal seconden

Gehackte pinautomaat herkennen

Met de opkomst van cybercriminaliteit is het belangrijk om te weten hoe u een gehackte pinautomaat kunt herkennen. Pinautomaten stellen gebruikers in staat om cash geld op te nemen en betalingen te verrichten, waardoor ze een lucratief doelwit voor hackers zijn. Gelukkig zijn er een aantal tekenen waarmee u kunt herkennen of een pinautomaat is gehackt.

  • Het eerste teken dat een pinautomaat gehackt is, is als er ongewone kabels of apparatuur aan de buitenkant van de machine zijn aangesloten. Ook kan er een onbekende stekker of een audio- of videokabel zijn aangesloten. Als u dit soort accessoires ziet, moet u de machine vermijden.
  • Een ander teken dat een pinautomaat is gehackt, is als het scherm een ongewone afbeelding of bericht heeft. Het is belangrijk om op te letten of het scherm een boodschap of afbeelding toont die u niet kent of die niet klopt. Als dit het geval is, moet u de machine onmiddellijk verlaten.
  • Ten slotte kunt u bepaalde tekenen zoeken bij het apparaat zelf. Als u een kleine opening of verborgen opening in de machine ziet, is er waarschijnlijk iemand bezig geweest met het hacken ervan. Ook kunt u op zoek gaan naar ongewone knoppen of knoppen die er niet horen te zijn. Als u dergelijke tekenen ziet, moet u de machine vermijden.
Controleer het pinautomaat klepje -- dit moet stevig vast zitten.
Controleer het pinautomaat klepje — dit moet stevig vast zitten.
Pinautomaat toetsen moeten ook goed vast zitten.
Pinautomaat toetsen moeten ook goed vast zitten.
Teveel apparatuur, het is beter om een andere pinautomaat te gebruiken
Teveel apparatuur, het is beter om een andere pinautomaat te gebruiken

Het is belangrijk om deze tekenen in gedachten te houden wanneer u een pinautomaat gebruikt. Als u een van deze tekenen ziet, moet u de machine vermijden en contact opnemen met uw bank.

Pinautomaten gehackt

In september 2020 werden er 144 Argenta pinautomaten uitgeschakeld in België omdat ze kwetsbaar waren voor een hack. De cyberaanval werd een digitale plofkraak genoemd.

22 mei 2017

Op 22 mei 2017, probeerde een aantal hackers de software te hacken van Nederlandse pinautomaten. De hackers hadden in totaal 2 pinautomaten aangevallen.

  • Een pinautomaat in Breda
  • Een pinautomaat in Made

Europol arresteert 5 cybercriminelen

Europol heeft op 27 januari 2017 vijf leden van een internationale cybercrime bende gearresteerd voor het hacken van pinautomaten. Zij drongen banknetwerken binnen en wisten op die manier geld te stelen uit pinautomaten.

Wat doen banken om pinautomaten te beveiligen?

Banken nemen verschillende maatregelen om de veiligheid van hun geldautomaten te garanderen. Ze gebruiken beveiligingssoftware die speciaal is ontworpen om frauduleuze activiteiten te detecteren en te voorkomen. Banken gebruiken ook geavanceerde technologie voor identificatie van gebruikers, zoals biometrie, waardoor de identiteit van een gebruiker eenvoudig kan worden geverifieerd.

Banken zullen ook verdachte transacties opsporen en routinematig controleren op verdachte activiteit. Ze verstrekken ook veiligheidsinstructies op hun websites en informeren klanten over de risico’s van het gebruik van geldautomaten. Banken stellen ook regelmatig beveiligingsupdates voor hun geldautomaten beschikbaar om ervoor te zorgen dat deze up-to-date blijven tegen mogelijke cyberaanvallen.

Veilige toegang

Banken zorgen voor een veilige toegang tot automaten door verschillende technologieën en procedures toe te passen. Ze gebruiken beveiligingssystemen om te voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot de geldautomaat.

Om de veiligheid te verbeteren, gebruiken banken verschillende beveiligingsprotocollen zoals fysieke beveiliging van de geldautomaat, sterke authenticatie met behulp van een pincode, kaarten met chip en veegtechnologie. Banken hebben ook verschillende maatregelen getroffen om te voorkomen dat de geldautomaten worden gekraakt. Dit omvat het gebruik van beveiligingen zoals camera’s, bewegingssensoren, alarmsystemen, fysieke beveiligingshekken en andere beveiligingsmaatregelen.

Banken gebruiken ook geavanceerde technologieën zoals biometrische authenticatie, cryptografische sleutelbeveiliging, gegevensversleuteling en dubbele authenticatie om de veiligheid van geldautomaten te garanderen.

Het gebruik van deze technologieën helpt om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de geldautomaat. Al deze beveiligingsmaatregelen zijn ontworpen om te voorkomen dat de geldautomaat wordt gekraakt en de gebruiker zijn geld veilig kan opnemen. Banken blijven innoveren om hun klanten te beschermen tegen frauduleuze activiteiten.

Bronnen: