Meteen naar de inhoud

Wat is een botnet?

Botnets zijn een van de meest voorkomende bedreigingen op het gebied van cybersecurity. Een botnet is een verzameling computers die zijn geïnfecteerd met malware die een aanvaller kan gebruiken om een aantal verschillende activiteiten uit te voeren, waaronder het stelen van gegevens, het verzenden van spam of het lanceren van een distributed denial of service-aanval (DDoS).

Botnets worden meestal gecontroleerd door een centrale server, waar een aanvaller commands naar kan sturen om alle computers in het netwerk tegelijkertijd te laten uitvoeren. Door dit te doen kan een aanvaller zeer krachtige aanvallen lanceren met behulp van een netwerk van geïnfecteerde computers.

Het is belangrijk dat bedrijven de juiste maatregelen nemen om te voorkomen dat hun computers door een botnet worden geïnfecteerd. Ze moeten bijvoorbeeld up-to-date antivirussoftware gebruiken, over een goede firewall beschikken en regelmatig back-ups maken. Daarnaast moeten ze ook alert zijn op phishing-e-mails en andere soorten malware die kunnen worden gebruikt om een netwerk te infecteren. Als een bedrijf deze maatregelen niet neemt, kan het een potentiële doelwit worden voor een botnetaanval.

Botnets ingezet voor DDoS aanvallen


Botnets zijn netwerken van geïnfecteerde computers die door cybercriminelen worden gebruikt om verschillende soorten aanvallen uit te voeren, waaronder DoS- of DDoS-aanvallen. Er zijn verschillende familie van Botnets die deze aanvallen uitvoeren.

Mirai Botnet voorbeeld (foto via AT&T)

Hieronder staan ​​de meest voorkomende Botnet families die DDoS-aanvallen uitvoeren.

1. Mirai: Mirai is een van de meest bekende Botnet families die DDoS-aanvallen uitvoeren. Het is verantwoordelijk voor een aantal grote DDoS-aanvallen in 2016. Mirai is een stukje malware dat is geschreven om IoT-apparaten te infecteren, waardoor het een netwerk van geïnfecteerde apparaten creëert.

2. Bashlite: Bashlite is een andere Botnet-familie die wordt gebruikt om DDoS-aanvallen uit te voeren. Net als Mirai is Bashlite gemaakt om IoT-apparaten te infecteren, maar het heeft ook de mogelijkheid om aanvallen uit te voeren op servers.

3. QBot: QBot is een van de meest ervaren Botnet families die DDoS-aanvallen uitvoeren. Het is in staat om grote volumes aan verkeer via verschillende protocollen te genereren, waardoor het een krachtige tool voor cybercriminaliteit is.

4. Xor DDoS: Xor DDoS is een andere Botnet-familie die DDoS-aanvallen uitvoeren. Het is een soort Linux malware die is geschreven om te targeten specifieke systemen en netwerken.

5. Gozi: Gozi is een Botnet-familie die is geschreven om verschillende soorten DDoS-aanvallen uit te voeren. Het is een van de meest ervaren Botnets, die al sinds 2011 in omloop is.