Wat te doen als mijn website is gehackt?

Inleiding

Denk je er weleens over na hoe veilig je website eigenlijk is? We leven in een tijd waarin websitebeveiliging cruciaal is, niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor kleine ondernemingen en individuen. Een gehackte website kan leiden tot verloren data, inkomsten en, nog erger, het vertrouwen van je klanten. Het is natuurlijk ook pijnlijk om te zien hoe een project waar je tijd en aandacht in hebt gestoken zo snel vernietigd kan worden.

Snelle Overzicht

OnderdeelWat je gaat leren
Tekenen van een Gehackte WebsiteHoe herken je ongewone websitegedrag en bestandsveranderingen?
Soorten HacksVerschillende aanvalsmethoden zoals malware en SQL-injectie.
Preventieve MaatregelenHoe bescherm je je website tegen hacks?
Wat te doen na een HackStappen voor het herstellen van je website.

Tekenen van een Gehackte Website

Het is belangrijk om de tekenen van een gehackte website te kennen. Ongebruikelijk websitegedrag kan een teken zijn. Dit kan variëren van langzame laadtijden tot vreemde pop-ups. Jij kent je website het beste, dus let op dit soort dingen. Daarnaast kun je ook verdachte bestandswijzigingen opmerken in de backend van je website. Zoekmachines zoals Google kunnen ook waarschuwingen geven dat je website mogelijk is gecompromitteerd.

Wat is een Cyberaanval? Alles Wat Je Moet Weten

Ongebruikelijk Websitegedrag

Is je website trager dan normaal of zie je onbekende pop-ups? Dit kunnen tekenen zijn dat je website gehackt is.

Zzp’ers waren met 4000 keer het vaakst doelwit van cybercriminelen, maar daar zijn er ook het meeste van in ons land. Kleine bedrijven worden daarna met zo’n 2000 gevallen het vaakst getroffen. Ook hiervan zijn er natuurlijk heel veel in ons land, wat dus een enigszins vertekend beeld oplevert. RTLnieuws.nl

Wat is Website Defacement en Hoe Kun Je Het Voorkomen?

Verdachte Bestandswijzigingen

Check regelmatig de bestanden van je website. Onverwachte wijzigingen of nieuwe, onbekende bestanden kunnen wijzen op een hack. Verschillende tools kunnen je helpen deze wijzigingen te monitoren.

Zoekmachine Waarschuwingen

Zoekmachines zoals Google scannen websites op malware en andere veiligheidsrisico’s. Als je een waarschuwing krijgt, is het zaak om dit serieus te nemen en actie te ondernemen.

Begrip van Verschillende Soorten Hacks

Niet alle hacks zijn hetzelfde. De meest voorkomende zijn malware-aanvallen, SQL-injecties en Cross-site scripting (XSS).

Malware Aanvallen

Malware is software die is ontworpen om schade aan te richten. Dit kan variëren van het stelen van gegevens tot het volledig overnemen van je website.

SQL Injectie

Dit is een type aanval waarbij de hacker SQL-code invoegt in een programma om toegang te krijgen tot de database van een programma of een website. Zie hieronder een lijst1;

  • Heartland Payments Systems: In 2008 kreeg Heartland Payments Systems te maken met een van de grootste datalekken in de geschiedenis, waarbij meer dan 130 miljoen creditcard- en debetkaartgegevens openbaar werden gemaakt via een SQLi-aanval. Heartland betaalde miljoenen aan boetes.
  • Yahoo: In 2012 bracht een SQL-injectieaanval de accountgegevens van bijna 5 miljoen Yahoo-gebruikers in gevaar, inclusief e-mailadressen en wachtwoorden.
  • Freepik: Hackers stalen de e-mails en wachtwoorden van 8,3 miljoen Freepik- en Flaticon-gebruikers in 2020 tijdens een SQL-injectieaanval op de Flaticon-website van het bedrijf.
  • WooCommerce: De populaire WordPress-plug-in repareerde een kwetsbaarheid voor SQL-injectie waardoor 5 miljoen sites werden blootgesteld aan gegevensdiefstal.
  • BillQuick: Cybercriminelen misbruikten een blinde SQL-kwetsbaarheid in het populaire factureringsplatform om ransomware te verspreiden.
  • MOVEit: In mei 2023 maakte de Cl0p-ransomwarebende gebruik van een SQL-injectiekwetsbaarheid in de softwaretool voor beheerde bestandsoverdracht MOVEit, waardoor meer dan 1.000 organisaties en minstens 60 miljoen individuen werden getroffen, waardoor dit het grootste datalek van het jaar tot nu toe is.

Cross-site Scripting (XSS)

Hierbij injecteert de aanvaller kwaadaardige scripts in websites die dan worden uitgevoerd in de browser van de bezoeker. Dit type aanval vormt ongeveer 15% van het totaal aantal hacks.

Hoe Websites Gehackt Worden

Websites worden op verschillende manieren gehackt. De meest voorkomende zijn door het uitbuiten van kwetsbaarheden en door social engineering technieken.

Gemeenschappelijke Kwetsbaarheden

De meeste hacks vinden plaats door het misbruik van bekende kwetsbaarheden in de websitecode of in de gebruikte software. Zorg dus altijd voor updates en patches2.

Social Engineering

Dit zijn technieken waarbij de hacker manipuleert om toegangsgegevens te verkrijgen. Dit kan zijn door phishing e-mails of door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit.

Belang van Regelmatige Back-ups

Heb je er ooit over nagedacht wat er zou gebeuren als je website plotseling verdwijnt? Regelmatige back-ups kunnen je redding zijn in zo’n crisis. Het is niet alleen een goede praktijk, maar ook een noodzaak.

18 Opmerkelijke Grote Datalekken (2011 tot 2023)

Hoe Back-ups je Website Kunnen Redden

Als je website wordt gehackt, is de snelste manier om weer online te komen het herstellen van een veilige back-up. Zorg er dus voor dat je regelmatig back-ups maakt.

Beste Back-up Praktijken

Het is aan te raden om dagelijkse back-ups te maken en deze op een veilige, externe locatie op te slaan. Gebruik ook betrouwbare tools en diensten voor het maken van back-ups.

Preventie van Website Hacking

Voorkomen is beter dan genezen. Sterke wachtwoorden en authenticatie, regelmatige software-updates en het gebruik van firewalls of diensten zoals Cloudflare kunnen de beveiliging aanzienlijk verbeteren.

Sterke Wachtwoorden en Authenticatie

Het lijkt een no-brainer, maar veel personen gebruiken nog steeds eenvoudige wachtwoorden. Tweefactorauthenticatie (2FA) kan extra bescherming bieden.

Top 10 Tips om een Sterk Wachtwoord te Creëren

Regelmatige Software-updates

Oude software is een van de grootste risico’s voor websitebeveiliging. Zorg er daarom voor dat al je software en plug-ins up-to-date zijn.

Web Applicatie Firewalls (WAFs)

Een WAF kan helpen om bedreigingen in realtime te identificeren en te blokkeren voordat ze je website bereiken. Ze zijn een cruciaal onderdeel van elke website beveiligingsstrategie.

Veilige Hosting en Serverconfiguratie

Je hostingprovider speelt een cruciale rol in de beveiliging van je website. Niet alle hostingproviders bieden echter dezelfde beveiligingsopties. Daarnaast is server hardening een belangrijke stap in het beschermen van je website3.

Kiezen van een Veilige Hostingprovider

Niet alle hostingproviders zijn gelijk gemaakt. Zorg ervoor dat je een provider kiest die goede beveiligingsopties biedt, zoals DDoS-bescherming en regelmatige back-ups.

Serverhardening

Dit zijn technieken om de beveiliging van je server te verbeteren door onnodige services en software te verwijderen. Dit kan helpen om het aantal potentiële kwetsbaarheden te verminderen.

Gebruik van SSL-certificaten

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een SSL-certificaat voor je website te hebben. Niet alleen verbetert het de beveiliging, maar het kan ook je SEO-ranking verbeteren.

Voordelen van SSL

Een SSL-certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de website en de bezoeker. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om gevoelige informatie te stelen.

Installeren van een SSL-certificaat

Het installeren van een SSL-certificaat is over het algemeen een eenvoudig proces dat kan worden gedaan vanuit het controlepaneel van je hostingprovider. Volg de instructies zorgvuldig om de installatie te voltooien.

Monitoren van Websitebeveiliging

Je kunt niet 24/7 je website in de gaten houden. Gelukkig zijn er tools die dit voor je kunnen doen. Ze kunnen je zelfs waarschuwen als er iets mis is.

Tools voor Websitebewaking

Er zijn verschillende gratis en betaalde tools die je website kunnen monitoren op veiligheidsproblemen. Enkele voorbeelden zijn Sucuri en Wordfence.

Instellen van Waarschuwingen

Het is een goed idee om waarschuwingen in te stellen voor ongewone activiteiten. Dit kan je tijdig informeren over mogelijke beveiligingsproblemen.

Mijn computer is gehackt: Wat nu?

Wat te Doen als je Website is Gehackt

Als het ergste gebeurt en je website wordt gehackt, is het belangrijk om kalm te blijven en een gestructureerd herstelproces te volgen. Dit omvat het isoleren en back-uppen van de gecompromitteerde site, het beoordelen van de schade en het verwijderen van malware en kwaadaardige code.

Isoleer je website ZSM

De eerste stap is om je website te isoleren om verdere schade te voorkomen. Maak ook een back-up voordat je wijzigingen aanbrengt, zodat je de situatie later kunt analyseren.

Beoordelen van de Schade

Bepaal de omvang van de aanval. Dit kan variëren van kleine wijzigingen aan de website tot grote datalekken.

Verwijderen van Malware en Kwaadaardige Code

Gebruik gespecialiseerde tools om malware en kwaadaardige code van je website te verwijderen. Het kan ook nodig zijn om een professional in te huren.

Melden van de Hack

Het is belangrijk om de hack te melden aan je hostingprovider en te kijken naar de wettelijke verplichtingen en overwegingen die kunnen gelden, zoals GDPR in Europa4.

Melden aan Hostingprovider

De meeste hostingproviders hebben protocollen voor het omgaan met gehackte websites. Ze kunnen je ook helpen bij het herstelproces.

Wettelijke Verplichtingen en Overwegingen

Afhankelijk van waar je bedrijf is gevestigd, kunnen er wettelijke verplichtingen zijn met betrekking tot datalekken. In de EU is er bijvoorbeeld de GDPR die strenge regels stelt.

Herstellen van je Website

Eenmaal de schade beoordeeld, is het tijd om je website te reinigen en te verifiëren voordat je deze herstelt van een back-up. Update vervolgens alles met de laatste patches en updates.

Reinigen en Verifiëren van je Site

Gebruik gespecialiseerde tools om je website te scannen en te reinigen. Verifieer ook dat alle malware en kwaadaardige code zijn verwijderd.

Herstellen van Back-ups

Als je regelmatig back-ups hebt gemaakt, kun je je website relatief eenvoudig herstellen. Zorg er echter voor dat de back-up vrij is van malware.

Versterken van Beveiliging na een Hack

Een hack is een harde les, maar ook een kans om je beveiliging te verbeteren. Overweeg extra beveiligingsmaatregelen en leer van de ervaring om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Post-Hack Beveiligingsmaatregelen

Na een hack is het belangrijk om je beveiligingsprotocol te herzien en aan te scherpen. Dit kan het implementeren van een WAF of andere beveiligingsopties omvatten.

Leren van de Ervaring

Elke hack biedt waardevolle lessen die kunnen worden gebruikt om toekomstige aanvallen te voorkomen. Zorg ervoor dat je leert van je fouten en neem stappen om herhaling te voorkomen.

Data en Statistieken over Website Hacking

Het is een feit dat website hacking een groeiend probleem is. Recentelijke trends laten zien dat vooral kleine bedrijven steeds vaker het doelwit zijn. Er zijn verschillende case studies die de impact van hacking op kleine bedrijven illustreren.

Recentelijke Hacking Trends

Volgens een recent rapport is het aantal website hacks met 32% gestegen in het afgelopen jaar. Kleine bedrijven zijn hierbij vaak het doelwit.

Case Studies

Er zijn talloze voorbeelden van kleine bedrijven die grote financiële en reputatieschade hebben geleden door hacks. Deze case studies kunnen dienen als een waarschuwing en leermoment.

Veelgestelde Vragen over Website Hacking

Hier behandelen we enkele van de meest gestelde vragen over website hacking. Van hoe je een hack kunt herkennen tot wat te doen als je gehackt bent, we hebben de antwoorden op je vragen.

Veelgestelde Vragen en Antwoorden

VraagAntwoord
Hoe weet ik dat mijn website is gehackt?Zoek naar ongebruikelijk websitegedrag, bestandswijzigingen en zoekmachine waarschuwingen.
Wat moet ik doen als ik gehackt ben?Isoleer en back-up je site, beoordeel de schade, verwijder malware en informeer je hosting provider

Lees ook:

Conclusie

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om het belang van websitebeveiliging beter te begrijpen. Het is een onderwerp dat iedereen aangaat, van kleine bedrijfseigenaren tot websitebeheerders. Neem de nodige stappen om je website te beschermen en wees voorbereid op het ergste scenario.

15 Stappen om je Dagelijks te Beschermen Tegen Cybercriminelen

  1. https://learn.g2.com/sql-injection ↩︎
  2. https://wordpress.org/news/category/releases/ ↩︎
  3. https://wordpress.org/documentation/article/hardening-wordpress/ ↩︎
  4. https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2016/679/oj ↩︎

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *