Ook jij kan een Ethische Hacker worden

Ook jij kan een Ethische Hacker worden

Een ethische hacker, ook wel bekend als een ethical hacker, is gespecialiseerd in het testen, beveiligen en binnendringen van digitale systemen. Om een ethische hacker te worden, moet je diepgaande kennis hebben van informatietechnologie (IT) en social engineering.

Om de vaardigheden en kennis van een ethische hacker te verwerven, kan men een bacheloropleiding volgen in Engineering, Management Information Systems, Computer Science of Data Science.

Daarnaast zijn er diverse certificeringen beschikbaar bij verschillende instituten om specifieke kennis en ervaring te ontwikkelen binnen het vakgebied van ethisch hacken.

Opleidingen en Certificaten voor ethische hackers

Als je een carrière als ethische hacker overweegt, zijn er verschillende opleidingen en certificaten die je kunt volgen. Zo kun je een mbo-opleiding ICT volgen als een solide startpunt.

Daarnaast hebben veel ethisch hackers in Nederland een hbo-diploma Informatica op zak. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de wetenschap achter hacken en computerveiligheid, kan een wo-opleiding Computing Science een uitstekende keuze zijn.

Verder zijn er verschillende instituten die vakgerichte cursussen aanbieden, zoals de Ethical Hacking Certification Track van SECO-Institute® bij de Security Academy Nederland.

Certificaten

CertificatenDuurKostenBron
CEH training – Certified Ethical Hacker v12OnbekendOnbekendTSTC
Ethical Hacking Foundation2 dagen€1.495,-Security Academy Nederland
Ethical Hacking Practitioner5 dagen€3.750,-Security Academy Nederland
Introduction to Ethical Hacking1 dag€795,-Security Academy Nederland
verschillende opleidingen en certificaten

Opleidingen

Wil jij je kennis over ethisch hacken en cybersecurity vergroten? Dan zijn er verschillende MBO- en HBO-opleidingen in Nederland beschikbaar waar je terecht kunt. Hieronder staat een overzicht van enkele opleidingen:

OpleidingsniveauOpleiding
MBOMBO-opleiding ICT
HBOHBO-opleiding Informatica
HBOHBO-opleiding Cybersecurity (Associate degree) aan de Hogeschool Utrecht
HBOHBO Cybersecurity bij NCOI Opleidingen
MBO- en HBO-opleidingen in Nederland

Aan de slag als Ethische hacker

Als je wilt beginnen als ethisch hacker, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 1. Begin met het leren van de basisprincipes van programmeren en netwerken. Dit zal je helpen om te begrijpen hoe computers en netwerken werken en hoe ze met elkaar communiceren.
 2. Leer over verschillende besturingssystemen en hoe ze werken. Dit omvat zowel Windows als Linux.
 3. Leer over verschillende soorten cyberaanvallen en hoe ze werken. Dit omvat zaken als phishing, malware, social engineering en meer.
 4. Oefen je vaardigheden door middel van online oefeningen en uitdagingen. Er zijn veel websites die gratis oefeningen aanbieden om je vaardigheden te verbeteren.
 5. Overweeg om een opleiding of certificering te volgen op het gebied van ethisch hacken. Dit kan je helpen om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en kan ook nuttig zijn bij het vinden van werk als ethisch hacker.

Wat verdien je als ethisch hacker?

Een carrière als ethisch hacker kan financieel aantrekkelijk zijn. Het gemiddelde bruto maandsalaris voor ethisch hackers in Nederland ligt rond de €3.721,-, zonder extra’s zoals vakantiegeld of bonussen meegerekend.

White hat hackers
White hat hackers

Het eigenlijke salaris dat je verdient kan daardoor hoger uitvallen. Volgens een andere bron ligt het gemiddelde salaris voor een ethisch hacker in Nederland zelfs op €3.974 per maand.

Ethische hacker taken

Ethische hacker taken banner
Ethische hacker taken (bekijk de volle lijst)

Een ethisch hacker is verantwoordelijk voor het vinden van beveiligingsproblemen in soft- en hardware, zoals websites, webwinkels, computersystemen en netwerken.

In tegenstelling tot kwaadwillende hackers, informeert een ethisch hacker de organisaties over de gevonden kwetsbaarheden en adviseert deze over het oplossen van de problemen.

Hieronder staan enkele taken die een ethisch hacker kan uitvoeren:

 • Scannen van poorten: Het controleren van de communicatie tussen een modem of router met het internet via poorten. Elk type communicatie gebruikt een andere poort.
 • Social engineering: Het manipuleren van mensen om informatie te verkrijgen of om bepaalde acties uit te voeren.
 • Onderzoeken van patch releases: Het onderzoeken van updates die worden uitgebracht om beveiligingsproblemen op te lossen.
 • Omzeilen van IDS: Het omzeilen van een Intrusion Detection System (IDS), een systeem dat netwerkverkeer analyseert op verdachte activiteiten en bekende aanvallen.
 • Doorzoeken van digitale prullenbakken: Het zoeken naar gevoelige informatie die per ongeluk of onbewust is weggegooid.
 • Aanpakken van online medewerkersfraude: Het onderzoeken van fraude door medewerkers binnen een organisatie.

Er is vraag naar Ethische hackers

Cybersecurity is een steeds belangrijker wordend onderwerp voor de toekomst en daarom is er behoefte aan professionals die de digitale veiligheid van organisaties kunnen waarborgen.

Gezien het toenemende belang van cybersecurity en de groeiende dreiging van cyberaanvallen, is het aannemelijk dat er in de toekomst veel vraag zal zijn naar ethische hackers.

3 Redenen waarom er werk is voor Ethische hackers
3 Redenen waarom er werk is voor Ethische hackers

Online oefenen met ethisch hacken

Er zijn verschillende websites waar je kunt oefenen met hacken op een veilige en legale manier. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Hack The Box (https://www.hackthebox.eu/)
 • TryHackMe (https://tryhackme.com/)
 • OverTheWire (https://overthewire.org/wargames/)
 • VulnHub (https://www.vulnhub.com/)

Deze websites bieden oefeningen en uitdagingen aan die je kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren en te leren over verschillende soorten cyberaanvallen.

Werken als Ethische hacker

Er zijn verschillende organisaties waar je als ethisch hacker kunt werken in Nederland.

Enkele voorbeelden zijn:

 • SaaS-bedrijven
 • Datacenters
 • Cloudcomputing bedrijven
 • Banken
 • Kredietverleners
 • Betalingsverwerkers
 • Kredietkaartmaatschappijen
 • Aanbieders van amusement en media
 • Lokale en federale overheidsinstanties
Kernwaarden van een ethische hacker
Kernwaarden van een ethische hacker

Slot

Bedankt voor het lezen van deze pagina over ethische hackers en hun carrièremogelijkheden. Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat een ethische hacker doet, wat voor opleidingen en certificeringen er beschikbaar zijn en wat je kunt verwachten als het gaat om salaris en taken.