Meteen naar de inhoud

Wat is smishing?

Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die steeds vaker voorkomt. Het is een manier waarop criminelen gebruik maken van sms-berichten om financiële informatie te stelen of malware te verspreiden. Criminelen zullen een sms-bericht sturen met een link of een verzoek om persoonlijke informatie, zoals inloggegevens of bankgegevens, te verstrekken. Als de ontvanger op de link klikt of de informatie verstrekt, wordt deze geconfronteerd met malware of worden de gegevens gestolen.

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is smishing al jaren een veelvoorkomend probleem in Nederland en wordt het steeds vaker gebruikt door cybercriminelen. In de afgelopen zes maanden is er een toename van smishing-aanvallen waargenomen.

Volgens het NCSC is het belangrijk dat bedrijven en particulieren zich bewust zijn van de risico’s en maatregelen nemen om hen te beschermen tegen smishing-aanvallen. Om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van smishing-aanvallen, raadt het NCSC aan om de volgende stappen te volgen:

  • Wees voorzichtig met links die je ontvangt via sms-berichten.
  • Wees voorzichtig met het verstrekken van persoonlijke informatie, vooral als je het niet verwacht.
  • Controleer altijd de URL van de link die je hebt ontvangen voordat je erop klikt.
  • Zorg ervoor dat je apparaten en software altijd up-to-date zijn.
  • Installeer beveiligingssoftware om je systeem te beschermen tegen malware.

Het NCSC heeft ook een aantal gevallen van smishing aangekaart bij de politie. Het NCSC en de politie hebben samengewerkt om de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen te identificeren.

Bronnen:

  • https://www.ncsc.nl/nieuws/2020/11/19/toename-smishing-aanvallen
  • https://www.ncsc.nl/onderwerpen/smishing-en-phishing