Wat is Datingfraude nou eigenlijk?

Datingfraude, ook wel bekend als romantische fraude, is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als potentiële romantische partners om geld of persoonlijke informatie van hun slachtoffers te verkrijgen.

Deze vorm van fraude komt vaak voor op online dating platforms en begint meestal met een nep-profiel dat er aantrekkelijk en geloofwaardig uitziet. In 2023, werd een man voor meer dan een miljoen opgelicht door een groep oplichters uit Utrecht.

Het begint vaak met charmante berichten en het opbouwen van een emotionele band met het slachtoffer, zoals elke ochtend goedemorgen sturen, of net voor het slapen gaan, nog een bericht sturen over een fijne nachtrust.

Na verloop van tijd kunnen de fraudeurs verschillende excuses verzinnen om geld te vragen, zoals medische noodgevallen, reiskosten of financiële problemen. Ze spelen in op de gevoelens van het slachtoffer en proberen hen te manipuleren om geld over te maken. Nu er ook overal AI tooltjes te vinden zijn, kunnen ze zelfs op verzoek foto’s maken, vroeger werd photoshop hiervoor veel gebruikt, maar nu is het toch AI die de leiding neemt hierin…

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij online dating en nooit persoonlijke of financiële informatie te delen met iemand die je online hebt ontmoet voordat je ze goed kent. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak verstandig om kritisch te blijven en mogelijke datingfraude te vermijden.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *