Meteen naar de inhoud

Wat is cybercrime?

Cybercrime is de naam voor een breed scala aan criminele activiteiten die worden gepleegd met behulp van computers of het internet. Cybercrime omvat zowel illegale activiteiten waarbij de computer als doelwit is, als activiteiten waarbij de computer als hulpmiddel wordt gebruikt.

Cybercriminelen misbruiken computernetwerken en systemen om informatie te stelen, geld te stelen of schade te veroorzaken. In veel gevallen worden computers gebruikt om andere computers te infecteren met malware of om informatie te verzamelen voor het uitvoeren van andere cyberactiviteiten.

Cybercriminaliteit is een serieus probleem geworden, waarvan de gevolgen steeds verder reiken. Cybercriminaliteit kan leiden tot financiële verliezen, identiteitsdiefstal, reputatieschade en zelfs fysieke gevolgen. Cybercriminelen hebben toegang tot vertrouwelijke informatie die ze kunnen gebruiken voor het plegen van fraude, het stelen van gegevens of de controle over computersystemen.

Tmobile phishing email
T-Mobile phishing email (cyberaanval)

Helaas is het moeilijk om cybercriminaliteit te voorkomen. Hoewel er veel maatregelen zijn genomen om de veiligheid van computersystemen en -netwerken te verbeteren, is er nog steeds een hoog risico dat cybercriminelen toegang krijgen tot systemen en informatie.

Het is daarom belangrijk dat gebruikers hun computersystemen en -netwerken goed beveiligen, bijvoorbeeld door sterke wachtwoorden te gebruiken en regelmatig software-updates uit te voeren.

Daarnaast is het ook belangrijk om goed op te letten voor frauduleuze e-mails, phishing pogingen en andere vormen van cybercriminaliteit.