Meteen naar de inhoud

Wat is CSRF?

Cross site request forgery (CSRF), ook bekend als XSRF, Sea Surf of Session Riding, is een aanvalsvector die een webbrowser verleidt tot het uitvoeren van een ongewenste actie in een applicatie waarop een gebruiker is ingelogd.

Een succesvolle CSRF-aanval kan verwoestend zijn voor zowel het bedrijf als de gebruiker. Dit kan leiden tot beschadigde klantrelaties, ongeautoriseerde geldovermakingen, gewijzigde wachtwoorden en gegevensdiefstal, inclusief gestolen sessiecookies.

Meer lezen:

CSRF’s worden meestal uitgevoerd met behulp van kwaadaardige social engineering, zoals een e-mail of link die het slachtoffer ertoe verleidt een vervalst verzoek naar een server te sturen. Aangezien de nietsvermoedende gebruiker op het moment van de aanval wordt geverifieerd door zijn applicatie, is het onmogelijk om een legitiem verzoek te onderscheiden van een vervalst verzoek.

CSRF voorbeeld op Youtube

CSRF

CSRF, afgekort voor Cross-Site Request Forgery, is een type aanval dat gericht is op websites. De aanval maakt gebruik van de browser van een gebruiker om de gebruiker te verleiden tot het uitvoeren van een actie die ze misschien niet willen uitvoeren. Deze aanval is gericht op het compromitteren van de beveiliging van een website door een gebruiker te misleiden om een ​​verzoek te sturen naar een website waar ze geen toestemming voor heeft gegeven.

Het doel van deze aanval is om gevoelige informatie te stelen, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, of om iemand te dwingen opdrachten uit te voeren die ze niet willen. Het maakt gebruik van de vertrouwelijkheid van de gebruiker om de website te misleiden.

Er zijn verschillende manieren waarop deze aanval wordt uitgevoerd. Sommige aanvallers sturen e-mails met verdachte links of verdachte afbeeldingen. Andere aanvallers maken gebruik van kwaadaardige scripts om verzoeken te verzenden naar een beveiligde website.

Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van deze aanval, is het belangrijk dat u alle verdachte e-mails en links vermijdt en ook dat u uw browser up-to-date houdt. Als u een website bezoekt, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de website een beveiligde verbinding met uw browser gebruikt. Als u twijfelt, is het het beste om de site niet te bezoeken.

CSRF voorbeeld (via Imperva)
CSRF voorbeeld (via Imperva)

CSRF-token: wat is het en waarom is het belangrijk?

Een Cross Site Request Forgery-token, is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van websites en webapplicaties. Het is een techniek die wordt gebruikt om te voorkomen dat een aanvaller informatie kan stelen of vervalsen door een gebruiker naar een kwaadaardige website te sturen.

Een CSRF-token is een unieke, willekeurig gegenereerde code die wordt toegevoegd aan elke HTTP(s)-verzoek dat wordt verzonden vanuit een gebruikersbrowser naar een website. Deze code wordt gebruikt om te verifiëren dat de gebruiker de verzoeken daadwerkelijk heeft gemaakt. Als de code niet overeenkomt met die op de server, wordt het verzoek geweigerd.

Als de toegang tot een website niet wordt beveiligd, kunnen aanvallers gebruikers verleiden om verzoeken te sturen naar een kwaadaardige website. Deze verzoeken kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gevoelige gegevens te stelen of te vervalsen.

Het gebruik van CSRF-tokens is belangrijk voor het beveiligen van webapplicaties. Als een webapplicatie dit niet gebruikt gebruikt, is het mogelijk voor aanvallers om verzoeken te sturen naar de webapplicatie, waarmee ze de applicatie kunnen misbruiken.

In het algemeen is het gebruik van CSRF beveiliging een van de beste manieren om websites en webapplicaties te beveiligen tegen aanvallen door cybercriminelen. Door CSRF-tokens toe te voegen aan elke HTTP(s)-verzoek die wordt verzonden, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot hun websites en webapplicaties.

FAQ

Wat is CSRF?

CSRF staat voor Cross-Site Request Forgery. Het is een type cyberaanval waarbij een aanvaller een gebruiker misleidt om ongewenste acties uit te voeren, zoals het verzenden van gegevens naar een website of het veranderen van de instellingen van de gebruiker. De aanvaller misbruikt de vertrouwelijkheid die gebruikers hebben met een website door gebruikers te misleiden om acties uit te voeren die ze anders niet zouden doen.

Wat is een CSRF aanval?

Cross site request forgery (CSRF) is een aanval die een webbrowser verleidt tot het uitvoeren van een ongewenste actie in een applicatie waarop een gebruiker is ingelogd.

Hoe werkt CSRF?

CSRF deelt dezelfde technieken en principes als andere phishing aanvallen. In een CSRF-aanval stuurt de aanvaller een verzoek naar een website waarvan de gebruiker denkt dat het legitiem is. Als de gebruiker het verzoek bevestigt, kan de aanvaller de gebruiker misleiden om ongewenste acties uit te voeren.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen CSRF?

Er zijn een aantal manieren waarop u zichzelf kunt beschermen tegen CSRF. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor een sterk wachtwoord en om HTTPS te gebruiken voor websites die u bezoekt. Verder is het belangrijk om een goede anti-malware-software te gebruiken en om altijd de laatste versie van uw browser te gebruiken. Ten slotte moet u voorzichtig zijn bij het openen van links in e-mails of op websites die u niet vertrouwt.

Bronnen:

Tags: