Meteen naar de inhoud

Wat is Nmap?

Nmap is een netwerk-mapping tool die wordt gebruikt voor het scannen van netwerken om informatie te verzamelen over computers, servers en netwerken. Het wordt gebruikt door system engineers, netwerkbeheerders, beveiligingsexperts en andere IT-professionals om hun netwerk en systemen te beveiligen.

Nmap maakt gebruik van verschillende technieken om informatie over netwerken en systemen te verzamelen. Het kan worden gebruikt om de open poorten en services op systemen te detecteren, de versie van het besturingssysteem te achterhalen, de netwerktopologie te verkennen en kwetsbaarheden te identificeren.

De tool is ook voorzien van een aantal opties waarmee gebruikers hun scans kunnen aanpassen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de verbindingstijd, het pakketgrootte, de poortsnelheid en zelfs de verbindingsprotocol instellen.


Nmap is een zeer krachtige tool die de kracht en flexibiliteit biedt om netwerken en systemen te beveiligen. De tool kan worden gebruikt om kwetsbaarheden te identificeren en exploits te gebruiken om de systemen te benaderen.

Het is een nuttig hulpmiddel voor system engineers, netwerkbeheerders, beveiligingsexperts en andere IT-professionals om hun netwerk en systemen te beveiligen.

Waarvoor gebruik je Nmap?

Nmap is een krachtige netwerk scanning tool die veel wordt gebruikt door netwerkbeheerders om netwerken te beheren. Nmap is een open source tool die netwerk beheerders helpt bij het diagnosticeren van netwerk problemen en het opsporen van gevoelige informatie. Het primaire doel van Nmap is om netwerken te scannen en te mappen.

Een netwerkscanning met Nmap maakt het mogelijk om bijna alle details van een netwerk te verzamelen. Bijvoorbeeld, het kan informatie zoals het IP-adres, het poortnummer en het protocol voor elk apparaat in een netwerk verzamelen.

Naast het scannen van netwerken, kan Nmap ook worden gebruikt voor het bepalen van de beveiligingsniveaus van een netwerk. Het kan worden gebruikt om te zoeken naar open poorten, ongeautoriseerde services en gevoelige informatie. Met Nmap kunnen netwerkbeheerders ook de beveiligingspatronen van netwerken analyseren en diensten detecteren.

Nmap is ook een van de meest populaire netwerk scanning tools die door hackers worden gebruikt om netwerken te verkennen.

Met Nmap kunnen hackers toegang krijgen tot netwerken en gevoelige informatie verzamelen. Netwerkbeheerders moeten daarom Nmap gebruiken om hun netwerken te beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang.

Nmap is een zeer krachtig netwerk scanning tool die netwerkbeheerders helpt bij het beheren van netwerken. Het kan worden gebruikt om netwerken te scannen, beveiligingsniveaus te bepalen en gevoelige informatie te detecteren.

Nmap commando’s

Hieronder staan ​​5 commando’s die u kunt gebruiken met Nmap.

 1. -sP: dit commando scant de IP-adressen in een netwerk en geeft informatie over hosts en hun status weer.
 2. -sV: met dit commando kunt u de versies van de services die zijn geïnstalleerd op de gehoste computer ontdekken.
 3. -F: dit commando scant alleen de meest voorkomende poorten op een systeem.
 4. -Pn: dit commando scant de poorten zonder te pingen.
 5. -A: dit commando scant een systeem en geeft uitgebreide informatie over de versies van de geïnstalleerde software, open poorten, etc.

Download Nmap

Nmap voor pentesters

Nmap is een populaire tool voor pentesters die wordt gebruikt om netwerken te scannen en te mappen. De tool kan worden gebruikt om te achterhalen welke hosts en services op een netwerk aanwezig zijn, en om informatie te verzamelen over deze hosts en services.

Pentesters gebruiken Nmap om verschillende redenen, waaronder:

 • Om een inventariseeringsproces uit te voeren: Nmap kan worden gebruikt om een overzicht te geven van alle hosts en services op een netwerk, wat kan helpen om te bepalen wat er op het netwerk aanwezig is en hoe het is opgezet.
 • Om beveiligingslekken op te sporen: Nmap kan worden gebruikt om beveiligingslekken op te sporen, zoals openstaande poorten of verouderde software. Door deze lekken te identificeren, kunnen pentesters helpen om de beveiliging van een netwerk te versterken.
 • Om te testen op zwaktes: Nmap kan worden gebruikt om te testen op zwaktes in een netwerk, zoals onjuist geconfigureerde servers of beveiligingsproblemen. Door deze zwaktes op te sporen, kunnen pentesters helpen om de beveiliging van een netwerk te versterken.

Nmap is een veelgebruikte tool voor pentesters die wordt gebruikt om netwerken te scannen en te mappen, beveiligingslekken op te sporen en te testen op zwaktes. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op het toolkit van een pentester.

DoelCommandoVoorbeeld
Scan een enkel machinenmap [machine]nmap 192.168.0.1
Scan meerdere machinesnmap [machine1, machine2, etcnmap 192.168.0.1 192.168.0.2
Scan een lijst aan ip adressennmap [lijst van ip adressen]nmap 192.168.0.1-10
Scan een subnetnmap [ip address/cdir]nmap 192.168.0.1/24
Scan willekeurignmap -iR [nummer]nmap -iR 0
Scan bepaalde machines nietnmap [machine] – exclude [machine]nmap 192.168.0.1/24 –exclude 192.168.0.100, 192.168.0.200
Scan bepaalde machines uit een lijst nietnmap [machine] – excludefile [niet-scannen-lijst.txt]nmap 192.168.0.1/24 –excludefile niet-scannen-lijst.txt
Aantal nmap commando’s

Netwerk scans

Netwerk scans zijn belangrijk omdat ze helpen om de beveiliging van een netwerk te versterken en om potentiële beveiligingslekken op te sporen. Door het uitvoeren van netwerk scans, kunnen ethische hackers of pentesters informatie verzamelen over wat er op het netwerk aanwezig is en hoe het is opgezet.

Er zijn verschillende redenen waarom netwerk scans belangrijk zijn en waarom ze door professionele ethische hackers of pentesters moeten worden uitgevoerd:

 • Ze helpen om beveiligingslekken op te sporen: netwerk scans kunnen worden gebruikt om beveiligingslekken op te sporen, zoals openstaande poorten of verouderde software. Door deze lekken te identificeren, kunnen ethische hackers of pentesters helpen om de beveiliging van een netwerk te versterken.
 • Ze helpen om te testen op zwaktes: netwerk scans kunnen worden gebruikt om te testen op zwaktes in een netwerk, zoals onjuist geconfigureerde servers of beveiligingsproblemen. Door deze zwaktes op te sporen, kunnen ethische hackers of pentesters helpen om de beveiliging van een netwerk te versterken.
 • Ze helpen om te voldoen aan regulering en compliance: sommige industrieën zijn wettelijk verplicht om bepaalde beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het uitvoeren van regelmatige netwerk scans. Door netwerk scans uit te voeren, kunnen ethische hackers of pentesters helpen om aan deze verplichtingen te voldoen.

Nmap alternatieven

Nmap is een populaire tool voor het scannen van netwerken, maar er zijn ook andere opties beschikbaar voor degenen die op zoek zijn naar alternatieven. Hieronder staan enkele populaire Nmap-alternatieven met een korte beschrijving van elk.

 • Zenmap: Zenmap is een gebruiksvriendelijke interface voor Nmap die is ontworpen om het scannen van netwerken gemakkelijker te maken. Het biedt visuele weergaven van netwerk topologieën en scanresultaten, wat het gemakkelijker maakt om informatie te interpreteren.
 • Nessus: Nessus is een krachtige netwerk vulnerability scanner die kan worden gebruikt om beveiligingslekken op te sporen en te prioritiseren. Het biedt ook patches en werkwijzen voor het oplossen van deze lekken.
 • Wireshark: Wireshark is een netwerkprotocol analyzer die kan worden gebruikt om netwerkverkeer te analyseren en te troubleshooten. Het biedt een gedetailleerde weergave van alle netwerkpakketten die zijn verzonden en ontvangen, wat kan helpen om problemen op te sporen en op te lossen.
 • Angry IP Scanner: Angry IP Scanner is een snelle IP-scanner die kan worden gebruikt om een lijst te maken van alle hosts op een netwerk. Het biedt ook de mogelijkheid om informatie te verzamelen over deze hosts, zoals het besturingssysteem en de openstaande poorten.
 • Acunetix: Acunetix is een webvulnerability scanner die is ontworpen om beveiligingslekken op te sporen en te prioritiseren op websites en webapplicaties. Het biedt ook patches en werkwijzen voor het oplossen van deze lekken.
Tags: