Meteen naar de inhoud

Wat is een cyberoorlog

Een cyberaanval of een reeks aanvallen die gericht zijn op een land, wordt doorgaans cyberoorlogvoering genoemd. Het heeft de capaciteit om civiele en gouvernementele infrastructuur te vernietigen en vitale processen te verstoren, waardoor de staat wordt geschaad en mogelijk zelfs dodelijke slachtoffers vallen.

Hoewel cyberoorlogvoering meestal verwijst naar cyberaanvallen die door een natiestaat tegen een andere worden gelanceerd, kan het ook verwijzen naar cyberaanvallen die worden uitgevoerd door terroristen of hackergroepen met de bedoeling de doelstellingen van bepaalde staten te bevorderen.

Als je dacht dat cyberaanvallen gebeuren door mensen die heel snel op toetsenborden in groene terminals kunnen schrijven, dan moet ik je teleurstellen. Cyberaanvallen worden georkestreerd en bestaan uit verschillende stappen die heel mooi zijn beschreven in het MITRE Attack-framework.

Het MITRE-aanvalsraamwerk bevat een kennisbank over cyberaanvallen.

De technische informatie en stappen die worden uitgevoerd door cybercriminelen en nationale dreigingsactoren worden vertaald naar een duidelijke maatstaf die wordt gebruikt om beter inzicht te krijgen in hoe cyberaanvallen worden uitgevoerd en hoe dreigingsactoren te werk gaan.

Doelstellingen

Uit wat is gecategoriseerd, kunnen we zeggen dat er 7 doelstellingen zijn voor cyberaanvallen.

De 7 belangrijkste doelstellingen zijn;

  • Dienstweigering
  • Economische ontwrichting
  • Spionage
  • Impact op kritieke infrastructuren
  • Propaganda-aanvallen
  • Sabotage
  • Verrassingsaanvallen

Tussen 2014 en 2016 werden de Oekraïense strijdkrachten aangevallen door de dreigingsactor ‘Fancy bear’, deze dreigingsactor richtte zich op de mobiele applicaties met de X-Agent-spyware.

Oekraïense soldaten gebruikten de mobiele applicaties om de doelgegevens van de D-30 Houwitser te beheren, en omdat die mobiele applicaties waren geïnfecteerd met spyware, werd waardevolle informatie gelekt naar Rusland. Deze cyberaanval veroorzaakte de vernietiging van meer dan 80% van de D-30 houwitsers van Oekraïne en is een goed voorbeeld van hybride oorlogsvoering.