Meteen naar de inhoud

Wat is malware

Malware is een schadelijke software die is ontworpen om een computersysteem te beschadigen of te verstoren. Het wordt meestal geïnstalleerd zonder medeweten of toestemming van de gebruiker en kan worden gebruikt om vertrouwelijke gegevens te stelen, bestanden te verwijderen en een computersysteem over te nemen. Malware kan ook worden gebruikt om aanvallen uit te voeren op andere computers of netwerken.

Criminelen maken om verschillende redenen gebruik van malware, waaronder het stelen van gevoelige informatie, het verkrijgen van toegang tot computersystemen en het verstoren van activiteiten.

Malware kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot financiële gegevens, persoonlijke informatie, wachtwoorden en meer. Het kan ook worden gebruikt om gedistribueerde denial of service (DDoS)-aanvallen uit te voeren, die websites en andere online services tijdelijk kunnen afsluiten.

Malware is een krachtig hulpmiddel voor criminelen, omdat het kan worden gebruikt om kwetsbaarheden in computersystemen en netwerken uit te buiten en moeilijk te detecteren en te verwijderen kan zijn.

Hoe komt malware op mijn systeem terecht?

Malware kan op verschillende manieren op computers terechtkomen, waaronder het downloaden van schadelijke bestanden of toepassingen, het klikken op schadelijke koppelingen of advertenties, het bezoeken van schadelijke websites, het aansluiten van geïnfecteerde externe schijven of het ontvangen van bestandsbijlagen van kwaadwillende bronnen. Bovendien kan malware worden verspreid via kwetsbare software, zoals niet-gepatchte besturingssystemen, of via social engineering of door gebruik te maken van zwakke wachtwoorden.