Meteen naar de inhoud

Wat is een GeldEzel

Een money mule (Geldezel) is iemand die door cybercriminelen wordt gebruikt om geld te verplaatsen van het ene naar het andere land of persoon, zonder dat de criminelen verdacht worden.

Money mules worden meestal gerekruteerd via e-mails, online advertenties of via sociale media. Vaak zijn de money mules onwetend van het feit dat ze bij een criminele organisatie betrokken zijn. De cybercriminelen gebruiken de money mules om geld te verplaatsen dat via fraude is verkregen.

Ze vragen de money mules om een ​​bankrekening of een ander type rekening te openen waar het geld naartoe kan worden gestuurd. Vervolgens worden de money mules gevraagd om het geld te verplaatsen naar een andere rekening. Als de money mule het geld heeft verplaatst, krijgt hij of zij een deel van het geld als beloning.

Dit is waar de meeste money mules in verstrikt raken; ze denken dat ze gemakkelijk geld kunnen verdienen zonder de gevolgen te begrijpen. Money mules zijn een essentieel onderdeel van cybercriminaliteit, omdat cybercriminelen geen andere manier hebben om hun geld te verplaatsen.

Als je ooit wordt benaderd door iemand die je vraagt ​​om geld over te maken naar een rekening die niet van jou is, weet dan dat dit een money mule-scam is en weiger deel te nemen.

Wat doet de politie met GeldEzels?

De politie strijdt tegen money mules om de financiële markten te beschermen. Money mules zijn mensen die illegale activiteiten uitvoeren door geld te vervoeren voor criminelen. Money mules worden meestal benaderd via e-mail, sociale media of andere online platforms. Criminelen proberen ze te overtuigen om bank- of creditcardgegevens door te geven, of om geld te vervoeren naar een rekening van een andere persoon.

  • De politie doet er alles aan om money mules te identificeren en te vervolgen. De politie gebruikt diverse technieken om de betrokken personen te traceren, waaronder datamining, geavanceerde zoektechnieken en andere geavanceerde technologieën.
  • De politie werkt ook samen met financiële instellingen en andere organisaties om money mules te identificeren. Ze controleren ook op onregelmatigheden in transacties en geldstromen om te proberen money mules te identificeren.
  • Daarnaast spant de politie zich ook in om mensen te waarschuwen voor de gevaren van money muling.

Ze informeren mensen over de valkuilen van geld vervoeren, en benadrukken dat als ze betrokken raken bij money muling, ze het risico lopen om vervolgd te worden. De politie blijft werken aan het verbeteren van hun systemen en technieken om money mules te identificeren en te vervolgen. Door samen te werken met financiële instellingen en andere organisaties, en door mensen te waarschuwen voor de risico’s, zal de politie de strijd tegen money mules voortzetten.