Waarom Elk Bedrijf een Pentest Nodig Heeft: Van Kwetsbaarheden Detecteren tot Klantvertrouwen Winnen

pentesten 2023 banner

We duiken er gelijk in. Pentesten, ook wel bekend als penetratietesten, is een methode om de beveiliging van computersystemen, netwerken of applicaties te testen door te proberen deze binnen te dringen en kwetsbaarheden te vinden. Het gaat hier vaak om kwetsbaarheden in software of hardware.

Het doel van een pentest is om de beveiliging te verbeteren door de gevonden kwetsbaarheden te verhelpen en zo de kans op een succesvolle aanval te verkleinen. De kwetsbaarheden en bevindingen worden gerapporteerd in een rapport dat door technische en niet technische lezers begrepen kan worden.

Pentesten is gigantisch belangrijk voor bedrijven om hun data en privacy van hun klanten te beschermen en te voldoen aan internationale wet- en regelgeving.

Wat is pentesten
Wat is pentesten

Soorten pentesten

Er zijn verschillende soorten pentesten, zoals netwerk pentesten, applicatie pentesten en social engineering pentesten. Netwerk pentesten richten zich op de beveiliging van het netwerk, terwijl applicatie pentesten zich richten op de beveiliging van softwareapplicaties. Neem een moment om te beseffen hoeveel software je hebt draaien.. ja, dat moet allemaal getest worden op kwetsbaarheden.

Social engineering pentesten zijn gericht op het testen van de weerbaarheid van medewerkers tegen phishing, pretexting en andere manipulatieve technieken. Ze richten zich vooral op mensen, en zijn vaak sterk in het vak van manipulatie.

Lees meer over White Box Pentesting, Grey Box pentesting en Black Box pentesting.

Soorten pentesten
Soorten pentesten

Hoe werkt een pentest?

Een pentest verloopt in verschillende stappen, beginnend bij het verzamelen van informatie over het te testen systeem of netwerk, gevolgd door het identificeren van kwetsbaarheden en het verkrijgen van toegang tot het systeem of netwerk. Dit is een belangrijke stap in de cyber kill chain.

Het doel is om zo ver mogelijk binnen te dringen om te zien hoe ver de beveiliging gaat en welke kwetsbaarheden er aanwezig zijn. De pentester rapporteert de bevindingen en aanbevelingen voor verbetering. Zo kan je erachter komen of je dure cybersecurity oplossing of je “professionele programmeur” wel eigenlijk goed werk leveren.

Hoe werkt een pentest?
Hoe werkt een pentest?

Waarom een pentest uitvoeren?

Het uitvoeren van een pentest heeft verschillende voordelen, zoals het identificeren van kwetsbaarheden voordat cybercriminelen dit kunnen doen, het verbeteren van de beveiliging van bedrijfsinformatie en het voldoen aan de wet- en regelgeving. Dit is natuurlijk belangrijk voor elk bedrijf. Je wilt niet op je vingers getikt worden omdat je een simpele security update niet had uitgevoerd…

Daarnaast helpt het bedrijven om vertrouwen te winnen bij hun klanten door de beveiliging van hun gegevens te waarborgen.

Stappen in een pentest
Stappen in een pentest

Risico’s van het niet uitvoeren van een pentest

Het niet uitvoeren van een pentest kan leiden tot grote risico’s, zoals het blootstellen van gevoelige bedrijfsinformatie en het verlies van vertrouwen van klanten. Je leest het tegenwoordig wekelijks in het nieuws. Een bedrijf dat gehackt is, en data kwijt is geraakt aan cybercriminelen…

Cybercriminelen kunnen kwetsbaarheden uitbuiten om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, financiële informatie of intellectuele eigendommen.

Dit kan leiden tot verlies van inkomsten, aanzienlijke boetes en reputatieschade. Daarnaast kan het niet uitvoeren van een pentest ook leiden tot het niet voldoen aan wet- en regelgeving en het mislopen van contracten met klanten die een pentest vereisen.

Waarom een externe pentester inhuren?

Het inhuren van een externe pentester heeft voordelen ten opzichte van het uitvoeren van een interne pentest.

Externe pentesters hebben vaak meer expertise en ervaring met verschillende systemen en netwerken, waardoor ze in staat zijn om een meer grondige en objectieve beoordeling uit te voeren.

Daarnaast zijn externe pentesters onafhankelijk en kunnen ze de resultaten rapporteren zonder beïnvloeding van interne belangen.

Voordelen van externe pentesters
Voordelen van externe pentesters

Kosten van een pentest

De kosten van een pentest kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het te testen systeem of netwerk, de complexiteit van de applicaties en de benodigde tijd om de pentest uit te voeren.

Hoewel de kosten van een pentest hoog kunnen lijken, moeten bedrijven het zien als een investering in de beveiliging van hun bedrijfsinformatie en het beschermen van hun klanten. Het niet uitvoeren van een pentest kan immers veel duurder uitpakken in termen van verlies van inkomsten en reputatieschade.

Hoe kan ik een pentest aanvragen?

Bedrijven kunnen een pentest aanvragen bij een pentestbedrijf. Het is belangrijk om een betrouwbaar en professioneel bedrijf te kiezen dat voldoet aan de wet- en regelgeving en beschikt over de juiste certificeringen en ervaring.

Pentest bedrijven letten op de kwaliteit van de rapportage, de bruikbaarheid van de resultaten en de mate van ondersteuning bij het oplossen van de gevonden kwetsbaarheden.

Hieronder vind je antwoorden op enkele veel gestelde vragen over pentesten:

  • Hoe lang duurt een pentest? De duur van een pentest hangt af van de omvang en complexiteit van het te testen systeem of netwerk. Een eenvoudige pentest kan enkele dagen duren, terwijl een complexe pentest enkele weken of zelfs maanden kan duren. Jups, maanden.
  • Wat gebeurt er als er kwetsbaarheden worden gevonden? De pentester rapporteert de gevonden kwetsbaarheden en aanbevelingen voor verbetering. Het bedrijf moet vervolgens deze kwetsbaarheden aanpakken en de nodige maatregelen nemen om de beveiliging te verbeteren.
  • Zijn alle kwetsbaarheden gevaarlijk? Niet alle kwetsbaarheden zijn even gevaarlijk. De ernst van een kwetsbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de kwetsbaarheid en het potentieel effect op de beveiliging. Een ervaren pentester kan bepalen welke kwetsbaarheden het meest dringend moeten worden aangepakt.
  • Is een pentest een garantie voor 100% veiligheid? Een pentest is geen garantie voor 100% veiligheid, omdat nieuwe kwetsbaarheden kunnen ontstaan of bestaande kwetsbaarheden kunnen worden misbruikt. Een pentest kan echter wel helpen om de meest voor de hand liggende kwetsbaarheden op te sporen en te verhelpen. In cybersecurity bestaat 100% veiligheid niet.
  • Moeten alle bedrijven een pentest uitvoeren? Het is aanbevolen dat alle bedrijven een pentest uitvoeren om de beveiliging van hun bedrijfsinformatie te waarborgen. Bedrijven die zich bezighouden met gevoelige informatie of activiteiten, zoals financiële instellingen en overheidsinstanties, zijn verplicht om regelmatig een pentest uit te voeren.

Download Gratis Pentest 2023 PDF