Meteen naar de inhoud

Waar verdienen cybercriminelen geld mee?

Cybercriminelen maken geld op verschillende manieren. Sommige cybercriminelen verdienen geld door mensen te oplichten met phishing-e-mails of door gebruikers te verleiden tot het downloaden van malware of kwaadaardige software. Andere cybercriminelen verdienen geld door het verkopen van gestolen informatie op de zwarte markt.

Een manier waarop cybercriminelen geld verdienen, is door ransomware te gebruiken. Met ransomware worden gebruikers gedwongen geld te betalen om hun bestanden terug te krijgen.

Cybercriminelen kunnen ook geld verdienen met cryptojacking. Bij cryptojacking gebruiken cybercriminelen de computer van een gebruiker om cryptocurrency te mijnen zonder dat de gebruiker het weet.

Een andere manier waarop cybercriminelen geld verdienen, is door het aanbieden van DDoS-diensten. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Cybercriminelen kunnen deze dienst aanbieden aan mensen die een andere website willen blokkeren of hun concurrenten willen schaden. Daarnaast kunnen cybercriminelen geld verdienen met het aanbieden van diensten voor het ontwikkelen van malware of kwaadaardige software.

Cybercriminelen verdienen geld door beveiligingslekken te misbruiken. Ze kunnen deze kwetsbaarheden verkopen of zelf gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens op afstand.

Hacking
Hacking

Cybercriminelen kunnen ook geld verdienen door het aanbieden van premium accounts waarmee mensen toegang krijgen tot beveiligde websites, bestanden of bedrijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat cybercriminelen vele manieren hebben om geld te verdienen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende manieren waarop cybercriminelen geld verdienen en de risico’s die dit met zich meebrengt. Als je je bewust bent van deze dreigingen, kun je beter voorbereid zijn op de gevaren van cybercriminaliteit.

Illegaal geld verdienen

Cybercriminelen hebben een lucratieve manier gevonden om illegaal geld te verdienen. Volgens het Europese Cybercrime Centre (EC3) van de Europese politieorganisatie (Europol) hebben cybercriminelen jaarlijks miljarden euro’s verdiend met hun illegale activiteiten.

Illegaal geld verdienen via cybercrime
Illegaal geld verdienen via cybercrime

De meeste cybercriminelen maken hun geld door het verkopen van gestolen financiële informatie, zoals bank- en creditcardgegevens, aan andere criminelen. Daarnaast maken sommige cybercriminelen zich schuldig aan malware-aanvallen, waarbij ze kwaadaardige software gebruiken om toegang te krijgen tot computers en netwerken.

Deze aanvallen stelen gevoelige informatie, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden. Volgens het EC3 is de cybercrime-industrie de afgelopen jaren explosief gegroeid, waardoor cybercriminelen steeds meer geld verdienen. Bijvoorbeeld, in 2017 werd geschat dat cybercriminelen meer dan 1,5 miljard euro per jaar verdienden met ransomware-aanvallen alleen al. Om de impact van cybercrime te verminderen, heeft de Europese Unie een nieuw plan aangekondigd om deze illegale activiteiten te bestrijden.

Het plan, dat de naam Cybersecurity and Digital Crime Strategy kreeg, omvat maatregelen om cybercriminaliteit te beheersen, zoals het verbeteren van de samenwerking tussen politie en het opleiden van meer mensen om cybercrime te bestrijden.

Hoewel het moeilijk is om precies vast te stellen hoeveel geld cybercriminelen maken, is duidelijk dat deze illegale activiteiten een lucratieve manier zijn om geld te verdienen. Daarom is het belangrijk dat overheden, ondernemers en individuen zich bewust zijn van deze bedreigingen en adequaat klaar zijn om cybercriminaliteit te bestrijden.

Identiteit verbergen

Cybercriminelen doen er alles aan om hun identiteit te verbergen. Dit is belangrijk voor hen omdat het hen helpt om strafvervolging te voorkomen en hun illegale activiteiten te verbergen. Er zijn verschillende manieren waarop cybercriminelen hun identiteit kunnen verbergen.

Een van de meest voorkomende manieren waarop cybercriminelen hun identiteit verbergen, is door een proxy-server te gebruiken. Een proxy-server is een computer of een netwerk dat wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het internet. De verkeersinformatie die naar en van de gebruiker wordt verzonden, wordt verzonden via een andere server. Dit helpt de gebruiker om anoniem te blijven omdat de informatie niet rechtstreeks naar de gebruiker wordt verzonden.

Verborgen identiteit
Verborgen identiteit

Een andere manier waarop cybercriminelen hun identiteit kunnen verbergen, is door het gebruik van een virtuele privé-netwerk (VPN). Een VPN maakt het mogelijk om een privé-netwerk te creëren op het openbare internet. Dit maakt het mogelijk om anoniem te blijven omdat de informatie die naar en van de gebruiker wordt verzonden, versleuteld wordt verzonden via een ander netwerk.

Tot slot kunnen cybercriminelen ook hun identiteit verbergen door het gebruik van een anonieme e-mail. Anonieme e-mails worden verzonden vanaf een anoniem e-mailadres. Dit maakt het moeilijk voor de ontvanger om te achterhalen waar de e-mail vandaan komt.

Verkopen en kopen via het darknet

Cybercriminelen maken gebruik van het darknet om gestolen gegevens te monetariseren. Het darknet is een verborgen netwerk dat niet toegankelijk is via de gebruikelijke internet browser. Het darknet biedt cybercriminelen een anonieme en veilige manier om gegevens te verkopen, zoals creditcardgegevens, persoonlijke informatie en documenten.

Het darknet is een populair platform voor cybercriminelen om geld te verdienen met gestolen gegevens. Cybercriminelen kunnen gestolen gegevens verkopen in ruil voor digitale valuta zoals Bitcoin. Dit maakt het moeilijk voor autoriteiten om transacties op het darknet te traceren.

Cybercriminelen kunnen ook gebruik maken van darknetmarkten om gestolen gegevens te verkopen. Deze markten bieden kopers een verscheidenheid aan gestolen gegevens, waaronder creditcardgegevens, persoonlijke informatie en documenten.

Darknetmarkten bieden ook een platform voor cybercriminelen om aanvullende diensten aan te bieden, zoals geldwasservice of het verstrekken van informatie over hoe gestolen gegevens te gebruiken. Het darknet is een lucratief platform voor cybercriminelen om gestolen gegevens te verhandelen.

Hierdoor is het belangrijk voor mensen om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Het is aanbevolen dat mensen een sterk wachtwoord gebruiken voor alle online accounts en hun gegevens regelmatig updaten. Daarnaast is het ook belangrijk om uw apparaten te beschermen met antivirussoftware om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens.

De strijd tegen cybercrime

De strijd tegen cybercriminaliteit is iets waar veel overheden wereldwijd mee bezig zijn. Veel landen hebben hun eigen organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van cybercriminaliteit. Hier zijn enkele van de meest vooraanstaande cybercrimeorganisaties die wereldwijd actief zijn.

De Europese Unie (EU) heeft de Europese Politieorganisatie (Europol) ingesteld om cybercriminaliteit te bestrijden. Europol biedt samenwerking tussen lidstaten met betrekking tot de bestrijding van cybercriminaliteit. Het biedt ook ondersteuning bij het oplossen van cybercrime gerelateerde problemen, waaronder het opleiden van IT-beveiligingspersoneel en het ontwikkelen van beveiligingstechnologieën.

De Verenigde Naties (VN) heeft ook een cybercrime organisatie opgericht, genaamd UNODC. UNODC biedt technische ondersteuning aan lidstaten die te maken hebben met cybercriminaliteit. Het biedt ook beleid- en juridische ondersteuning aan overheden bij het bestrijden van cybercriminaliteit.

Ook de G7-landen hebben hun eigen organisatie opgericht om cybercriminaliteit te bestrijden. De G7 Cyber Expert Group (G7CEG) biedt technische ondersteuning aan G7-lidstaten bij het bestrijden van cybercriminaliteit. Deze organisaties werken samen om cybercriminaliteit wereldwijd te bestrijden. Door samen te werken met deze organisaties, kunnen overheden cybercriminaliteit effectief bestrijden en de online veiligheid van burgers verhogen.