Het is altijd spannend om iemand online te ontmoeten en een relatie op te bouwen. Maar wees voorzichtig, want er zijn oplichters die gebruik maken van datingplatforms om geld af te persen van goedgelovige slachtoffers.
In deze blog bespreken we het onderwerp datingfraude en wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.
Hoe werkt datingfraude?
Datingfraudeurs maken vaak gebruik van online datingsites en -apps om mensen te ontmoeten en relaties op te bouwen.
Ze doen zich voor als potentiële partners en communiceren vaak over langere tijd met hun slachtoffers om een vertrouwensband op te bouwen.
Zodra het vertrouwen is gewonnen, komen ze met een verhaal waarin ze om geld vragen, bijvoorbeeld om medische kosten te dekken, om een vliegticket te kopen om elkaar te kunnen ontmoeten, of om andere persoonlijke of financiële problemen op te lossen.
In sommige gevallen kunnen de oplichters zelfs een ontmoeting plannen, maar op het laatste moment afzeggen en vragen om financiële hulp om de reis te kunnen maken.
Hoe herken je een dateoplichter?
Een dateoplichter maakt contact via social media, datingsites of -apps met mensen die op zoek zijn naar een relatie. Het is belangrijk om alert te zijn en signalen te herkennen die kunnen wijzen op oplichting.
Wat zijn de gevolgen van online contact en geldverzoek?
In de meeste gevallen is er alleen online contact tussen oplichter en slachtoffer. Na het eerste verzoek om geld, lopen de bedragen vaak op. Wanneer het slachtoffer geld overmaakt, wordt het geld nooit terugbetaald, met financiële en emotionele schade tot gevolg.
Hoe kun je datingfraude voorkomen?
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude, is het belangrijk om alert te blijven en de volgende tips in gedachten te houden:
- Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie, zoals je adres of financiële gegevens, met iemand die je online hebt ontmoet.
- Wees alert op verzoeken om geld, ongeacht de reden. Echte partners vragen niet zomaar om geld, vooral niet aan iemand die ze net hebben ontmoet.
- Doe je huiswerk en controleer de achtergrond van de persoon met wie je communiceert. Zoek op sociale media, Google en andere bronnen om te zien of er informatie is die je kan helpen te bepalen of iemand te vertrouwen is.
- Als je besluit om elkaar in het echt te ontmoeten, doe dat dan altijd op een openbare plek en vertel vrienden of familie waar je bent en met wie je afspreekt.
- Als je vermoedt dat je te maken hebt met een oplichter, stop dan onmiddellijk met communiceren en meld het bij de betreffende datingsite of app en de politie.
Om datingfraude te voorkomen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Vraagt jouw date om geld? Waarom zou hij/zij dit aan jou vragen en niet aan een familielid?
- Hebben jullie al eens gebeld via video? Dat is in deze tijd toch de normaalste zaak van de wereld?
- Geef jij jouw telefoonnummer gelijk als je iemand ontmoet in de bar? Waarom zou je dat wel doen bij iemand die je via een website of app leert kennen?
- Heb jij jouw vrienden of familie verteld over jouw date? Waarom niet?
Door kritisch te zijn en alert te blijven, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude.
Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van datingfraude?
Als je slachtoffer bent geworden van datingfraude en geld hebt verloren, meld dit dan onmiddellijk bij de politie en doe aangifte. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen van de communicatie met de oplichter en houd alle documentatie bij die kan helpen bij het oplossen van de zaak.