Whatsapp Fraude: Bekende in nood

Whatsapp Fraude: Bekende in nood

WhatsApp-fraude, ook bekend als vriend-in-noodfraude, is een oplichting waarbij criminelen via WhatsApp contact opnemen met mensen. Ze doen zich voor als een bekende, zoals een vriend of familielid, en vragen om dringende financiƫle hulp. Dit gebeurt vaak onder het mom van een noodgeval, zoals vastzitten in het buitenland zonder geld of belangrijke documenten.

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

De oplichters proberen u te overtuigen om snel geld over te maken en doen dit meestal door een tweede verzoek te sturen. Achteraf blijkt vaak dat het account van de bekende is gehackt of dat de oplichter een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt. Dit kan ook gebeuren via andere apps zoals e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Whatsapp Fraude: Bekende in nood
Whatsapp Fraude: Bekende in nood

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude?

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze vorm van fraude, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie. Scherm uw gegevens op sociale media zo veel mogelijk af en wees kritisch bij het invullen van online formulieren.

Belangrijke tip: Als een bekende u via WhatsApp vraagt om geld over te maken, betaal nooit voordat u diegene hebt gebeld of fysiek hebt gesproken.

Wat te doen als u slachtoffer bent van WhatsApp-fraude?

Als u slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude, is het belangrijk om aangifte te doen bij de politie en contact op te nemen met uw bank voordat u aangifte doet.

Bankmedewerkers kunnen uw rekening blokkeren om verdere oplichting te voorkomen. U kunt online aangifte doen met uw DigiD, behalve als iemand uw identiteit heeft gebruikt of als uw WhatsApp-account is misbruikt om anderen op te lichten.

In dat geval kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844 of informatie over identiteitsfraude raadplegen.

Wees voorzichtig en deel dit artikel met uw vrienden en familie, zodat iedereen op de hoogte is van WhatsApp-fraude en we samen deze vorm van oplichting kunnen bestrijden.

herken whatsapp fraude
herken whatsapp fraude