Meteen naar de inhoud

Wat is skimming?

Skimming is een vorm van fraude waarbij fraudeurs financiële informatie en gegevens van klanten stelen. Deze gegevens worden gebruikt om illegale transacties uit te voeren met de bankrekening van de klant. Skimming is een vorm van identiteitsdiefstal waarbij de fraudeur gegevens zoals bankgegevens onderschept om illegale transacties uit te voeren. Skimming kan gebeuren op verschillende manieren.

Een veelvoorkomende methode is door het plaatsen van een apparaat, zoals een skimmer, op een pinautomaat. De skimmer wordt geplaatst om gegevens van de kaart te stelen wanneer een klant deze gebruikt. Andere methoden om gegevens te stelen zijn phishing via e-mail, SMS of telefoon. Om skimming te voorkomen, is het belangrijk om naar de pinautomaat te kijken voordat u deze gebruikt.

Kijk of er iets aan de pinautomaat is aangebracht dat er niet hoort te zijn. Als u iets verdachts ziet, meld dit dan aan de bank.

Ook is het belangrijk om alert te zijn op phishing-e-mails en SMS-berichten. Als u een verdacht bericht ontvangt, neem dan contact op met uw bank om te controleren of het bericht legitiem is.

Skimming

Fraude met skimming is een van de meest voorkomende vormen van fraude. Het gaat om het kopiëren van creditcardgegevens, zoals kaartnummers, vervaldata en de codes op de achterkant, zonder de kaart te verlaten.

Hierdoor kan de identiteit van de kaarthouder worden gekaapt en misbruikt voor illegale transacties. Skimming gebeurt vaak op plekken waar veel mensen hun creditcard gebruiken, zoals geldautomaten, winkels, benzinestations, restaurant en andere kassa’s. De fraudeur plaatst een apparaat op de kaartlezer of het toetsenbord van de kassa. Dit apparaat is ontworpen om de informatie van de kaart te kopiëren.

Daarnaast heeft de fraudeur een manier nodig om de gekopieerde gegevens te verzamelen. Hiervoor gebruiken ze meestal een klein apparaatje, zoals een USB-stick, om de gegevens op te slaan. Veel fraudeurs gebruiken ook een klein cameraatje om de kaartinformatie te verzamelen. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van skimming, is het belangrijk om bewust te zijn van de omgeving waarin je je creditcard gebruikt.

Kijk goed naar de kaartlezer en het toetsenbord, vooral als je je creditcard gebruikt in een openbare ruimte. Als het er ongewoon uitziet, meld het dan aan de kassamedewerker en gebruik een andere kassa. Het is ook belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van geldautomaten. Houd de omgeving in de gaten en kijk of er iets verdachts aan de kaartlezer zit.

Als er iets verdachts is, gebruik dan een andere geldautomaat. Het is ook belangrijk om je creditcardgegevens altijd goed te beheren. Zorg ervoor dat je je creditcardinformatie nooit aan iemand anders geeft en bewaar je kaartnummer, vervaldatum en de codes op de achterkant altijd vertrouwelijk.