De Rol van Hoofd Dreigingsonderzoeker

Witte Huis onthult nieuw beleid voor reactie op ransomware

In een beslissende zet gericht op het versterken van internationale cybersecurity-protocollen, is het Witte Huis dicht bij het finaliseren van een nieuw beleid dat uiteenzet hoe overheden moeten reageren op ransomware-aanvallen. Dit beleid zou de uitwisseling van informatie over aanvallers en de accounts die ze gebruiken om losgeld te innen, kunnen omvatten, aldus een hooggeplaatste functionaris met kennis van zaken.

Ransomware: een groeiende bedreiging

Ransomware is een type cyberaanval waarbij hackers de systemen van een slachtofferorganisatie vergrendelen en losgeld eisen in ruil voor het ontgrendelen ervan. Het treft elk jaar verschillende sectoren, van scholen en ziekenhuizen tot cruciale infrastructuurafdelingen en de overheid. Analisten merken op dat ransomware-aanvallers ook steeds vaker gevoelige gegevens stelen om slachtoffers te chanteren.

Langdurig advies tegen losgeldbetalingen

Het Witte Huis heeft lang geadviseerd tegen het betalen van losgeld en heeft andere landen aangemoedigd om dezelfde toezegging te doen. Tijdens het derde Internationale Tegen Ransomware Initiatief zal de administratie “significante” resultaten aankondigen, waaronder initiatieven voor het delen van informatie over ransomware-aanvallers tussen landen.

Moeilijkheden bij het bepalen van de schaal

Het achterhalen van de omvang van ransomware-aanvallen kan lastig zijn omdat veel bedrijven ze niet melden. Volgens het dataplatform Statista werden vorig jaar wereldwijd 493,33 miljoen pogingen tot ransomware-aanval gedetecteerd.

Geografische uitbreiding van de alliantie

De door de VS geleide alliantie die gericht is op het aanpakken van deze bedreigingen, omvat nu 50 landen, variërend van Nigeria en Costa Rica tot Singapore en Zuid-Korea, aldus de functionaris. Interpol en de Europese Unie zijn ook onderdeel van deze alliantie. Deze geografische reikwijdte weerspiegelt de overtuiging van de Amerikaanse regering dat “we moeten werken om ervoor te zorgen dat alle digitale connectiviteit waarop we vertrouwen voor onze burgers veilig is”, zei de functionaris.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *