Als je het vermoeden hebt dat jouw computer gehackt is, kan dit voor veel stress en zorgen zorgen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen om de schade te beperken en jouw persoonlijke gegevens te beschermen.
Tekenen dat jouw computer gehackt is Je herkent mogelijk verdachte gebeurtenissen wanneer je ze ziet, een algemeen teken dat er iets mis is en je computer of internetbrowser niet werkt zoals het hoort.
Meer specifiek ben je mogelijk gehackt als:
- Google-zoekopdrachten je doorverwijzen naar sites die je niet van plan was te bezoeken.
- Er is een app geïnstalleerd waar je niet bekend mee bent.
- Je ziet verdachte pop-up advertenties, zoals valse antiviruswaarschuwingen. (Klik hier alsjeblieft niet op!)
- Mensen op je e-maillijsten ontvangen sociale media-uitnodigingen die je niet hebt verstuurd.
- Je computer vertraagt of bevriest.
- Je merkt rogue, derde partij activiteiten op variërend van minimaal (toetsaanslagen, je muis beweegt) tot zeer groot (geld dat uit je online bank- of creditcardrekening is genomen).
- Er is een e-mail verzonden vanuit jouw account waar je geen herinnering aan hebt.
- Er zijn nieuwe verdachte programma’s geïnstalleerd op je computer.
- Het uiterlijk van je webbrowser ziet er anders uit.
Zodra je deze tekenen opmerkt, raden we aan om de stappen te volgen die de experts van Huurhacker.nl voor jou hebben verzameld. Houd daarvoor een laptop of smartphone met internetverbinding bij de hand om de internetverbinding van de gehackte computer als eerste te verbreken en de verdere stappen te ondernemen.
Verbreek de internetverbinding
Als je vermoedt dat jouw computer is gehackt, is het belangrijk om onmiddellijk de internetverbinding te verbreken. Dit kan je doen door simpelweg de internetkabel uit de computer te trekken of de Wi-Fi-verbinding uit te schakelen. Dit helpt om te voorkomen dat de hacker toegang heeft tot jouw gegevens en verdere schade kan aanrichten.
Reset je wachtwoorden
Dit kan in het begin wat vervelend lijken, vooral als je veel wachtwoorden hebt. Richt je echter op de belangrijkste plekken: social media (Facebook, Twitter, Instagram), e-mails, apparaten (telefoon, laptop, enzovoort) en alle plaatsen waar creditcards en financiën bij betrokken zijn (winkelen, bankieren, enzovoort).
De beste manier om dit te doen, is eerst te controleren of er sprake is geweest van een gegevenslek. Maak gebruik van de datalekmonitor van HaveIBeenPwned.
Het zal je laten zien of een website jouw persoonlijke gegevens heeft gecompromitteerd, zoals je Burgerservicenummer, bankreferenties, e-mails, telefoonnummer, enzovoort. Als de datalekmonitor een lek detecteert, verander dan eerst het wachtwoord op de desbetreffende websites en apps.
Log uit van al je online accounts
Nadat je je wachtwoorden hebt gereset, log je uit. Het is gemakkelijk om te vergeten dat we onze social media (en andere online accounts) meestal automatisch laten inloggen. Zorg ervoor dat je handmatig uitlogt, zodat hackers geen toegang hebben tot je accounts zonder dat je het merkt.
Download een Rescue Disk
Een handige manier om een computer te scannen op virussen of malware is het downloaden van een antivirusprogramma en het opslaan op een USB-stick, ook wel Rescue disk genoemd. Dit kan vooral handig zijn als uw computer is geïnfecteerd en u geen toegang meer heeft tot internet of uw antivirusprogramma niet meer werkt.
Door het antivirusprogramma op een USB-stick op te slaan, kunt u deze in de geïnfecteerde computer plaatsen en vervolgens een scan uitvoeren om eventuele virussen of malware op te sporen.
Zorg ervoor dat u de Rescue disk op een andere computer downloadt en bewaart, zodat deze niet besmet raakt voordat u deze in de geïnfecteerde computer plaatst.
Het gebruik van een Rescue disk kan uw computer redden van ernstige infecties en potentiële gegevensverlies. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om de problemen aan te pakken en uw computer te beschermen tegen verdere schade.
Zorg er wel voor dat u regelmatig een update van uw antivirusprogramma downloadt en uw Rescue disk bijwerkt om er zeker van te zijn dat deze up-to-date is en u de best mogelijke bescherming biedt.
Antivirusbedrijf | Naam van Rescue Disk | Link |
---|---|---|
Kaspersky | Kaspersky Rescue Disk | https://www.kaspersky.nl/downloads/free-rescue-disk |
AVG | AVG Rescue CD | https://support.avg.com/ |
Bitdefender | Bitdefender Rescue CD | https://download.bitdefender.com/ |
ESET | ESET SysRescue Live | https://www.eset.com/ |
Let op: zorg ervoor dat je de juiste versie kiest voor je systeemarchitectuur (32-bit of 64-bit) en controleer altijd of de Rescue Disk compatibel is met je besturingssysteem.
Harde schijf wissen
Als uw scan een virus of hack onthult, kunt u (en waarschijnlijk zou u moeten) uw harde schijf wissen en vervolgens uw besturingssysteem opnieuw installeren. Het wissen betekent permanent verwijderen, dus wees ervan bewust dat wat u ook verwijdert, voorgoed verdwenen zal zijn, tenzij u een back-up maakt.
Het is belangrijk om te weten dat handmatig verwijderen van bestanden niet voldoende is, omdat ze nog steeds ergens op uw harde schijf bestaan.
Gebruik in plaats daarvan een downloadbaar programma om de wisoperatie uit te voeren. Net als een virus scan zal een wisoperatie u laten weten wanneer deze volledig is uitgevoerd.
Vertel het verder
Helaas kan het zijn dat de hack ook mensen in uw contactenlijst heeft getroffen: vrienden en familieleden kunnen door een hacker zijn gemaild, die zich voordeed als u. Als dat gebeurt, is het belangrijk om de mensen die zijn gemaild of ge-sms’t te waarschuwen dat u niet achter het bericht zit en dat u mogelijk bent gehackt.
Als uw hack het gevolg was van het klikken op een verdachte e-mail of bijlage, is het een goed idee om anderen te waarschuwen voor de aanval. Vergelijkbare hacks komen vaak in golven voor, waarbij meerdere slachtoffers tegelijkertijd worden benaderd.
Houd je creditcard- en financiële rekeningen goed in de gaten
Nadat je gehackt bent, is het belangrijk om je online uitgaven goed in de gaten te houden door regelmatig je bank- en creditcardrekeningen te controleren. Informeer indien nodig ook je bank.
Installeer beveiligingssoftware
Natuurlijk is up-to-date en betrouwbare beveiligingssoftware de beste verdediging tegen toekomstige hacks.
Hoe u kunt voorkomen dat u weer het doelwit wordt van computerhackers
Iedereen kan het slachtoffer worden van een hack, maar er zijn manieren om het risico te minimaliseren.
Stap 1: Lees over het detecteren van online oplichting
Helaas zijn hackers altijd op zoek naar manieren om de beveiliging te doorbreken. Het is een goed idee om op de hoogte te blijven van ongewenste trends met betrekking tot hacking, phishing en andere vormen van aanvallen.
Stap 2: Gebruik sterke wachtwoorden
Houd sterke wachtwoorden bij en verander ze regelmatig. Gebruik een combinatie van cijfers, letters en leestekens, en probeer verschillende wachtwoorden te gebruiken voor uw verschillende online accounts.
Stap 3: Gebruik altijd een VPN
Het maakt niet uit of u uw thuis Wi-Fi-netwerk gebruikt of op internet surft in een café – zodra u verbinding maakt met internet, verzendt u gegevens naar het netwerk. Een hacker kan op elk moment uw sessie overnemen. Bescherm uw persoonlijke informatie daarom tegen diefstal door deze te versleutelen met een VPN.
Stap 4: Maak een back-up van bestanden
Het is een goede gewoonte om belangrijke of gevoelige bestanden buiten uw computer te bewaren, bijvoorbeeld op meerdere plaatsen, zoals USB-sticks, externe harde schijven, cloudopslag of als u extra voorzichtig bent, op alle genoemde plaatsen.
Stap 5: Zorg dat uw firewall correct is geconfigureerd
U moet een firewall op uw computer hebben geïnstalleerd. Een firewall in een gebouw is een afgesloten wand die de verspreiding van brand voorkomt. Op uw computer werkt het op dezelfde manier. U kunt uw firewall configureren om communicatie tussen uw computerserver en een andere te blokkeren. Deze firewallblokkering kan filteren op basis van verdachte IP-adressen (andere specifieke servers), potentieel gevaarlijke zinnen of zelfs een website.
Stap 6: Laat uw apparaten niet onbeheerd achter in het openbaar
Zelfs twee minuten is genoeg tijd voor een hacker om persoonlijke informatie te verkrijgen of de basis te leggen voor een latere hack. Wees daarom alert en bewaak uw apparaten goed.
Redenen waarom je in de eerste plaats gehackt bent
Hackers, net als alle criminelen, zijn opportunisten. Net als een winkelruit die open staat of een tas die onbeheerd achtergelaten wordt, zijn er online activiteiten die je kwetsbaar maken voor hacks.
Voor veiliger browsen moet je:
- Vermijd het openen van verdachte e-mailbijlagen.
- Zorg ervoor dat je besturingssysteem (OS) up-to-date is: je wordt regelmatig geïnformeerd over updates op je telefoon of computer.
- Stel het installeren van deze updates niet uit, omdat ze helpen bij het actueel houden van de beveiliging van je apparaat.
- Gebruik sterke wachtwoorden, inclusief cijfers, letters en leestekens – en niet de meisjesnaam van je moeder!
Lees ook onze guide met 15 tips om je dagelijks te beschermen tegen cybercriminelen!