Een Stijging van 1265% in Phishing E-mails

Het dreigingslandschap heeft het afgelopen jaar een aardverschuiving ondergaan, en een nieuw rapport versterkt deze zorgwekkende trend.

Volgens het jaarlijkse SlashNext State of Phishing rapport voor 2023 is er sinds het vierde kwartaal van 2022 een verbluffende toename van 1265% in phishing e-mails. Deze toename wordt deels toegeschreven aan het geavanceerde gebruik van AI-tools zoals ChatGPT door cybercriminelen.

AI-Tools en Dark Web-syndicaten: Een Dreigingsvermenigvuldiger

Het rapport, ondersteund door uitgebreid onderzoek van SlashNext Threat Labs, schetst een somber beeld van het huidige cybersecurityklimaat.

Het analyseert miljarden bedreigingen via verschillende kanalen, waaronder e-mail, mobiel en browsers, en verdiept zich ook in het gedrag van cybercriminelen op het Dark Web. Met name wordt er gekeken hoe generatieve AI-tools en chatbots worden ingezet om phishing-campagnes te versterken.

Dit komt als een waarschuwing voor cybersecurityprofessionals, waarvan 77% meldde het doelwit te zijn van phishing aanvallen. Opmerkelijk is dat 28% dergelijke berichten via tekst ontving, wat het multi-channel karakter van moderne phishing-schema’s benadrukt.

Credential Phishing Schiet met 967% Omhoog

Het gebruik van AI in phishing heeft niet alleen het volume maar ook de verfijning van aanvallen verhoogd. Het rapport toont een stijging van 967% in credential phishing. Deze vorm van aanval is bijzonder schadelijk omdat het criminelen in staat stelt ongeautoriseerde toegang te krijgen tot gevoelige systemen, wat de evoluerende complexiteit van phishing technieken verder onderstreept.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *