Basis hacktechnieken

Basis hacktechnieken

Als hacker is het van cruciaal belang om bepaalde hacktechnieken te begrijpen en te kunnen uitvoeren. In dit hoofdstuk leer je over drie veelgebruikte hacktechnieken: social engineering, phishing en wachtwoordaanvallen.

Volledige gids

Social Engineering

Social engineering is een methode waarbij hackers misbruik maken van menselijke zwaktes om toegang te krijgen tot systemen en informatie. Ze kunnen bijvoorbeeld doen alsof ze een collega zijn en om gevoelige informatie vragen.

Phishing aanval

Phishing is een soortgelijke methode, waarbij hackers zich voordoen als betrouwbare entiteiten, zoals banken of sociale media platforms, om gevoelige informatie te verzamelen.

Wachtwoordaanval

Een andere veelgebruikte hacktechniek is de wachtwoordaanval. Hierbij proberen hackers toegang te krijgen tot een systeem of account door te raden of te achterhalen wat het wachtwoord is. Dit kan door middel van brute force-aanvallen, waarbij alle mogelijke combinaties van wachtwoorden worden geprobeerd, of door gebruik te maken van speciale software die wachtwoorden kan achterhalen.

Andere hacktechnieken

Naast de eerder besproken technieken zijn er nog enkele andere hacktechnieken die veel worden gebruikt door hackers. Hieronder vind je een overzicht van drie van deze technieken en hoe ze werken.

  1. SQL-injectie: Dit is een techniek waarbij hackers de database van een website proberen te manipuleren door kwaadaardige code in te voegen in de invoervelden van de website. Op deze manier kunnen hackers toegang krijgen tot de gegevens in de database en deze gebruiken voor hun eigen doeleinden.
  2. Cross-site scripting: Dit is een methode waarbij hackers kwaadaardige code injecteren in een legitieme website, waardoor ze gevoelige informatie van de gebruikers kunnen stelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een gebruiker op een link klikt die leidt naar een gemanipuleerde pagina waarop de hacker de gegevens van de gebruiker kan onderscheppen.
  3. Man-in-the-middle-aanvallen: Dit is een techniek waarbij hackers zich tussen de communicatie tussen twee systemen of personen plaatsen, waardoor ze toegang krijgen tot de informatie die wordt uitgewisseld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een gebruiker via een onbeveiligd netwerk verbinding maakt met een website en de hacker de verbinding onderschept om de informatie te stelen of te manipuleren.

Overzicht van aanvalsmethodes

AanvalsmethodeBeschrijving
Social engineeringHet misleiden of overtuigen van mensen om informatie te verkrijgen of toegang te krijgen tot systemen.
PhishingEen vorm van social engineering waarbij hackers legitiem ogende e-mails, berichten of websites gebruiken om persoonlijke gegevens te stelen.
WachtwoordaanvalHet proberen te achterhalen van een wachtwoord door middel van brute force, dictionary of phishing-aanvallen.
Denial-of-Service (DoS)Het overspoelen van een systeem of netwerk met verzoeken waardoor het onbruikbaar wordt.
Distributed Denial-of-Service (DDoS)Een DoS-aanval waarbij meerdere systemen worden gebruikt om tegelijkertijd verzoeken naar een doelwit te sturen.
MalwareKwaadaardige software die wordt gebruikt om systemen of gegevens te beschadigen, te blokkeren of te stelen.
SQL-injectieHet manipuleren van de invoervelden op een website om kwaadaardige SQL-opdrachten in te voegen in de database.
Cross-site scripting (XSS)Het injecteren van kwaadaardige code in legitieme websites om gebruikersgegevens te stelen of schadelijke acties uit te voeren.
Man-in-the-middle-aanvalHet onderscheppen van communicatie tussen twee systemen of personen om toegang te krijgen tot informatie of om deze te manipuleren.
Zero-day-aanvalEen aanval waarbij gebruik wordt gemaakt van een beveiligingslek waarvan de ontwikkelaar nog niet op de hoogte is en dus nog geen patch beschikbaar heeft.
Overzicht van aanvalsmethodes