Meteen naar de inhoud

WordPress beveiligen tegen hackers

WordPress is een populaire content management system (CMS) dat door miljoenen mensen wordt gebruikt om websites te maken en te beheren. Hoewel het een krachtig en veelzijdig platform is, kan het ook het doelwit zijn van hackers die willen inbreken op websites en gevoelige gegevens stelen.

WordPress beveiligen
WordPress beveiligen

Daarom is het belangrijk om de beveiliging van uw WordPress-site serieus te nemen en maatregelen te nemen om te voorkomen dat u het doelwit wordt van een aanval. In deze artikel zullen we enkele belangrijke stappen bespreken die u kunt nemen om de beveiliging van uw WordPress-site te versterken en te beschermen tegen hackers.

Onderwerpen

 1. Het installeren van een WordPress beveiliging plugin
 2. Het gebruik van sterk wachtwoordbeleid
 3. Het beperken van toegang tot de beheerdersomgeving
 4. Het installeren van een SSL-certificaat
 5. Regelmatig updaten en patchen van uw WordPress-installatie en plugins
 6. Het maken van regelmatige back-ups van uw site
 7. Het regelmatig scannen van uw site op malware en beveiligingslekken
 8. Gebruik maken van CloudFlare

Het installeren van een WordPress beveiliging plugin

Een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om de beveiliging van uw WordPress-site te versterken, is het installeren van een beveiliging plugin. Deze plugins bieden extra beveiligingslagen en kunnen helpen om te voorkomen dat hackers inbreken op uw site.

WordPress Security plugins
WordPress Security plugins

Er zijn veel verschillende beveiligingsplugins beschikbaar, dus het is belangrijk om een plugin te kiezen die aan uw specifieke behoeften voldoet. Sommige van de belangrijkste functies om naar te zoeken zijn:

 • Firewall: een firewall kan helpen om brute force-aanvallen en andere kwaadaardige verzoeken te blokkeren.
 • Malware-scanning: een plugin met malware-scanning kan uw site regelmatig scannen op malware en beveiligingslekken.
 • Two-factor authentication: two-factor authentication vereist dat gebruikers een tweede laag van verificatie moeten doorlopen voordat ze toegang hebben tot de beheerdersomgeving. Dit kan helpen om te voorkomen dat hackers uw wachtwoorden stelen en inbreken op uw site.
 • Back-upfunctie: het is altijd verstandig om regelmatig back-ups van uw site te maken, zodat u deze kunt herstellen in het geval van een hack of een ander probleem. Kies daarom voor een plugin met een goede back-upfunctie.

Er zijn veel andere functies beschikbaar in WordPress beveiliging plugins, dus het is belangrijk om uw behoeften te bepalen en naar een plugin te zoeken die aan deze behoeften voldoet.

Houd er wel rekening mee dat geen enkele plugin 100% beveiliging kan bieden, dus het is belangrijk om ook andere beveiligingsmaatregelen te nemen.

WordPress beveiliging plugin installeren

 1. Log in op uw WordPress-beheerdersomgeving.
 2. Ga naar het menu “Plugins” en klik op “Nieuwe Plugin toevoegen”.
 3. Voer de naam van de plugin in of gebruik de zoekfunctie om de plugin te vinden die u wilt installeren.
 4. Klik op “Installeren”.
 5. Klik op “Activeren” om de plugin te activeren en deze beschikbaar te maken voor gebruik.

Houd er rekening mee dat sommige plugins extra stappen kunnen vereisen na het activeren, zoals het instellen van instellingen of het toevoegen van shortcodes aan uw site. Raadpleeg de documentatie van de plugin om te zien wat er nodig is om de plugin volledig te configureren.

WordPress Plugin installeren
WordPress Plugin installeren

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het installeren van te veel plugins uw site kan vertragen en kan leiden tot conflicten met andere plugins of het WordPress-kernbestand. Houd daarom altijd het aantal plugins op een minimum en verwijder onnodige plugins om de prestaties van uw site te verbeteren.

Sterk WordPress wachtwoordbeleid

Een ander belangrijk aspect van WordPress-beveiliging is het gebruik van sterk wachtwoordbeleid. Hackers kunnen inbreken door gebruik te maken van gemakkelijk te raden wachtwoorden, het is daarom belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig te wijzigen.

Schatting van hoe lang het duurt om een wachtwoord te kraken (Foto van Hive System)
Schatting van hoe lang het duurt om een wachtwoord te kraken (Foto van Hive System)

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u sterk wachtwoordbeleid wilt instellen:

 • Gebruik lange wachtwoorden: hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om te raden. Probeer wachtwoorden te gebruiken die uit ten minste 12 tekens bestaan.
 • Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens: door een combinatie van verschillende tekens te gebruiken, maakt u het wachtwoord moeilijker te raden.
 • Verander regelmatig uw wachtwoorden: het is belangrijk om regelmatig uw wachtwoorden te wijzigen, zodat hackers die uw oude wachtwoorden hebben ontdekt, geen toegang meer hebben.
 • Gebruik wachtwoordbeheerders: het kan moeilijk zijn om al uw wachtwoorden te onthouden, vooral als u sterk wachtwoordbeleid hanteert. Gebruik daarom een wachtwoordbeheerder om al uw wachtwoorden op te slaan en te beheren.

Door sterk wachtwoordbeleid te hanteren, kunt u ervoor zorgen dat hackers geen toegang hebben tot uw site, zelfs als ze proberen wachtwoorden te raden. Het is daarom een belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw WordPress-site.

Beperken van toegang tot de beheerdersomgeving

Een andere manier om de beveiliging van uw WordPress-site te versterken, is door toegang tot de beheerdersomgeving te beperken. Hackers kunnen vaak inbreken op sites door misbruik te maken van beheerdersaccounts, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alleen gemachtigde gebruikers toegang hebben tot de beheerdersomgeving.

Er zijn een paar manieren waarop u toegang tot de beheerdersomgeving kunt beperken:

 • Gebruik two-factor authentication: zoals eerder vermeld, kan two-factor authentication helpen om te voorkomen dat hackers inbreken op uw site door middel van beheerdersaccounts.
 • Beperk toegang tot specifieke IP-adressen: als u weet dat alleen bepaalde IP-adressen toegang moeten hebben tot de beheerdersomgeving, kunt u toegang beperken tot alleen deze adressen.
 • Maak gebruik van een beveiligingsplugin: sommige beveiligingsplugins bieden functies om toegang tot de beheerdersomgeving te beperken, zoals het blokkeren van verdachte IP-adressen of het vereisen van extra verificatie voor bepaalde acties.

Door toegang tot de beheerdersomgeving te beperken, kunt u ervoor zorgen dat alleen gemachtigde gebruikers toegang hebben tot deze gevoelige omgeving, wat de beveiliging van uw site versterkt.

SSL-certificaat installeren

Het installeren van een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een andere belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw WordPress-site. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gegevens die tussen de bezoeker van de site en de server worden verzonden, worden versleuteld, wat helpt om te voorkomen dat de gegevens worden gestolen of gemanipuleerd.

Er zijn twee manieren om een SSL-certificaat te installeren:

 • Gratis SSL-certificaat: sommige hostingproviders bieden gratis SSL-certificaten aan voor hun klanten. Als u bijvoorbeeld gebruikmaakt van een hostingprovider met cPanel, kunt u een gratis SSL-certificaat installeren via de “Let’s Encrypt”-functie.
 • Betaald SSL-certificaat: als u een professionelere oplossing wilt, kunt u ook overwegen om een betaald SSL-certificaat te kopen. Dit certificaat is vaak van hogere kwaliteit en biedt meer extra’s, zoals ondersteuning en een hogere graad van validatie.

Het installeren van een SSL-certificaat is een eenvoudige manier om de beveiliging van uw site te versterken en het vertrouwen van uw bezoekers te winnen. Houd er wel rekening mee dat het installeren van een SSL-certificaat enkele technische vaardigheden kan vereisen, dus het kan handig zijn om hulp te vragen aan een expert of de hulp van uw hostingprovider te gebruiken als u niet zeker weet hoe u dit moet doen.

Eenmaal geïnstalleerd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het SSL-certificaat correct functioneert en dat alle pagina’s van uw site via HTTPS worden bezocht. Dit kunt u controleren door de URL van uw site te bekijken en ervoor te zorgen dat er een slotje naast de URL staat, wat aangeeft dat de verbinding beveiligd is.

Het installeren van een SSL-certificaat is een belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw site en het winnen van het vertrouwen van uw bezoekers. Door de gegevens die tussen de bezoeker en de server worden verzonden te versleutelen, kunt u helpen om te voorkomen dat de gegevens worden gestolen of gemanipuleerd.

WordPress regelmatig updaten en patchen

Het regelmatig updaten en patchen van uw WordPress-site is een andere belangrijke stap in het versterken van de beveiliging. Hackers kunnen vaak inbreken op oudere, verouderde versies van WordPress of plugins, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u altijd de nieuwste versies gebruikt.

Er zijn twee belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om het updaten en patchen van uw site:

 • WordPress-updates: WordPress brengt regelmatig updates uit om beveiligingsproblemen op te lossen en nieuwe functies toe te voegen. Het is belangrijk om deze updates zo snel mogelijk te installeren om ervoor te zorgen dat u de nieuwste beveiligingsfuncties heeft en om te voorkomen dat uw site kwetsbaar is voor aanvallen.
 • Plugin-updates: net als WordPress, brengen plugins ook regelmatig updates uit. Het is belangrijk om deze updates ook te installeren om ervoor te zorgen dat u de nieuwste beveiligingsfuncties heeft en om te voorkomen dat uw site kwetsbaar is voor aanvallen.

Het regelmatig updaten en patchen van uw site kan soms tijdrovend zijn, maar het is een belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw site en het voorkomen van aanvallen. Houd daarom altijd uw WordPress-versie en plugin-versies bij en zorg ervoor dat ze up-to-date zijn.

WordPress biedt ook de mogelijkheid aan om automatisch alle plugins te updaten. Dit kan interessant zijn als het een simpele site is waarbij weinig plugins worden gebruikt. Automatisch updaten update ook gelijk WordPress zelf.

Let op, automatische updates kunnen uw website breken, maak daarom regelmatig backups en test ook uit of de backups werken.

Regelmatig backups maken

Het maken van regelmatige backups is een andere belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw WordPress-site. Als uw site ooit wordt gehackt of als er een ander soort probleem optreedt, kunt u met behulp van een backup terugkeren naar een werkende versie van uw site.

Er zijn verschillende manieren om backups van uw WordPress-site te maken:

 • Handmatig: u kunt handmatig backups maken door de database en bestanden van uw site te exporteren en deze op te slaan op uw eigen computer of op een externe harde schijf. Dit is een goede optie als u niet vertrouwd bent met het gebruik van plugins.
 • Met behulp van een plugin: er zijn tal van plugins beschikbaar die u kunt gebruiken om automatisch backups van uw site te maken. Deze plugins maken meestal gebruik van externe opslagdiensten, zoals Google Drive, om de backups op te slaan.

Het is belangrijk om regelmatig backups te maken, zodat u altijd een werkende versie van uw site kunt terugzetten als er problemen optreden. Houd er wel rekening mee dat het maken van backups tijd en ruimte kan kosten, dus het is belangrijk om te overwegen hoe vaak u backups wilt maken en waar u deze wilt opslaan.

Regelmatig scannen

Het regelmatig scannen van uw WordPress-site op malware en beveiligingslekken is een belangrijke stap in het versterken van de beveiliging van uw site. Malware kan schade aanrichten aan uw site en kan ook gevaarlijk zijn voor uw bezoekers, terwijl beveiligingslekken kunnen worden misbruikt door hackers om in te breken op uw site.

Er zijn een paar manieren om uw site te scannen op malware en beveiligingslekken:

 • Handmatig: u kunt handmatig scannen door de bestanden van uw site te bekijken en op zoek te gaan naar verdachte activiteit. Dit is een tijdrovende taak en vereist enige technische kennis, dus het is niet voor iedereen geschikt.
 • Met behulp van een plugin: er zijn tal van plugins beschikbaar die automatisch uw site scannen op malware en beveiligingslekken. Deze plugins maken gebruik van verschillende technieken, zoals het scannen van bestanden en het vergelijken van deze met een database van bekende malware- en beveiligingslekken.
 • Met behulp van externe diensten: sommige externe diensten bieden ook de mogelijkheid om uw site te scannen op malware en beveiligingslekken. Deze diensten maken vaak gebruik van geavanceerde technologieën om uw site te scannen en kunnen een uitgebreid rapport bezorgen met informatie over eventuele problemen die zijn gevonden.

Het is belangrijk om regelmatig uw site te scannen op malware en beveiligingslekken om ervoor te zorgen dat deze veilig is voor u en uw bezoekers. Houd er wel rekening mee dat het scannen van uw site tijd kan kosten en dat sommige methoden of diensten kosten kunnen hebben. Kies daarom een methode of dienst die bij uw behoeften past.

Cloudflare inzetten

CloudFlare is een content delivery network (CDN) en beveiligingsdienst die kan helpen om de beveiliging van uw WordPress-site te versterken. CloudFlare werkt door het verkeer van uw site te filteren en te verminderen en door het blokkeren van bekende aanvallende IP-adressen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruik van CloudFlare voor de beveiliging van uw WordPress-site:

 • DDoS-bescherming: CloudFlare biedt bescherming tegen DDoS-aanvallen (distributed denial of service), wat betekent dat het kan helpen om te voorkomen dat uw site wordt platgelegd door een overvloed aan verkeer.
 • Beveiliging tegen malware: CloudFlare kan uw site scannen op malware en verdachte activiteit, wat kan helpen om te voorkomen dat uw site geïnfecteerd raakt met kwaadaardige software.
 • Two-factor authentication: sommige plannen van CloudFlare bieden ook de mogelijkheid om two-factor authentication in te schakelen, wat kan helpen om te voorkomen dat hackers inbreken op beheerdersaccounts.

Door CloudFlare te gebruiken, kunt u de beveiliging van uw WordPress-site versterken en ervoor zorgen dat deze beter beschermd is tegen bekende beveiligingsrisico’s. Houd er wel rekening mee dat CloudFlare kosten met zich mee kan brengen, afhankelijk van het plan dat u kiest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *