Meteen naar de inhoud

Ransomware

Ransomware is een steeds vaker voorkomende vorm van cybercriminaliteit die individuen, bedrijven en organisaties wereldwijd bedreigt. Het is een soort kwaadaardige software die is ontworpen om computers te infecteren en persoonlijke of gevoelige gegevens te versleutelen, waardoor gebruikers de toegang tot hun systemen worden ontzegd totdat er losgeld is betaald. Ondanks het feit dat ransomware al vele jaren bestaat, is het nog steeds een grote dreiging die in complexiteit en prevalentie toeneemt.

Ransomware werkt door misbruik te maken van zwakke punten in de beveiliging van computersystemen. Zodra het een systeem is geïnfiltreerd, begint het gegevens te versleutelen en maakt het deze ontoegankelijk. In de meeste gevallen eist de aanvaller losgeld in ruil voor de decoderingssleutel om de gegevens te ontgrendelen. De betaling wordt vaak geëist in een cryptocurrency zoals Bitcoin, omdat deze moeilijker te traceren is.

De gevolgen van een ransomware-aanval kunnen verwoestend zijn. Niet alleen kan een slachtoffer de toegang tot belangrijke gegevens verliezen, hij kan ook financiële verliezen lijden als hij gedwongen wordt losgeld te betalen. Het is ook mogelijk dat persoonlijke gegevens, zoals creditcardnummers, worden gestolen.

Gelukkig zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om je te beschermen tegen ransomware. Deze omvatten het gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie, het up-to-date houden van software en het gebruik van antivirussoftware. Het is ook belangrijk om regelmatig een back-up te maken van gegevens, omdat dit een manier kan zijn om deze te herstellen als deze is versleuteld door ransomware.

Uiteindelijk is ransomware een serieuze bedreiging die serieus moet worden genomen. Door de hierboven beschreven stappen te volgen, kunnen individuen en organisaties zichzelf helpen beschermen tegen dit soort aanvallen.

Ransomware kosten

De kosten van ransomware zijn enorm. Dit is een vorm van malware die is ontworpen om gegevens te versleutelen en de eigenaar ervan te dwingen losgeld te betalen om deze te ontgrendelen. Het aantal ransomware-aanvallen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De kosten van een aanval kunnen enorm variëren, afhankelijk van de omvang van de aanval.

De directe kosten van een ransomware-aanval kunnen worden verdeeld in twee categorieën: losgeld en downtime. Losgeld is het geld dat moet worden betaald om de versleutelde bestanden te ontcijferen. De bedragen variëren sterk, afhankelijk van de aanvaller. Sommige aanvallers zullen een kleine som geld eisen, terwijl andere veel meer kunnen eisen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin aanvallers miljoenen dollars hebben geëist.

Downtime is het tijdverlies dat wordt veroorzaakt door een malware-aanval. Het kan enkele uren of weken duren voordat een bedrijf weer operationeel is. Het herstellen van data na een aanval kan ook tijd kosten. In sommige gevallen kan het herstel van de data alleen worden gedaan door een specialist.

De kosten van ransomware kunnen ook indirect zijn. Bedrijven kunnen hun klanten verliezen als gevolg van een aanval. Dit kan leiden tot reputatieschade. Ook kunnen bedrijven hun klanten geld moeten terugbetalen als gevolg van een aanval.

In het algemeen kunnen de kosten van een ransomware-aanval enorm variëren. Het is belangrijk dat bedrijven hun netwerk goed beveiligen, zodat ze niet het slachtoffer worden van een ransomware-aanval.

Ransomware aanvallen

Ransomware-aanvallen zijn een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen. Het is een vorm van malware die zich richt op het versleutelen van bestanden, waardoor deze niet meer toegankelijk zijn voor degene die het besturingssysteem gebruikt. Om de bestanden vrij te geven, eisen de hackers losgeld.

Hoewel er vele ransomware-aanvallen plaatsvinden, zijn er enkele die de krantenhaalde hebben gemaakt. Hieronder volgen vijf ransomware-aanvallen die de krantenkoppen hebben gehaald.

  • WannaCry: In mei 2017 werd het wereldwijde netwerk van computergebruikers getroffen door een malware-aanval die bekend staat als WannaCry. De ransomware verspreidde zich met behulp van een kwetsbaarheid in het Microsoft-besturingssysteem en versleutelde bestanden op meer dan 300.000 computers in 150 landen.
  • NotPetya: In juni 2017 trof een ransomware-aanval bekend als NotPetya computers in meer dan 60 landen. NotPetya versleutelt bestanden door het gebruik van twee verschillende coderingsalgoritmes en verspreidde zich via een kwetsbaarheid in het Microsoft-besturingssysteem.
  • Bad Rabbit: In oktober 2017 verspreidde een ransomware-aanval bekend als Bad Rabbit zich via kwetsbaarheden in websites van kranten en tv-zenders. De aanval versleutelde bestanden en eiste een losgeld om de bestanden vrij te geven.
  • SamSam: In januari 2019 trof een ransomware-aanval bekend als SamSam meer dan 400 organisaties in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De aanval verspreidde zich via kwetsbaarheden in websites en versleutelde bestanden om een losgeld te eisen.
  • Ryuk: In augustus 2019 verspreidde een ransomware-aanval bekend als Ryuk zich via kwetsbaarheden in websites. De aanval versleutelde bestanden en eiste een losgeld om de bestanden vrij te geven. De aanval trof vele grote bedrijven, waaronder een Amerikaans mediaconcern.

Crypto-locker

Cryptolocker-ransomware is een soort malware die uw bestanden en documenten versleutelt. Als u deze ransomware op uw computer heeft, kunt u uw bestanden en documenten niet meer openen of gebruiken totdat u een losgeld betaalt.

Het losgeld dat u moet betalen is meestal in Bitcoins, wat betekent dat het moeilijk is om te achterhalen wie de criminelen zijn die achter deze aanval zitten. Deze ransomware wordt meestal verspreid via phishing-e-mails die er heel echt uitzien. Ze bevatten links naar malware of bijlagen die malware bevatten.

Als u deze e-mail opent, wordt de ransomware op uw computer geïnstalleerd. Soms wordt de ransomware ook verspreid via kwaadaardige advertenties op websites, of via kwetsbare computers die via het internet verbonden zijn. Als de ransomware op uw computer is geïnstalleerd, versleutelt het alle bestanden en documenten. U zult dan een bericht zien dat het losgeld moet worden betaald voordat uw bestanden en documenten weer toegankelijk zijn. Als u het losgeld niet betaalt, kunt u uw bestanden en documenten niet meer openen.

Hoe herken je ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die gebruikt wordt om uw computerbestanden te versleutelen. Als u deze versleuteling niet kunt ontgrendelen, moet u mogelijk geld betalen om het te ontsleutelen.

Hoewel ransomware zich vaak op een onopvallende manier verspreidt, kunt u een aantal symptomen herkennen die kunnen wijzen op ransomware.

  • Ten eerste, als uw computer plotseling traag wordt, kan dit een indicatie zijn dat er een ransomware-virus actief is. Als uw computer veel moeite heeft om taken uit te voeren die voorheen geen probleem waren, is het mogelijk dat er een virus actief is. Ransomware neemt vaak veel geheugen en processorbronnen in beslag.
  • Ten tweede, als u een verdachte e-mail ontvangt, is het verstandig om deze meteen te verwijderen. Hoewel ransomware meestal via een kwaadaardige website wordt verspreid, kunnen cybercriminelen ook e-mails sturen met kwaadaardige links of bijlagen die ransomware bevatten. Als u een e-mail ontvangt met een verdachte link of bijlage, verwijder deze dan onmiddellijk.
  • Ten derde, als uw computerbestanden plotseling ontbreken of als er nieuwe bestanden verschijnen die u niet herkent, is dit een indicatie dat er mogelijk ransomware actief is. Ransomware kan uw bestanden versleutelen en vervolgens nieuwe bestanden creëren om de versleuteling op uw computer te bevestigen. Als u dit opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat ransomware meestal wordt verspreid via kwaadaardige websites en e-mails.

Als u een website bezoekt die verdacht lijkt, verlaat u deze website dan onmiddellijk. Als u een verdachte e-mail ontvangt, verwijder deze dan onmiddellijk.

FAQ

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van malware die een computer infecteert en die toegang blokkeert tot bestanden of gegevens totdat een losgeld wordt betaald.

Waar komt ransomware vandaan?

Ransomware is meestal afkomstig van e-mailbijlagen, kwaadaardige websites of zwakke beveiligingsinstellingen.

Hoe weet ik of mijn computer is geïnfecteerd met ransomware?

Als u merkt dat u geen toegang meer heeft tot bestanden of gegevens die u eerder wel had, dan kan dat een indicatie zijn dat uw computer is geïnfecteerd met ransomware.

Kan ik ransomware verwijderen?

Het is mogelijk om ransomware te verwijderen, maar dit is meestal een complex proces dat professionele hulp vereist.

Wat als ik het losgeld betaal?

Het is niet aan te raden om het losgeld te betalen, omdat dit geen garantie biedt dat de toegang tot gegevens wordt hersteld.

Wat zijn de beste manieren om te voorkomen dat ik met ransomware te maken krijg?

Het is het beste om een krachtig antivirusprogramma te gebruiken, software regelmatig te updaten, alleen vertrouwde websites te bezoeken en alert te zijn op phishing e-mails.

Welke stappen kan ik nemen als ik ben geïnfecteerd met ransomware?

Als uw computer is geïnfecteerd met ransomware, is het belangrijk om onmiddellijk alle back-ups van uw bestanden en gegevens te controleren. Neem contact op met een professionele IT-expert voor verdere hulp en advies.