10 Tools Die Hackers Gebruiken

10 Tools Die Hackers Gebruiken

Hackers maken gebruik van geavanceerde technologieën en complexe systemen om kwetsbaarheden op te sporen en te misbruiken voor hun criminele doeleinden. Het is van vitaal belang voor bedrijven en particulieren om zichzelf te beschermen tegen deze bedreigingen door zich bewust te zijn van de tools die hackers gebruiken.

In deze blog zullen we tien tools bespreken die vaak worden gebruikt om kwetsbaarheden in systemen te vinden en aanvallen uit te voeren. We zullen de werking van elke tool uitleggen en voorbeelden geven van hoe hackers deze tools gebruiken.

Nmap

Nmap (Network Mapper) is een open-source netwerk scanning tool. Het kan worden gebruikt om de aanwezigheid van systemen binnen het netwerk te ontdekken, openstaande poorten te detecteren, versies van software te detecteren en besturingssystemen te detecteren. Nmap kan ook worden gebruikt om kwetsbaarheden te vinden in systemen en netwerken.

Communities

Nmap heeft een grote community van gebruikers en ontwikkelaars die actief zijn op internetforums en mailinglijsten. Gebruikers delen vaak scripts en plug-ins die ze hebben ontwikkeld om de functionaliteit van Nmap uit te breiden.

Plugins

Nmap heeft tal van plugins die de functionaliteit van de tool kunnen uitbreiden. Voorbeelden zijn Zenmap, een grafische gebruikersinterface voor Nmap, en NmapSI4, een beveiligingsdashboard dat Nmap-resultaten visualiseert.

Kosten

Nmap is gratis te downloaden en te gebruiken. Er zijn geen verborgen kosten verbonden aan het gebruik van deze tool.

Burp Suite

Burp Suite is een set van tools die worden gebruikt voor het testen van de beveiliging van webapplicaties. Het kan worden gebruikt om HTTP-verkeer te onderscheppen, aan te passen en te herhalen. Burp Suite fungeert als een soort man-in-the-middle aanval en kan ook worden gebruikt voor brute-force aanvallen.

Communities

Burp Suite heeft een actieve community van gebruikers die ervaringen en oplossingen uitwisselen op online forums en sociale media.

Plugins

Burp Suite heeft een groot aantal plugins die de functionaliteit van de tool uitbreiden. Voorbeelden hiervan zijn Logger++, waarmee je verkeer kunt loggen en analyseren, en Collaborator, waarmee je interacties met externe diensten kunt monitoren en analyseren.

Kosten

Burp Suite biedt een gratis versie aan, maar de volledige functionaliteit is alleen beschikbaar in de professionele versie die betaald is.

Metasploit

Metasploit is een softwareapplicatie die wordt gebruikt voor het uitvoeren van verschillende exploits. Het biedt een lijst met bekende exploits en geeft aan hoe je deze op een ethische wijze kunt gebruiken om machines te ‘hacken’.

Communities

Metasploit heeft een grote community van ontwikkelaars en beveiligingsonderzoekers die actief zijn op internetforums en mailinglijsten.

Plugins

Metasploit heeft een bibliotheek met meer dan 1600 exploits die regelmatig worden bijgewerkt en uitgebreid. Bovendien zijn er ook verschillende plug-ins en modules beschikbaar die de functionaliteit van Metasploit verder uitbreiden.

Kosten

Metasploit biedt zowel een gratis versie als een betaalde versie aan, afhankelijk van de gewenste functionaliteit.

Nessus

Nessus is een kwetsbaarheden scanner die wordt gebruikt om informatie en kwetsbaarheden op systemen binnen het netwerk op te sporen. Het kan meer dan 1200 verschillende factoren controleren om te kijken of er een aanvalsmethode gebruikt kan worden om een computer te hacken.

Communities

Nessus heeft een actieve community van gebruikers die ervaringen en oplossingen uitwisselen op online forums en sociale media.

Plugins

Nessus heeft een bibliotheek met meer dan 100.000 plugins die regelmatig worden bijgewerkt en uitgebreid. Deze plugins kunnen worden gebruikt om te zoeken naar specifieke kwetsbaarheden of om een aangepaste scan te maken.

Kosten

Nessus biedt een gratis versie aan, maar de volledige functionaliteit is alleen beschikbaar in de professionele versie die betaald is.

Nikto

Nikto is een open-source vulnerability scanner die wordt gebruikt om web servers te scannen. Het kan gebruikt worden om bekende kwetsbaarheden te identificeren, zoals verouderde software of configuratiefouten, en zo de veiligheid van de website te verbeteren.

Communities

Nikto heeft een grote en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die regelmatig bijdragen leveren aan de tool. Dit betekent dat er regelmatig updates en verbeteringen worden gemaakt, waardoor de tool up-to-date blijft en effectief kan blijven werken.

Plugins

Nikto heeft geen officiële plugin-architectuur, maar er zijn wel veel add-ons en scripts beschikbaar die de functionaliteit van de tool kunnen uitbreiden. Hierdoor kunnen gebruikers de tool aanpassen aan hun specifieke behoeften en kunnen ze de mogelijkheden van de tool maximaliseren.

Kosten

Nikto is gratis en open-source software. Het kan worden gedownload en gebruikt zonder enige kosten of beperkingen. Dit maakt het een ideale keuze voor kleine bedrijven of individuen die op zoek zijn naar een effectieve en betaalbare vulnerability scanner.

Hashcat

Hashcat is een open-source wachtwoord cracking tool die wordt gebruikt om wachtwoorden te kraken en te herstellen. Het kan worden gebruikt om verschillende soorten hashes te kraken, zoals MD5, SHA-1 en SHA-256, en ondersteunt zowel brute-force als woordenlijstaanvallen.

Communities

Hashcat heeft een grote en actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die regelmatig bijdragen leveren aan de tool. Hierdoor worden regelmatig updates en verbeteringen gemaakt, waardoor de tool up-to-date blijft en effectief kan blijven werken.

Plugins

Hashcat heeft geen officiële plugin-architectuur, maar er zijn wel veel add-ons en scripts beschikbaar die de functionaliteit van de tool kunnen uitbreiden. Hierdoor kunnen gebruikers de tool aanpassen aan hun specifieke behoeften en kunnen ze de mogelijkheden van de tool maximaliseren.

Kosten

Hashcat is gratis en open-source software. Het kan worden gedownload en gebruikt zonder enige kosten of beperkingen. Dit maakt het een ideale keuze voor kleine bedrijven of individuen die op zoek zijn naar een effectieve en betaalbare wachtwoord cracking tool.

Wireshark

Wireshark is een packet sniffer en analyse tool. Het onderschept netwerkverkeer op een lokaal netwerk en slaat de data op voor analyse. Met Wireshark kun je alle netwerkactiviteit die via je netwerk gaat bekijken en analyseren. Het biedt een krachtige set aan tools om netwerkproblemen op te lossen, netwerkbeveiliging te monitoren en nog veel meer.

Communities

Wireshark heeft een grote community die actief betrokken is bij de ontwikkeling en ondersteuning van de tool. Het is een open-source tool, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en aanpassen. Hierdoor is er een grote groep gebruikers die Wireshark aanpast en verbetert.

Plugins

Wireshark biedt talloze plugins en extensies waarmee je de functionaliteit kunt uitbreiden en aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Er zijn plugins beschikbaar voor protocolanalyse, geavanceerde statistieken en nog veel meer.

Kosten

Wireshark is een open-source tool en is gratis te gebruiken. Er zijn geen verborgen kosten verbonden aan het gebruik van de tool. Wel kan het zijn dat je kosten maakt voor het trainen van medewerkers om de tool te gebruiken en voor eventuele hardware die nodig is om het netwerkverkeer te onderscheppen.

John the Ripper

John the Ripper is een wachtwoordkraker en is een van de populairste tools in zijn categorie. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden om wachtwoorden te kraken en kan automatisch het type encryptie achterhalen en zich hierop aanpassen. Het kan zowel brute-force als dictionary aanvallen uitvoeren en is daarmee een krachtige tool om wachtwoorden te kraken.

Communities

John the Ripper heeft een actieve community van gebruikers die continu bezig zijn met het verbeteren van de tool en het ontwikkelen van nieuwe plugins en extensies. Er is een grote hoeveelheid aan online documentatie beschikbaar en gebruikers kunnen met elkaar communiceren via online fora.

Plugins

John the Ripper biedt verschillende plugins en extensies die de functionaliteit van de tool kunnen uitbreiden. Zo is er bijvoorbeeld een plugin voor het kraken van Windows wachtwoorden en een plugin voor het kraken van wachtwoorden in een specifiek bestandsformaat.

Kosten

John the Ripper is een open-source tool en is gratis te gebruiken. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de tool. Wel kan het zijn dat er kosten gemaakt moeten worden voor eventuele hardware die nodig is om de tool te gebruiken.

Ettercap

Ettercap is een man-in-the-middle tool die gebruikt wordt om netwerkverkeer te onderscheppen en te manipuleren. Het kan zowel actief als passief scannen en verschillende protocollen hanteren. Met Ettercap kun je bestaande connecties manipuleren en zo toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Communities

Ettercap heeft een actieve community van gebruikers die zich inzetten voor de ontwikkeling en verbetering van de tool. Er is veel documentatie beschikbaar en gebruikers kunnen met elkaar communiceren via online fora.

Plugins

Ettercap biedt verschillende plugins en extensies die de functionaliteit van de tool kunnen uitbreiden. Zo zijn er bijvoorbeeld plugins voor het kraken van wachtwoorden en voor het manipuleren van specifieke protocollen.

Kosten

Ettercap is een open-source tool en is gratis te gebruiken. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van de tool. Wel kan het zijn dat er kosten gemaakt moeten worden voor eventuele hardware die nodig is om het netwerkverkeer te onderscheppen.

Mimikatz

Mimikatz is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om inloggegevens op te halen en te kraken op Windows-systemen. Het kan de authenticatiegegevens van een Windows-machine bekijken en exporteren, inclusief wachtwoorden en hashes. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om toegang te krijgen tot accounts en de daarbij behorende rechten.

Communities

Mimikatz heeft een actieve community van ontwikkelaars en gebruikers die nieuwe functies en updates blijven toevoegen. Er is ook een GitHub-pagina beschikbaar waar gebruikers bugrapporten kunnen indienen en feedback kunnen geven aan de ontwikkelaars.

Plugins

Mimikatz is een stand-alone hulpmiddel en er zijn geen plug-ins beschikbaar om het uit te breiden. De ontwikkelaars werken echter regelmatig nieuwe functies en updates bij.

Kosten

Mimikatz is een open-source hulpmiddel en is gratis beschikbaar voor gebruik. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van deze tool.