Top 10 OSINT Tools

Top 10 OSINT Tools

Het web. Het is een universum van informatie, een oneindige schatkist voor data-analisten. Als jij bent als ik, heb je vast wel eens gehoord van OSINT – Open Source Intelligence. Ja, die tools die de immense internetjungle ontsluiten en waardevolle data binnen handbereik brengen.

Hier is mijn persoonlijke top 10 OSINT tools die jouw data-onderzoek zullen transformeren.

1. Maltego

Beginnen we met een krachtpatser. Maltego, een favoriet bij zowel beginners als professionals, is jouw go-to voor visualisatie van complexe netwerken. Stel je voor: alle connecties in één oogopslag. Heerlijk toch?

2. Shodan

Voor de IoT-liefhebbers is Shodan een godsgeschenk. Dit is de “spion” van het internet der dingen. Van koelkasten tot nucleaire installaties, Shodan helpt je inzicht te krijgen in verbonden apparaten over de hele wereld.

3. Google Dorks

Nee, we hebben het niet over nerds op Google’s loonlijst. Google Dorks exploiteert de kracht van Google’s geavanceerde zoekoperaties. Als je ooit hebt gedacht dat Google slechts het topje van de ijsberg doorzoekt, dan heb je helemaal gelijk. Google Dorks gaat verder, véél verder.

4. TheHarvester

De e-mail speurder die je nooit wist dat je nodig had. TheHarvester snuffelt rond op het web en verzamelt e-mailadressen, subdomeinen, hosts, werknemersnamen…je snapt het idee. Een waardevolle toevoeging aan je OSINT gereedschapskist.

5. Metasploit

Dit is voor de serieuze spelers. Metasploit is een penetratietesting framework dat je helpt kwetsbaarheden te ontdekken. Het is een stuk technischer, maar onmisbaar voor grondige beveiligingsonderzoeken.

6. Whois

Een klassieker. Wie bezit dat domein waar je zo nieuwsgierig naar bent? Whois heeft het antwoord. Simpel, effectief en een must voor elke OSINT-analist.

7. Creepy

Nee, we zijn niet overgestapt naar horror. Creepy is een geolocatie OSINT tool. Het verzamelt geolocatie-informatie van sociale media, en visualiseert het op een kaart. Creepy, maar nuttig.

8. TweetDeck

Twitter is een goudmijn aan informatie, en TweetDeck helpt je om die te ontsluiten. Met zijn aanpasbare kolommen en real-time tracking, zorgt het ervoor dat je nooit een belangrijke tweet mist.

9. Bellingcat’s Toolkit

Een hele toolkit in plaats van een enkele tool, Bellingcat’s Toolkit is een verzameling van OSINT-bronnen, handig georganiseerd en klaar voor jouw onderzoek. Het zou zonde zijn om deze over het hoofd te zien.

10. OSINT Framework

Last but not least, de OSINT Framework tool. Deze web-based tool biedt een interactieve interface die de meeste OSINT tools en bronnen categoriseert en visualiseert. Een geweldig startpunt voor elke OSINT-gerelateerde taak.