Meteen naar de inhoud

Wat is een cyberaanval?

Een cyberaanval is een aanval op een computer of een netwerk die is gericht op het verstoren van de normale bedrijfsvoering.

Cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd door hackers of andere kwaadwillende personen met het doel om gegevens te stelen, systemen te beschadigen of ongewenste veranderingen aan te brengen.

Veel cyberaanvallen worden uitgevoerd met behulp van malware, waaronder virussen, wormen, trojan horses, rootkits en ransomware. Deze programma’s kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot systeembestanden, persoonlijke gegevens te stelen en systemen te beschadigen.

Hackers kunnen ook andere tactieken gebruiken zoals phishing, waarbij gebruikers worden misleid om persoonlijke gegevens te verstrekken, of brute force-aanvallen, waarmee hackers proberen toegangsgegevens te achterhalen.

Cyberaanvallen kunnen ernstige schade toebrengen aan bedrijven of personen, zoals het verlies van gegevens of financiële middelen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven en particulieren maatregelen nemen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit kan worden gedaan door het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig updaten van software en het gebruik van antivirussoftware.

Cyberaanval
Cyberaanval

Cyberaanvallen

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen die gericht kunnen zijn op systemen, netwerken en computergebruikers. Dit omvat malware, phishing, DDOS-aanvallen, social engineering, ransomware, browser hijacking en veel meer.

 • Malware is een soort software die is ontworpen met het doel om schade toe te brengen aan computersystemen. Het is een gecamoufleerde software die zichzelf kan installeren op computersystemen, op zoek naar kwetsbare informatie.
 • Phishing is een vorm van social engineering waarbij een aanvaller probeert persoonlijke informatie te verzamelen door middel van e-mails, sms-berichten of telefoontjes. Deze berichten zien eruit alsof ze afkomstig zijn van een betrouwbare bron en bevatten koppelingen of bijlagen die schadelijke software bevatten.
 • Een DDOS-aanval is een aanval op een netwerk waarbij gebruikers hun services blokkeren door enorme hoeveelheden verzoeken tegelijkertijd naar de server te sturen. Deze aanval kan een website uitschakelen en de diensten ervan onbereikbaar maken.
 • Social engineering is het proces waarbij een aanvaller een slachtoffer manipuleert om gegevens of toegang te verkrijgen. Het kan worden gedaan door middel van social media, e-mail of telefoon.
 • Ransomware is een soort malware waarbij de aanvaller de bestanden van het slachtoffer vergrendelt en een losgeld vraagt ​​om het te ontgrendelen.
 • Browser hijacking is een vorm van malware waarbij de aanvaller de instellingen van de browser van het slachtoffer verandert zonder hun toestemming. Hiermee kunnen aanvallers de browser gebruiken om de gebruiker naar een andere website te sturen of om pop-ups weer te geven.

Cyberaanvallen in het nieuws

Het nieuws vertelt ons dagelijks over nieuwe cyberaanvallen. Zo kunnen we lezen dat er verschillende ziekenhuizen in 2022 slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. Ook zien we hoe phishing groepen dagelijks kwaadaardige campagnes starten.

 1. ransomware-aanval op de Amerikaanse staat Louisiana
 2. DDoS-aanval op Europese banken
 3. Geavanceerde phishing-aanval met gebruik van kunstmatige intelligentie
 4. Grootschalige datalek bij OV-chipkaartsystemen
 5. Hacking van het Iraanse energienetwerk

Bekijk onze waarschuwingen categorie om op de hoogte te blijven van de meest recente cyberaanvallen in Nederland.