Meteen naar de inhoud

Webcam hacken

Webcam hacking is een probleem. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer gevallen bekend geworden van mensen die hun webcam hebben gehackt. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot uw webcam, maar dat kan alléén als jij of iemand anders toegang geeft tot jouw laptop of computer. Het hacken van webcams kan op verschillende manieren gebeuren

Malware

Een van de bekendste methoden waarmee cybercriminelen webcams hacken is via malware. Malware is een stuk software dat naar uw computer wordt gestuurd en daar vervolgens verstopt zit. De malware zal dan proberen toegang te krijgen tot uw webcam, zodat de hacker de beelden kan bekijken.

Recent is een schrikbarende malware ontdekt die in staat is om webcams te benaderen. De malware, “eCh0raix”, is een gevaarlijke ransomware-variant die wordt gebruikt door cybercriminelen om geld af te persen van slachtoffers. De malware is vooral actief in de Benelux, waaronder Nederland, maar heeft ook slachtoffers in andere Europese landen.

Webcam met microfoon
Webcam met microfoon

De malware infecteert computers via neppe emails en neppe websites. Eenmaal geïnfecteerd, begint de malware meteen met het verspreiden naar andere computers, waarbij het gebruik maakt van bestaande netwerkverbindingen. Naast het verspreiden, heeft de malware ook de mogelijkheid om webcams te benaderen. Dit maakt het voor cybercriminelen mogelijk om toegang te krijgen tot de webcam van slachtoffers. Ech0raix gebruikt deze mogelijkheid om slachtoffers te chanteren.

Nog meer voorbeelden

 1. Net-Worm.Win32.Papras.a: Papras is een kwaadaardige worm die de webcam van een gebruiker kan activeren en een back-up van bestanden van het apparaat maakt.
 2. Trojaans paard.Win32.Vetor: Vetor is een Trojaans paard dat gebruikers in staat stelt om hun webcam te activeren en een back-up van bestanden te maken.
 3. Spyware.Win32.Zbot: Zbot is een spyware-programma dat bestanden kan loggen, webcam-activiteit kan registreren en screenshots kan maken.
 4. Malware.Win32.Sality: Sality is malware die webcam-activiteit kan monitoren en bestanden kan verzenden naar een externe server.
 5. Virus.Win32.Rbot: Rbot is een kwaadaardig programma dat webcam-activiteit kan activeren, screenshots kan maken en keylogger-activiteiten kan uitvoeren.

Stalkerware

Stalkerware is een vorm van spyware waarmee mensen online activiteiten kunnen volgen. Het is mogelijk voor een stalker om toegang te krijgen tot informatie zoals locatie geschiedenis, contacten, app-gebruik, foto’s en meer.

mSpy stalkerware
mSpy stalkerware

Stalkerware wordt vaak gebruikt door partners die in een ongezonde relatie zitten. Ze gebruiken het om hun partner te stalken en te controleren. Stalkerware is illegaal en het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van stalkerware.

Phishing

Daarnaast is het ook mogelijk om uw webcam te hacken via een phishing-aanval. Hierbij wordt er een e-mail gestuurd met een link, die naar een malafide website leidt. Als u de link opent, kan de hacker toegang krijgen tot uw webcam en de beelden die daarop zijn opgenomen.

Foto’s en videos verkopen

Cybercriminelen verkopen gestolen foto’s voor geld of ze worden ingezet voor identiteitsdiefstal. Gestolen foto’s worden ook ingezet om websites en sociale media te hacken. Cybercriminelen kunnen ze ook gebruiken om nepaccounts mee aan te maken.

Het gebruik van gestolen foto’s en videos leid vaak tot cyberpesten. Cybercriminelen verkopen volledige profielen op het dark web. Zo kan een oplichter snel en eenvoudig een nep profiel aanmaken op bijvoorbeeld Tinder.

Sextortion

Sextortion is een vorm van afpersing waarbij mensen met behulp van dreigementen worden gedwongen om seksueel expliciete materiaal te verstrekken, geld te betalen of anderszins te presteren. Sextortion is een misdrijf dat uitgevoerd wordt door criminelen die op verschillende manieren toegang krijgen tot informatie over het slachtoffer. Bijvoorbeeld door het hacken van sociale media-accounts of het kopen van persoonlijke informatie op het dark web.

Sextortion criminelen proberen hun slachtoffers te chanteren door het dreigen met de openbaarmaking van het verkregen materiaal. Sextortion criminelen gebruiken ook intimidatie, bedreigingen en chantage om hun slachtoffers in hun macht te houden. Sextortion kan een zeer ernstige vorm van misbruik zijn, waarbij slachtoffers uiteindelijk kunnen worden geïntimideerd, geïsoleerd of zelfs getraumatiseerd.

sextortion awareness campagne

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de gevaren van sextortion en voorzichtig zijn met het verstrekken van persoonlijke informatie op het internet. Mensen moeten ook letten op vreemde berichten of e-mails die ze ontvangen, omdat dit een teken kan zijn van sextortion-praktijken. Als mensen het slachtoffer worden van sextortion, moeten ze onmiddellijk contact opnemen met de politie om hun rechten te beschermen.

Lees:

Zoekmachines voor webcams

Webcams kunnen overal tegenwoordig gevonden worden, maar sommige van deze webcams kunnen ook worden gevonden op Shodan, een zoekmachine die specifiek is gericht op het zoeken naar internetapparaten.

Er zijn verschillende redenen waarom webcams op Shodan worden gevonden.

 • Ten eerste hebben veel mensen geen firewall of andere beveiligingsmaatregelen die hun netwerk beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Veel mensen weten ook niet hoe ze hun webcam moeten beveiligen, waardoor deze gemakkelijk toegankelijk wordt voor hackers.
 • Ten tweede hebben veel mensen hun IP webcams niet goed beveiligd met een sterk wachtwoord en hebben ze het standaardwachtwoord niet veranderd. Als gevolg hiervan kan een hacker gemakkelijk toegang krijgen tot de webcam.
 • Ten derde hebben veel mensen hun webcams aan het internet geconfigureerd met standaard wachtwoorden, zwakke wachtwoorden of in sommige gevallen zonder wachtwoorden.

Jezelf beschermen tegen webcam hacking

Hier zijn enkele tips om u te beschermen tegen deze significante privacy-inbreuk.

 • Ten eerste, als u een laptop gebruikt waarop Windows is geïnstalleerd, heeft u waarschijnlijk al een ingebouwde webcam. Controleer of deze is ingeschakeld. Als dit het geval is, schakel de webcam dan uit als u deze niet gebruikt. Dit is een eenvoudige stap om uw privacy te beschermen.
 • Ten tweede, als u een webcam koopt, let er dan op dat deze beveiligd is tegen hacking. Koop alleen webcams van bekende merken die gebruiksvriendelijk en beveiligd zijn.
 • Ten derde, installeer beveiligingssoftware op uw computer en houd deze altijd up-to-date. Beveiligingssoftware kan u helpen om uw computer te beschermen tegen hackers en virusaanvallen.
 • Ten vierde, gebruik een webcam cover.
 • Ten vijfde, als u niet bekend bent met beveiliging, neem dan contact op met een professionele beveiligingsspecialist. Zij kunnen u helpen bij het instellen van uw webcam en het beveiligen van uw systeem.

Met deze tips kunt u uw webcam beveiligen en uw privacy beschermen tegen hackers. Wees alert en blijf veilig!