Een carrière als ethische hacker, wat kan je verwachten

Een carrière als ethische hacker, wat kan je verwachten

Als ethische hacker ben je verantwoordelijk voor het testen en beoordelen van de beveiliging van informatiesystemen.

In tegenstelling tot reguliere hackers, gebruik je jouw vaardigheden om kwetsbaarheden in systemen te vinden en deze vervolgens te rapporteren aan de eigenaar van het systeem, zodat deze maatregelen kan nemen om de beveiliging te verbeteren.

Wat doet een ethische hacker?

Als ethische hacker voer je penetratietesten uit, ook wel bekend als “pen tests”, om zwakke plekken in een systeem te identificeren en te rapporteren. Hierbij maak je gebruik van tools en technieken die reguliere hackers ook gebruiken, maar dan met toestemming en met als doel om de beveiliging te verbeteren.

Naast het uitvoeren van pen tests, kun je ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en implementeren van beveiligingsoplossingen, het uitvoeren van risicoanalyses en het onderzoeken van inbreuken op de beveiliging.

Wat zijn de vereisten?

Om een carrière als ethische hacker te beginnen, heb je meestal een diploma op het gebied van informatietechnologie, informatica, computer wetenschappen of een gerelateerd vakgebied nodig.

Daarnaast is het van belang om over gedegen kennis te beschikken van netwerken, besturingssystemen en programmeertalen. Er zijn verschillende certificeringen die nuttig kunnen zijn voor ethische hackers, zoals de CEH-certificering (Certified Ethical Hacker) en de OSCP-certificering (Offensive Security Certified Professional).

Wat zijn de carrièremogelijkheden?

Als ethische hacker kun je verschillende carrière paden bewandelen, afhankelijk van jouw interessegebied en specialisatie. Mogelijke functies zijn onder andere security consultant, security analyst, security engineer en security architect.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te werken als freelancer of consultant, waarbij je voor verschillende organisaties werkt.

Wat is het salaris?

Het salaris van een ethische hacker kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie en werkgever. Over het algemeen liggen de salarissen voor ethische hackers echter boven het gemiddelde in de IT-sector, vanwege de vraag naar deze vaardigheden.

salaris van een ethische hacker
salaris van een ethische hacker

Een beginnende ethische hacker kan rekenen op een salaris tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand, terwijl een ervaren ethische hacker meer dan €6.000 per maand kan verdienen.

Werken voor verschillende soorten klanten

Als ethische hacker kun je werken voor verschillende soorten klanten.

Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd.

Bedrijven

Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan ethische hackers om de veiligheid van hun systemen en gegevens te waarborgen. Als ethische hacker help je bedrijven om hun beveiliging te testen en te verbeteren. Dit kan variëren van kleine bedrijven tot grote multinationals.

Overheden

Ook overheden hebben behoefte aan ethische hackers om hun systemen en gegevens te beschermen. Als ethische hacker werk je bijvoorbeeld voor de overheid om systemen te testen en te verbeteren om gevoelige informatie te beschermen.

Non-profitorganisaties

Non-profitorganisaties kunnen ook behoefte hebben aan ethische hackers. Als ethische hacker kun je bijvoorbeeld werken voor een organisatie die zich richt op de bescherming van mensenrechten, om hun systemen en gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen.

Individuen

Tot slot kun je als ethische hacker ook individuen helpen om hun online beveiliging te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het testen van hun netwerk en het geven van advies over hoe zij hun beveiliging kunnen verbeteren.

Het is belangrijk om te beseffen dat je als ethische hacker te maken kunt krijgen met vertrouwelijke informatie en gegevens van klanten. Het is daarom belangrijk dat je integer bent en vertrouwelijk omgaat met de informatie die je verkrijgt tijdens je werk.