Wat is een Datalek?

Datalekken zijn incidenten waarbij ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens plaatsvindt, vaak tegen de wens of intentie van de eigenaar van deze gegevens. Deze inbreuk kan het gevolg zijn van een beveiligingsfout. Bovendien kan het onbedoeld vernietigen, verliezen, wijzigen of delen van persoonsgegevens als gevolg van zo’n inbreuk ook als een datalek worden beschouwd.

Wat is een Datalek?

Een datalek omvat het ongeoorloofd verkrijgen van persoonsgegevens, hetzij door onbevoegde toegang, onbedoelde openbaarmaking of andere ongewenste handelingen.

Voorbeelden van Datalekken

Datalekken kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals:

  1. Verkeerd geadresseerde persoonsgegevens: Wanneer persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger worden verzonden.
  2. Ongeoorloofde toegang tot medische dossiers: Wanneer een onbevoegde medewerker toegang heeft tot medische gegevens.
  3. Verlies van niet-versleutelde USB-sticks: Wanneer een USB-stick met persoonsgegevens wordt verloren zonder de nodige versleuteling.
  4. Cyberaanvallen met buitgemaakte persoonsgegevens: Bijvoorbeeld bij een hack waarbij persoonlijke gegevens worden gestolen.
  5. Besmetting met ransomware: In dit geval wordt persoonlijke informatie ontoegankelijk gemaakt door gijzelsoftware.

Soorten Datalekken

Er zijn drie belangrijke soorten datalekken:

  1. Inbreuk op de vertrouwelijkheid: Hierbij worden persoonsgegevens openbaar gemaakt of is er ongeautoriseerde toegang tot deze gegevens, zowel per ongeluk als opzettelijk, door iemand die hiertoe niet bevoegd is.
  2. Inbreuk op de integriteit: Dit betreft situaties waarin persoonsgegevens zijn gewijzigd door een onbevoegde partij, zowel opzettelijk als per ongeluk.
  3. Inbreuk op de beschikbaarheid: Dit doet zich voor wanneer de organisatie niet langer toegang heeft tot persoonsgegevens of als deze gegevens vernietigd zijn, ongeacht of dit opzettelijk of per ongeluk gebeurde.

Het is belangrijk op te merken dat een datalek in sommige gevallen in meer dan één van deze categorieën kan vallen, afhankelijk van de omstandigheden.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *